U Italiji buknula 'movida': mladi zanemarili sve preporuke epidemiologa

I u Italiji je u prvom vikendu nakon popuštanja sigurnosnih mjera protiv koronavirusa „movida“ buknula ponegdje kao nezaustavljiv šumski požar. Nemali je broj mjesta gdje su se građani, osobito mladi, ponijeli kao – s oproštenjem rečeno – pušteni s lanca, ne mareći za zabrane okupljanja, za „socijalnu“, naime fizičku distancu od barem jednog metra, za obavezu nošenja kirurške maske, za zabranu konzumiranja pića na ulici itd.
Kafić na jednom rimskom trgu
 Sergey Mamontov / Sputnik via AFP

„Movida“ je praktički eksplodirala u Napulju u noći sa subote na nedjelju. Gradske rive bile su prepune, automobili se naprosto nisu mogli probiti do 4 ujutro, satima pošto su kafići zatvoreni u 23. Mladi su koristili – kako pokazuje snimak koji objavljuje la Repubblica na svom portalu – i automobil općinske policije kao priručni šank, dok su policajci patrolirali pješke.

Jedan od pripitih, razljućen što ga policajci pitaju za dokumente, sam je šakama i nogama otpremio dvojicu njih u bolnicu. Napulj je, da ne zaboravimo, glavni grad Kampanije, oblasti čiji je predsjednik Giuseppe De Luca jedini odbio dogovor s Vladom o popuštanju karantene i koji je zaprijetio da će zabraniti pristup inih Talijana u svoju regiju, jer bi mu mogli biti zdravstvena opasnost.

Slične su scene – gomile mladih uglavnom bez maski – zabilježene u Veroni blizu Arene, u Torinu duž obala Pada i drugdje.

Talijanska vlada Giuseppea Contea mjere je popustila uvjetno, u nadi da će se građani nastaviti ponašati odgovorno, ali zaprijetivši da će ih uvesti nazad u tili čas počne li ponovo rasti broj zaraženih, odnosno smrtno stradalih.

Neke su mjere i sami, ne čekajući Vladu, ponovo uveli neki općinski načelnici. U Perugi je, poslije gomilanja mladih u petak, gradonačelnik naredio da se svi lokali zatvore u 21 sat sve do 7 lipnja. U Pisi je „kafanski policijski sat“ određen od ponoći, ali opet bez učinka, jer mladi i nakon toga ostaju nagruhani u centru, ne mareći za zabrane, za oprez, za opasnost. I tako dalje.

U nedjelju je popuštanje mjera i u Vatikanu omogućilo Papi da s prozora Apostolske palače prvi put nakon nekoliko tjedana izmoli Kraljicu neba pred vjernicima a ne pred prisilno opustjelim Trgom Svetog Petra.

S obzirom na daljnji program popuštanja, talijanska Vlada, s jedne strane, poziva turiste iz drugih zemalja, ponajprije iz Njemačke i Velike Britanije, da ovo ljeto dođu u Italiju, a s druge preporučuje svojim građanima da ne ljetuju u inozemstvu, da se ne izlažu opasnostima drugdje, gdje zdravstvo navodno nije tako dobro kao u Italiji.

Usput, u Italiji i dalje dnevno od covida 19 umire stotinjak i više osoba, a ukupan broj mrtvih je među najvišima u svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:52