Utrka za novog premijera Ujedinjene Kraljevine službeno započela

Potencijalni nasljednici Therese May jutros su formalno predali svoje kandidature, čime je bitka za novog premijera Ujedinjene Kraljevine službeno započela.
Bivši ministar vanjskih poslova Boris Johnson
 Hannah Mckay / REUTERS

Zastupnici Donjeg doma iz redova Konzervativne stranke ovoga će tjedna selekcijom odabrati dva od 11 kandidata, a o njihovoj će sudbini potom odlučivati preko 160.000 članova stranke diljem zemlje, i to prvi put u posljednjih 14 godina.

Boris Johnson, bivši ministar vanjskih poslova i najpoznatiji tvrdolinijaš u redovima Konzervativne stranke, trenutno ima najviše šanse da preuzme ključeve Downing streeta 10. Johnson je ovoga vikenda podigao puno prašine izjavom da za razliku od svoje prethodnice Therese May neće Bruxellesu platiti 39 milijardi funti, što je iznos kojeg su EU i May dogovorili za 'razvod'.

Amber Rudd, jedna od ministrica u vladi Therese May, upozorava da bi odabir Johnsona na unutarstranačkim izborima potencijalno doveo do prijevremenih izbora, zato što njegova tvrda politika ne bi bila prihvatljiva koalicijskim partnerima i opoziciji.

Jeremy Hunt i Michael Gove, također ministri u vladi premijerke May, najozbiljiniji su oponenti Borisu Johnsonu za preuzimanje funkcije, a oboje dolaze iz redova nešto umjerenije struje Konzervativne stranke.

Theresa May nastavit će obnašati svoju dužnost do odabira svog nasljednika. Prema sadašnjem planu, Ujedinjena Kraljevina bi iz Europske unije trebala izaći 31. listopada 2019. godine, prije početka rada novog saziva Europske komisije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:26