VELIKI PREOKRET U SAD-u: Biden osvojio najmanje devet saveznih država u utrci za nominaciju i pretekao dosadašnjeg lidera Sandersa

Autor:

  • Tea Trubić Macan

03.03.2020.

AFP

Joe Biden uspio je u nemogućem - u samo jednoj večeri osvojio je čak 252 delegata i popeo se na sam vrh ljestvice demokratskih kandidata za Bijelu kuću.

Joe Biden, bivši potpredsjednik SAD-a za vrijeme Baracka Obame, ostvario je veliku pobjedu na "Super utorak", to jest dan demokratskih predizbora kada se glasa u čak 14 saveznih država SAD-a. Biden je pobijedio u devet država, dok je dosadašnji lider demokratske utrke za nominaciju, samoprozvani demokratski socijalist Bernie Sanders, pobijedio u četiri države, uključujući i u saveznoj državi koja nosi najviše delegata - Kaliforniji.

Utrka u Maineu je još uvijek previše neizvjesna da bi se proglasio pobjednik, a tamo trenutno vodi Biden ispred Sandersa.

Prema trenutnom stanju, Biden je pretekao Sandersa te ukupno ima 453 delegata, dok ih Sanders ima 382. Elizabeth Warren je daleko iza na trećem mjestu s 50 osvojenih delegata. Iz toga se da zaključiti da su se takozvani "establišment" Demokratske stranke i umjereni birači definitivno ujedinili iza bivšeg potpredsjednika.

Michael Bloomberg, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu i bivši gradonačelnik New Yorka potpuno je propao na predizborima, iako je potrošio čak 500 milijuna dolara na kampanju u samo nekoliko mjeseci.

Jednako slab rezultat kao i Bloomberg ostvarila je i senatorica Elizabeth Warren koja se ni u jednoj od 14 država koje su noćas glasale nije plasirala bolje od trećeg mjesta, a posebno boli poraz u njezinoj državi Massachusetts u kojoj je osvojila tek 21 posto glasova, iza Bidena i Sandersa.

Podsjetimo, na "Super utorak" se dijeli čak 1357 delegata, a za konačnu pobjedu na demokratskim predizborima ih je potrebno 1991. Naravno, broj delegata koji kandidat dobije u saveznoj državi ovisi o postotku osvojenih glasova, uz to da velik broj saveznih država ima minimalni prag (na primjer - 15 posto osvojenih glasova) koji kandidat mora prijeći da bi uopće dobio delegate.

Kako sada stvari stoje, čeka nas vrlo neizvjesna konvencija stranke koja se održava u srpnju u Milwaukeeju i na kojoj bi delegati trebali izabrati kandidata koji će se u studenom boriti s aktualnim predsjednikom Donaldom Trumpom za Bijelu kuću.

Alabama, 52 delegata

Trenutno je obrađeno 87 posto glasova, a uvjerljivu pobjedu u Alabami odnio je Joe Biden; čak 63 posto ukupnog broja glasova. Sanders je na dalekom drugom mjestu sa 16,4 posto, dok je Bloomberg na trećem mjestu s 11,8 posto. Elizabeth Warren ozbiljno je podbacila ostvarivši samo 5,5 posto glasova.

Demografska struktura Alabame usporediva je Južnoj Karolini u kojoj je Biden uskrsnuo svoju kampanju, a na predizbore Demokratske stranke moglo bi izaći čak 50 posto Afroamerikanaca, čiji je on prvi izbor.

Bernie Sanders iz nekog razloga ne kotira najbolje među Afroamerikancima na jugu, a američki politički analitičari smatraju da je glavni uzrok tog trenda činjenica da se Sanders nije dovoljno angažirao da pridobije povjerenje religioznog glasačkog korpusa Juga. Štoviše, on u Alabami nije ostvario dobar rezultat ni 2016. godine, kada je čak 78 posto Demokrata te savezne države na predizborima podržalo Hillary Clinton.

 

Arkansas, 31 delegat

U matičnoj državi bivšeg predsjednika iz redova Demokratske stranke Billa Clintona, bivši potpredsjednik Joe Biden ostvario je uvjerljivu pobjedu s više od 40 posto glasova. Bernie Sanders uspio je nadoknaditi razliku od 5 posto u odnosu na predizborne ankete te se sada nalazi na drugom mjestu, dok se podrška Bloombergu, kojem su ankete predviđale 25 posto glasova, ozbiljno istopila u korist Bidena.

