Vatikanski nuncij optužen da je napastvovao muškarca tijekom ceremonije pariške gradonačelnice

Vatikanski nuncij pod istragom francuske policije zbog optužbe za seksualno zlostavljanje.
Francuski predsjednim Emmanuel Macron u društvu vatikanskog nuncija Luigija Venture
 Yoan Valat / REUTERS

Optuženi Luigi Ventura izaslanik je pape Franje u Francuskoj, a tereti ga se da je u uredu pariške gradonačelnice 17. siječnja ove godine napastvovao mladića koji je zaposlen u Gradskoj vijećnici. Navodno je riječ o više "neprimjerenih doticaja".

"Ventura je ustrajno i neprestano milovao mladićevu stražnjicu tijekom ceremonije. Stavio mu je ruke na stražnjicu nekoliko puta", rekao je dužnosnik Gradske vijećnice, a prenio Le Monde.

U trenutku zlostavljanja pariška gradonačelnica Anne Hidalgo je držala u l’Hôtel de Ville govor tijekom novogodišnjeg prijema za ambasadore akreditirane u francuskom glavnom gradu i predstavnike religijskih zajednica, a osumnjičeni Ventura bio je jedan od uzvanika.

Žrtva napada je muškarac u tridesetima, a u Vijećnici je zadužen za međunarodne odnose te je dočekivao visoke uzvanike prilikom ceremonije.

Francusko tužiteljstvo pokrenulo je istragu 25. siječnja nakon što je ured gradonačelnice podnio zahtjev za istragom dan prije, te je o slučaju obaviještena javnost.

Vatikan se službeno oglasio rekavši da su za slučaj saznali iz medija te da će pričekati rezultate istrage. Ventura je, kao diplomat, zaštićen imunitetom i ne može biti predmetom kaznene istrage osim ako mu Papa ne ukine imunitet.

Luigi Ventura (74), rodom iz Lombardije, vatikanski je nuncij u Francuskoj od 2009. godine, dakle poslan je još za mandata pape u miru Benedikta XVI. U vatikansku je diplomaciju ušao 1978. godine, a doktor je kanonskog prava. Dosad je bio nuncij u Nigeru, Čileu i Kanadi.

Nuncij je najstarija diplomatska dužnost u Francuskoj, prvi akreditirani diplomat stigao je upravo kao predstavnik Svete Stolice. Pozicija apostolskog nuncija u Parizu jedna je od tri najistaknutije u papinskoj diplomaciji, s koje se nerijetko odlazi u kardinale (primjer je sv. Ivan XXIII).

Cijeli slučaj dobiva dodatnu težinu kad se uzme u obzir da je Sveta Stolica prije tri godine odbila dati agreman Laurentu Stefaniniju kada ga je Francuska imenovala veleposlanikom u Vatikanu, jer je taj istaknuti francuski diplomat homoseksualan otvoreno, a ne licemjerno kamuflirano. Oprezniji homoseksualno orijentirani nadbiskupi, pa i kardinali, također nerijetko krše Šestu zapovijed, ali pažljivo odlaze u tu svrhu inkognito u neku od susjednih prijateljskih država, te se predstavljaju kao pripadnici inih profesija, izbjegavajući sablazniti svoga poglavara.

Ovaj će skandal izazvati novu buru u Vatikanu gdje papa Franjo ovog mjeseca planira veliki sastanak na kojem bi se trebalo raspraviti o stavu Crkve prema seksualnom zlostavljanju mladih.

Francuska je također pogođena skandalom svećenika seksualnih zlostavljača, a među optuženima je i najviše rangirani kardinal iz te zemlje, Philippe Barbarin. Koji je, tvrde žrtve zlostavljanja, prije nekoliko desetljeća skrivao svećenike zlostavljače.

A ovog je tjedna velečasni Olivier Ribadeau Dumas, glasnogovornik Francuske biskupske konferencije, svjedočio pred Senatom kako biskupi zajedno s vlastima rade na otkrivanju i iskorjenjivanju seksualnih zlostavljača djece među svećenicima.

Ali, nije to jedini skandal: u subotu je potvrđeno da bivši kardinal Theodore Edgar McCarrick (88) nije više ni običan katolički svećenik. Obznanla je to vatikanska kurijalna Kongregacija za nauk vjere. U toj obznani piše da je Kongres Kongregacije 11 siječnja izdao zaključni dekret u kaznenom postupku protiv umirovljenog nadbiskupa u Washingtonu, McCarricka, proglasivši ga krivim zbog višestrukog napastovanja pri ispovijedi i kršenja Šeste zapovijedi Božje spram maloljetnih i odraslih, uz otegotnu okolnost zloporabe crkvene vlasti, te mu je izrekla kaznu otpusta iz kleričkog staleža. Nadalje se kaže da je 13 veljače Kongregacija u plenarnoj sjednici razmatrala McCarrickov priziv i odlučila potvrditi kongresnu odluku. Napokon je papa Frane bez odgađanja priznao neopozivost te odluke, kojom je kazna postala pravosnažna i definitivna kao res iudicata.

Time je potvrđena i osnažena politika nulte tolerancije spram spolnog nasilja sa strane katoličkih klerika koju je proglasio papa Frane. U djelo je proveden i stav objavljen u obznani Svete Stolice lani 6 listopada da biskupima više neće biti tolerirani ni spolni prijestupi ni prikrivanje spolnih prijestupa drugih počinitelja, jer je to oblik klerikalizma koji nikada više nije prihvatljiv.

Mons. McCarrick se pročuo po svom djelovanju u korist ljudskih prava i vjerskih sloboda, pa mu je američki predsjednik Bill Clinton dodijelio 2000 nagradu Eleanore Roosevelt za ljudska prava. Sv. Ivan Pavao II učinio ga je kardinalom.

McCarrick je još u pontifikatu Benedikta XVI bio upozoren da se više ne pojavljuje u javnosti i da prestane putovati, kako ne bi dohranjivao govorkanja o svome spolnom nasilništvu, ali se on oglušio. U međuvremenu su govorkanja poduprta dokazima, pa je u sadašnjem pontifikatu papa Frane zahtijevao da se McCarrick odrekne kardinalskog statusa lani 28 srpnja, te ga je uputio da živi povučeno, u molitvi i kajanju.

Izbacivanje McCarricka iz svećenstva prispjelo je nekoliko dana prije vatikanskog zasjedanja o spolnom nasilju, od sljedećeg četvrtka do nedjelje. Ni to ne uspijeva primiriti neke od "nestašnih" kurijalnih dužnosnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:13