Uhvaćen naručitelj ubojstva Daphne Caruane Galizije

Yorgen Fenech, jedan od vodećih malteških kapitalista, uhvaćen je jutros na svojoj jahti dok je pokušavao pobjeći iz malteškoga državnog akvatorija, pod optužbom da je naručio ubojstvo istraživačke novinarke Daphne Caruane Galizie, koja je istraživala njegovo podmićivanje članova malteške vlade – javlja Malta Today.
Na slici: memorijal novinarki Daphne Caruana Galizia koja je poginula u eksploziji auto bombe 16.studenog 2017. zbog izvještavanja o korupciji
 Darrin Zammit / REUTERS

Patrolni čamac Malteških oružanih snaga (AFM) presreo je Fenechovu jahtu „Gio“ oko 5.45 u moru nedaleko od Pembrokea, četvrt sata pošto je isplovila iz marine u Portomasu. Fenech je pokušao uteći s Malte nepun dan nakon najave malteškog premijera Josepha Muscata da će preporučiti predsjedničko pomilovanje za taksista Melvina Theumu ako oda tko je bio naručitelj ubojstva malteške novinarke.

Theuma je vlasnik nekoliko prodavaonica automobila i lihvar, stoga dobro povezan s malteškim podzemljem. On je pritvoren 24 studenoga kao posrednik između naručitelja i materijalnih atentatora, već pritvorenih za podmetanje eksploziva u automobil u čijoj je eksploziji Caruana Galizia poginula 16 listopada 2017. Ubojice su braća Alfred i George Degiorgio te Vincent Muscat. Taj Muscat je još u travnju odao Theumu, ali su istražitelji čekali dodatne dokaze, a onda i priliku da Theumu pritvore u sasvim drugom kontekstu, zajedno s još osam inih osumnjičenika u nekoj aferi pranja novca, kako bi prikrili razlog uhidbe. Važnije im je bilo doći do naručitelja i ščepati ga s dokazima, budući da sumnji u Fenecha nije manjkalo. Theuma je odmah odao naručitelja u policijskom ispitivanju, ali je premijer Muscat reagirao tek poslije Theumina priznanja pred istražnim sucem.

Fenech je očito shvatio da mu nema spasa ako opet ne utekne. Budući da je bio najsumnjiviji kao eventualan naručitelj atentata, Fenech je već u međuvremenu gotovo godinu dana bio izočan s Malte, prepustivši vođenje poslova svome stricu Rayu Fenechu.

Yorgen Fenech je izvršni direktor holdinga Tumas Group, koji drži najvažnije kockarnice na otocima Malti i Gozu, među kojima i međunarodno poznatu u Portomasu. Upravo u toj kockarnici je baš Alfred Degiorgio imao nevjerojatnu sreću u dobicima, za koje novinari sumnjaju da nije bila slučaj, nego epizoda u pranju kriminalno stečena novca. Fenech je i na čelu konzorcija ElectroGas koji je 2013 pobijedio na natječaju za izgradnju plinske termoelektrane na Malti (partneri su Gasan Group, azerbajdžanska državna plinska tvrtka Socar, njemački Siemens, te farmaceutski veletrgovac Paul Apap Bologna).

Daphne Project i rimska la Repubblica su prije godinu dana otkrili da je Yorgen Fenech vlasnik tajanstvenog društva s ruletskim nazivom „17 Black“ u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (preimenovano je u „Wings Development“ nekoliko tjedana poslije ubojstva Caruane Galizije). To je društvo isplatilo „posredničke nagrade“ od dva milijuna dolara dvojici tada ključnih likova u Muscatovoj vladi: šefu kabineta Keithu Schembriju te tadašnjemu ministru turizma a prethodno ministru energetike Konradu Mizziju. U "Panamskim papirima" je iskrsnuo podatak da Schembri i Mizzi posjeduju račune „off shore“ u Panami, izbjegavajući tako plaćati porez na novac koji im je onamo prispio.

Postojanje tvrtke „17 Black“ je Daphne Caruana Galizia otkrila u veljači 2017 i time sebi potpisala smrtnu presudu. Njezin rad su nastavili Daphne Project i Carlo Bonini iz Repubblice. Talijanski dnevnik je bio zainteresiran zbog veza između malteških kockarnica pod Fenechovom kontrolom i sicilijanske mafijaške Cose nostre. Malteška Jedinica za obavještajnu analizu financija (FIAU) otkrila je u dokumentu – koji je na nejasan način „iscurio“ – da su na račun društva „17 Black“ u Noor Banku u Dubaiju stizale tajanstvene uplate iz Azerbajdžana i s drugih strana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 06:24