Sanders se nalazi na neuhvatljivom trećem mjestu sa 17 posto.

 

Kalifornija, 415 delegat

Najmnogoljudnija savezna država koja u svom arsenalu nudi više od 400 delegata je "zlatna koka" američkih predizbora. Predizborne ankete u Kaliforniji daju uvjerljivu prednost Bernieju Sandersu, u odnosu na drugoplasiranog Joea Bidena. No, valja napomenuti da je Kalifornija svojim biračima omogućila ranije glasanje na što se odlučilo više od 200 tisuća građana. Oni su svoju građansku dužnost obavili prošloga tjedna, kada su još u utrci bili Pete Buttigieg i Amy Klobuchar te kada je kampanja Joea Bidena visila o koncu. U tom kontekstu nije pretjerano izgledno da će se Bidenovo uskrsnuće preslikati na izborni uspjeh, ali fokus političke analize bit će na razlici između njega i Sandersa.

Kalifornija je već najavila da će konačne rezultate predizbora objaviti tek za nekoliko dana.

 

Kolorado, 67 delegata

Uvjerljiva pobjeda Bernieja Sandersa. Demokratski socijalist u Koloradu je osvojio 35.9 posto glasova, što je čak 13 posto više u odnosu na drugoplasiranog Joea Bidena. Bidenov rezultat govori u prilog tome da su se Bloombergovi birači u posljednjem trenutku predomislili i podržali "sigurnijeg" kandidata umjerene struje.

Elizabeth Warren je na posljednjem mjestu sa 17,2 posto očekivane podrške.

 

Maine, 24 delegata

Predizborne ankete su Joeu Bidenu u Maineu predviđale samo 22 posto glasova, dok su Bloombergu, zahvaljujući pozamašnom iznosu kojeg je investirao u oglasni prostor te savezne države, predviđali 28 posto glasova. No, prema 60 posto obrađenih listića, Biden je na prilično čvrstom prvom mjestu s 33,5 posto glasova, dok za njim kaska Bernie Sanders s 32,6 posto. Elizabeth Warren iznenadila je skeptike koji su očekivali da niti u Maineu neće zadovoljiti prag za raspodjelu delegata, te je ostvarila solidnih 16,8 posto glasova. Bloomberg je ozbiljno podbacio. Predizborne ankete su mu predviđale 28 posto, a ostvario je samo 11,7 zbog čega nije dobio niti jednog delegata.

 

Massachusetts, 91 delegat

Pobjeda Joea Bidena u matičnoj državi senatorice Elizabeth Warren, kandidatkinji progresivne struje, najveće je iznenađenje "superutorka". Predizborne ankete davale su veliku prednost Bernieju Sandersu, dok su Bidenu i Bloombergu davali samo 18 posto. Biden je ostvario nevjerojatnih 33,3 posto glasova, što je čak 25 posto više nego što se očekivalo. Sanders je ostao na 27 posto, dok je Warren u svojoj državi ipak ostvarila solidan rezultat od 21,5 posto glasova.

 

Minnesota, 75 delegata

Odustajanje senatorice Amy Klobuchar u korist Joea Bidena bila je sjajno rješenje za Bidena koji je u Minnesoti uspio ostvariti 38,6 posto glasova, a time u uvjerljivu pobjedu. Predizborne su mu ankete predviđale samo 20 posto, što se skok više od 18 posto. Minnesota je možda najbolji primjer činjenice da su se birači u posljednjem času predomislili i glasali za Bidena.

S druge strane, Bernie Sanders ostvario je relativno jednak rezultat u odnosu na ankete; 29 posto.

 

Sjeverna Karolina, 110 delegata

Osim Teksasa, Sjeverna Karolina je možda i najvažnija savezna država za stožer Joea Bidena. Zahvaljujući povoljnoj demografskoj kompoziciji države, Biden je u Sjevernoj Karolini osvojio više od 42 posto glasova, što je 8 posto više od najoptimističnije prognoze predizbornih anketa. Sanders je na stabilnom drugom mjestu s 24 posto, dok je Bloomberg ozbiljno podbacio u odnosu na ankete. Zanimljivo, rezultat kojeg su ostvarili Biden i Bloomberg u toj državi gotovo u potpunosti odgovara tezi da su Bloombergovi birači u foto-finišu prešli Bidenu.

