Trump u Davosu: 'Nećemo ukinuti carine Kini tijekom druge faze trgovinskih pregovora'

Autor:

  • Tea Trubić Macan

21.01.2020.

US President Donald Trump addresses the World Economic Forum in Davos, on January 21, 2020. (Photo by JIM WATSON / AFP)
JIM WATSON / AFP

Američki predsjednik Donald Trump na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu

- Kada sam ovdje prije dvije godine držao govor, najavio sam vam veliki gospodarski povratak SAD-a. Danas vam sa zadovoljstvom mogu reći da je to ostvareno i da naše gospodarstvo procvjetalo – kazao je Donald Trump, 45. predsjednik SAD-a na početku svog drugog govora u Davosu u toj službi.

Trump je publiku podsjetio da je tijekom svog trogodišnjeg mandata otvorio čak 7 milijuna radnih mjesta svojom ekonomskom politikom, što je broj koji je neviđen u modernoj povijesti SAD-a. Američki se predsjednik osvrnuo i na smanjenje nezaposlenosti ugroženih društvenih skupina poput Afroamerikanaca, Hispanaca i umirovljenih vojnika, koje je uspješno integrirao u tržište rada. Od početka mandata 2016. godine, njegova je administracija svojom ekonomskom politikom kumulativno povećala iznos najslabije plaćenih poslova za 47 posto.

Prema izjavama sudionika Svjetskog ekonomskog foruma, kada je američki predsjednik u svom stilu krenuo predstavljati nevjerojatne rezultate svoje administracije prostorijom se prolomio tihi smijeh.

 

- Unatoč brojnim cinicima koji me neumorno kritiziraju, nikada nisam imao više vjere u blistavu budućnost naše države – zaključio je Trump, dodavši da je skepticizmu odzvonilo i da je vrijeme za nove investicije.

- Gradimo ekonomiju 21. stoljeća koja je na usluzi svima -kazao je, dodavši da je SAD ponovno 'najbolje mjesto za život na svijetu'.

Trump je pozvao svoje saveznike u Europi da se oslone na američku energetiku u svojoj opskrbi, zato što su Sjedinjene Američke Države postigle visoku razinu energetske neovisnosti koja godišnje prosječnoj američkoj obitelji uštedi više od 2.000 dolara te da imaju 'najkvalitetniju vodu za piće na svijetu'.

- Nikada nismo imali bolje odnose s Kinom. Da, imali smo vrlo izazovno razdoblje u našim bilateralnim odnosima, zato što je Peking potkopavao našu konkurentnost na tržištu, ali sada je to riješeno, a ja mogu reći da s predsjednikom Xijem nikada nisam imao bolji odnos – izjavio je Trump, najavivši da će unatoč sporazumu i obustavi trgovinskog rata s Kinom SAD zadržati carinu tijekom druge faze pregovora.

- Nikada nećemo dozvoliti demokratskim socijalistima da unište temelj zbog kojeg nas ostatak svijeta smatra sjajnom planinom punom mogućnosti – osvrnuo se Trump i na svoje izgledne protukandidate iz redova Demokratske stranke, koji zastupaju socijalističke ideje.

 

Trump se u svom govoru suptilno osvrnuo i na klimatsku aktivisticu Gretu Thunberg, koja se prije samo nekoliko tjedana našla i na popisu osoba koje je američki predsjednik napao putem svog službenog Twitter profila.

- Ovo je vrijeme za optimizam i odbacivanje svih najava koje dežurni katastrofičari koji upozoravaju na apokalipsu govore – najavio je predsjednik.

Američki će se predsjednik tijekom svog boravka u Davosu sastati s novom predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen što će biti prvi službeni susret tih državnika.