'Barbarski zločin'

Ubojstvo poljskog gradonačelnika šokiralo europske dužnosnike

Pawel Adamowicz, liberalni gradonačelnik poljskog grada Gdanska, u ponedjeljak je preminuo od posljedica ranjavanja koje se odvilo dan ranije, tijekom dobrotvorne akcije.
Gradonačelnik Pawel Adamowicz na pozornici uoči napada
 Bartosz Banka / REUTERS

Naime, dok je Adamowicz stajao na pozornici i držao govor, do njega je dotrčao muškarac i nanio mu ubodne rane na području oko srca. Europski dužnosnici izrazili su svoju shrvanost i šokiranost nemilim događajem.

- Nismo mogli pobijediti – izjavio je poljski ministar zdravstva Lukasz Szumowski novinarima putem TVN-a. Prema navodima državne medijske agencije PAP, operacija je trajala punih pet sati.

Adamowicz je napadnut dok je prisustvovao godišnjoj dobrotvornoj akciji Velikog Božićnog orkestra, događaju na kojem brojni volonteri skupljaju novac za medicinsku opremu u bolnicama.

Televizijska snimka napada prikazuje muškarca koji trčeći prema gradonačelniku povikuje 'Adamowicz je mrtav!', nakon čega se gradonačelnik srušio na pod. Počinitelj je do uhićenja ostao na pozornici optužujući gradonačelnikovu bivšu stranku da ga je smjestila iza rešetaka, a da je u zatvoru bio mučen. Poljska je policija napadača identificirala kao mladića od 27 godina, a pretpostavlja se da se zove Stefan. Njegovo puno ime zasad još uvijek drže u tajnosti.

Prema informacijama poljske agencije PAP, glasnogovornica ureda glavnog tužitelja u Gdansku najavila je da će se optužnica nakon gradonačelnikove smrti promijeniti iz 'pokušaja ubojstva' na 'ubojstvo'.

Poljski politički akteri komentirali su napad. Javnosti su se obratili i premijer Mateusz Morawiecki i ministar unutarnjih poslova Joachim Burdzinski u ime vladajuće ultrakonzervativne stranke Pravo i Pravda (PiS), unatoč tome što se gradonačelnik Gdanska otvoreno suprotstavljao politici te stranke.

- Osjećam veliku bol zbog tragične smrti uslijed zločinačkog napada na gradonačelnika Pawela Adamowicza. Izražavamo sućut njegovoj obitelji – objavila je glasnogovornica PiS-a na u ime stranačkoga čelnika Jaroslawa Kaczynskog na službenom Twitter profilu stranke.

Poljski predsjednik Andrzej Duda u ponedjeljak će se sastati sa stranačkim čelnicima kako bi organizirali počasnu šetnju protiv nasilja i mržnje koje je ovaj stravični čin potaknuo.

Adamowicz se zalagao i ohrabrivao migrante da potraže sklonište u Gdansku, podržavao je i protestne kampanje koje su branile vladavinu prava u Poljskoj i suprotstavljale se pokušajima PiS-a da poveća kontrolu nad pravosuđem i drugim državnim tijelima. Također, bio je jedan od najdugovječnijih gradonačelnika u Poljskoj. Svoju je gradonačelničku dužnost obnašao od 1998. godine, do prošlogodišnjih regionalnih izbora na kojima je osvojio 65 posto glasova.

Europski dužnosnici izrazili su svoju šokiranost. Jedan od njih bio je i predsjednik Vijeća Donald Tusk koji je ujedno i rođen u Gdansku. Na Twitteru je izrazio svoje duboko žaljenje.

Prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans rekao je kako je shrvan ovim 'bešćutnim nasiljem'.

Novinar Wojciech Przybylski na službenom Twitteru napisao je da vladajući PiS nepromišljeno predlaže ujedinjenje oko govora mržnje prema oporbi.

- Javnost se sjeća kako je PiS često ignorirao prijetnje smrću upućivane članovima opozicije, a često su i sami poticali ili koristili govor mržnje – napisao je Przybylski.

Uistinu, vladajuća stranka je tolerirala demonstracije na kojima su prosvjednici političare opozicije 'stavljali na vješala'. Također, u travnju 2017. godine, skupina neonacista odjeveni u nacističke uniforme, proslavljali su 128. rođendan Adolfa Hitlera u poljskoj šumi.

Ovaj članak u potpunosti je preuzet s portala Euractiv.com i preveden na hrvatski jezik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 08:57