U Lombardiji se ponašaju kao da nije ništa. Hodaju okolo. Otkrili su ih prateći mobitele

Autor:

18.03.2020.

A medical worker wearing a face mask talks on her mobile phone inside the new coronavirus intensive care unit of the Brescia Poliambulanza hospital, Lombardy, on March 17, 2020. (Photo by Piero CRUCIATTI / AFP)
Piero CRUCIATTI / AFP

Medicinsko osoblje spada s nogu dok se neodgovorni pojedinci ponašaju kao da se ništa ne događa

U Lombardiji već i guverner gubi živce. Još nije poslao vojne patrole s dugim cijevima da u policijski sat love zalutale viruse po ulicama Kikinde, ali prijetnja pravim policijskim satom je stigla.

Razlog? Čak 40 posto Lombarđana još šeću okolo, umjesto da stoje doma. Izdao ih je najbolji čovjekov prijatelj: mobitel.

Naime, oblasne vlasti Lombardije su naredile telefonskim kompanijama da prate kretanje u radijusu većem od 300 metara. A kompanije su na to i pristale, potvrđujući da Veliki Brat ne stanuje u velikom ekranu na zidu, nego u GPS-u ispod malog ekrana na mobitelu.

Doduše, lombardski oblasni prisjednik za zdravstvo Giulio Gallera, popularniji ondje nego televizijske najavljivačice prije 65 godina, kaže novinarima izrijekom: „Nismo Veliki Brat“. Excusatio non petita, nezahtijevano opravdanje, indicija krivnje još u antičkoj forenzici. Jesu, jesu, nisu mala braća.

Gallera ipak precizira: kompanije su nam pružile samo statistiku, skupne podatke, anonimne. Dakle, mogle bi i imenom i prezimenom? Mogle su i dosad, ali samo po nalogu istražnog suca, u kaznenoj istrazi. Ali što ako i izlazak iz kuće postane kazneno djelo? Doduše, za to treba Parlament. U Italiji se Vlada još nije dosjetila pokušati sebi prisvojiti svu vlast, po Leninovu obrascu: „Sva vlast sovjetima!“.

Rezultat velebratske kontrole: Attilio Fontana, predsjednik Oblasnog vijeća („guverner“) Lombardije, uputio je usrdan prijeteći apel: „Na žalost, brojnost zaraza se ne smanjuje, i dalje je visoka. Uskoro nećemo biti kadri odgovarati onima koji se razbole.“ I poručio: „Stojte doma!“ Uz dodatak: „Prijatelji, kažem vam to na pristojan način, ali uskoro će trebati promijeniti ton, jer ako ne razumijete kada vam se pristojno kaže, morat ćemo biti agresivniji da vam to utuvimo u glavu. Ne zahtijevamo žrtvu od vas tek tako, nego radi spašavanja ljudskih života. Svaki izlazak iz kuće rizik je za vas i za druge.“ I još: „Zasad vam to ponavljamo uobičajenom mirnoćom, ali ako se ovako nastavi, zahtijevat ćemo od vlade stroge mjere.“

Talijanima koji prekrše samoizolaciju naplaćuju globu od 280 eura. Mogu ih staviti u zatvor, ali tamnice su ionako prekrcane, čak i Iranci otpuštaju zatvorenike, jer ako onamo uđe virus, ostavit će krvnika bez posla. U Hrvatskoj globa je 8000 kuna, više od 1000 eura. Profesor Igor Rudan izvješćuje da je u Kini karantena poštovana, jer je prekršiteljima koji bi nekoga zarazili sljedovala i smrtna kazna (a iz Wuhana doktori nisu išli skijati u Austriju, takvima bi ondje iz povijesnog muzeja izvadili Gupčevo užareno prijestolje, u najmanju ruku).

Dakle, guverner Fontana prijeti da će se uvesti „coprifuoco“. Barem su Talijani iskusni u lukavu izvrdavanju. Tako su jednoga koji je šetao psa našli 30 kilometara od kuće. Sa psom, uredno.

Naivniji će izići bez mobitela, a oni opakiji će ponijeti mobitel ukućana koji im se zamjerio. Ne mora biti tragično. Moda strijeljanja još nije uvezena iz Kine.

Tagovi/Tags: