Veliki donator kampanje za Brexit pod istragom britanske agencije za kriminal

Autor:

  • Benjamin Fox/ EURACTIV.com

02.11.2018.

Reuters

Leave.Eu konferencija za medije. Na slici s lijeva na desno:Brittany Kaiser iz Cambridge Analytica, kampanjac Brexita Aaron Banks, strateg iz Washingtona Gerry Gunster i Liz Bilney

Britanska agencija za ozbiljan kriminal je pokrenula u četvrtak (1.studenog) istragu, o podupiratelju Brexita Arronu Banksu, oko stvarnog podrijetla kredita od milijun funti koje je pozajmio Leave.EU-u, jednoj od glavnih kampanjskih grupa u referendumu za Brexit. 

U svojoj najavi istrage, Nacionalna agencija za kriminal (NCA) – koja se inače fokusira na borbu protiv ozbiljnog i organiziranog kriminala – izjavila je kako se  uključila zbog djela koje nisu kršenje izbornog zakona.

 Izborno povjerenstvo Ujedinjenog Kraljevstva priopćilo je kako je pronašlo ozbiljno kršenje zakona u financiranju kampanje Leave.EU tijekom referenduma za Brexit u lipnju 2016. godine, koje je uključivalo zajmove nezakonitih donatora i prikrivanje financijskih transakcija tvrtki sa sjedištem na Gibraltaru i otoku Manu.

Komisija je izjavila kako je posumnjala na počinjene kazneno djelo te da Banks nije bio pravi izvor 8 milijuna funti ( 9 milijuna eura) u zajmu skupinama onih kampanja koje podupiru Brexit.

Kao odgovor, Banks, autor knjige 'The bad boys of Brexit' ('Loši dječaci Brexita') koja bilježi njegova postignuća, izjavio je da pozdravlja istragu, i bio je ''uvjeren da će potpuna i iskrena istraga napokon  okončati smiješne optužbe podignute protiv mene i mojih kolega”.

Također, tvrdio je da je Izborno povjerenstvo radilo ''pod snažnim političkim pritiskom pobornika protiv Brexita".

Najava ispitivanja potaknula je nekoliko preostalih pristaša da zatraže odgađanje procesa Brexita u tijeku istrage. Rok Velike Britanije za napuštanje je 29.ožujka 2019.

Istraga Izbornog povjerenstva se usredotočila na 2 milijuna funti koji su prijavljeni da su posuđeni kompaniji Better for the Country, koja je vodila Leave.EU, od strane gospodina Banksa i njegove grupe osiguravajućih tvrtki.

Također, propitala je dodatnih 6 milijuna funti koji su prijavljeni da su posuđeni organizaciji, u ime Leave.EU, od strane samog gospodina Banksa.

"Imamo opravdane razloge za sumnju da je novac dodijeljen Better for the Country-u došao iz nezakonitih izvora te da su gospodin Banks i gospođa Bilney, odgovorna osoba iz Leave-EU, svjesno skrivali prave okolnosti pod kojima je taj novac bio osiguran,” izjavio je pravni savjetnik Izbornog povjerenstva Bob Posner.

"Ovo je značajno jer je najmanje 2.9 milijuna funti od tog novca iskorišteno za financiranje troškova i donacija kampanje tijekom reguliranog perioda EU referenduma," nadodao je.

Posebice, Izborna komisija je priopćila da su i nezakoniti bili neki krediti odobreni za Leave-EU i poduzeće Better for the Country Ltd. (BFTCL) 2015. i 2016. godine od strane poduzeća s otoka Man Rock Holdings Ltd.

Izborno povjerenstvo tvrdi da su Banks, Elizabeth Bilney i drugi u kampanji  prikrili prave detalje o financijskoj transakciji. Banks i Bilney poriču bilo kakvo pogrešno postupanje.

“Rock Holdings je kompanija koju posjedujem i kontroliram i ja sam porezni obveznik Ujedinjenog Kraljevstva, nikakav ruski ili strani novac nikada nije ušao u njega," Banks je rekao za Reuters.

Leave.EU nije uspjela u namjeri da bude službena skupina u kampanji pristaša Brexita na referendumu, već je djelovala kao odvojena kampanjska grupa, s dosta osoblja i  sredstava. Prije referenduma,  Banks je osigurao oko 9,6 milijuna funti za financiranje Leave.EU, kampanju koju je vodio  UKIP-ov lider Nigel Farage, te je donirao 1 milijun funti UKIP-u 2014. godine.

Banks je u više navrata odbacio pitanja o izvorima svog bogatstva, posebice rudarskih djelatnosti njegovih kompanija u nekoliko južnoafričkih zemalja. Također, on se obogatio u uspješnom  osiguravajućem poslovanju te je bio donator Konzervativnoj stranci.

Članak je preuzet u cijelosti s portala Euractiv.com i preveden na hrvatski.