Warren je i dalje ispod praga, na 10 posto.

 

Oklahoma, 37 delegata

I u ovoj tradicionalno republikanskoj državi, Bernie Sanders ne kotira toliko dobro. Prema 97 posto obrađenih listića, Joe Biden je uvjerljivo na prvom mjestu s 38,7 posto, dok je Bernie Sanders osvojio samo 25 posto glasova.

 

Tennessee, 64 delegata

Saveznu državu Tennessee na "superutorak" je poharao tornado u kojem je smrtno stradalo čak 20 ljudi. Demokratska stranka lokalnom je stanovništvu omogućila čak 3 sata dulje glasanje, kako bi nadoknadila period u kojem birači nisu mogli izaći iz skloništa.

Biden je osvojio 41,4 posto glasova, što je "skok" od 13 posto u odnosu na rezultat kojeg su mu predviđale predizborne ankete. Jednu trećinu glasačkog tijela Demokrata u Tennesseeju čine Afroamerikanci koji uvjerljivo favoriziraju Bidena u odnosu na Sandersa, koji je u toj saveznoj državi osvojio samo 24,7 posto glasova.

 

Teksas, 228 delegata

Osim Kalifornije, Teksas je "zlatna koka" današnjih predizbora u kojoj bi, po svemu sudeći, Biden mogao ostvariti bolji rezultat nego što mu predizborne ankete predviđaju. Listići se još prebrojavaju, a Biden i Sanders vode mrtvu trku za 228 delegata jedne od najvećih saveznih država SAD-a. Prema prvim rezultatima Biden i Sanders ostvarili su u potpunosti isti rezultat, a ankete govore u prilog da bi viši potpredsjednik mogao imati samo 500 glasova više od Sandersa.

Prema posljednjim rezultatima, Joe Biden je u vodstvu s 29.1 posto, jednako kao i Bernie Sanders.

No, Bidena je jučer podržao jedan od najpopularnijih Demokrata u toj saveznoj državi - zastupnik Beto O'Rourke koji se i sam natjecao za Bijelu kuću do prije nekoliko mjeseci. Prema informacijama koje su dali Demokrati na terenu, stanovnici Teksasa su stajali u redu i po nekoliko sati kako bi glasali za Bidena.

Biden je ostvario bolji rezultat u području sjeveroistočnog Teksasa, dok je Sanders trijumfirao na jugu, uz granicu s Meksikom.

Teksas je tradicionalno republikanska država, kojoj su Sandersove ideje preradikalne da bi bile prihvatljive. Jedno od glavnih pitanja koje američki analitičari postavljaju posljednjih dana je "može li Teksas biti dovoljno velik za socijalista Bernieja Sandersa i konzervativca Teda Cruza", na što najčešće zaključe da - nije.

 

Utah, 29 delegata

Neočekivani prevrat u matičnoj državi bivšeg republikanskog predsjedničkog kandidata Mitta Romneyja; aposlutna pobjeda Bernieja Sandersa koji je osvojio čak 33,9 posto glasova.

Predizborne ankete u toj saveznoj državi davale prilično uvjerljivu prednost Michaelu Bloombergu, koji je ostao na drugom mjestu sa 17,3 posto glasova, dok je Biden tek na trećem mjestu sa 16,4 posto.

 

Vermont, 16 delegata

Bernie Sanders je uvjerljivi pobjednik svoje matične države Vermont. Gotovo 50 posto Demokrata u toj saveznoj državi glasalo je za Sandersa. Biden je na dalekom drugom mjestu s 22,1 posto glasova.

 

Virginija, 99 delegata

Pobjeda Joea Bidena u Virginiji prvi je veliki rezultat nakon subotnje pobjede u Južnoj Karolini. Činjenica da su mediji mogli proglasiti Bidenovu pobjedu toliko rano, veliki je poraz Michaela Bloomberga kojem je ovo bila prva država "superutorka". Štoviše, ankete su Bidenu predviđale oko 30 posto u Virginiji, dok su Bloombergu najavljivale 20 posto glasova. Činjenica da je Biden u Virginiji ostvario više od 50 posto, a da je Bloomberg ostao ispod praga govori u prilog tome da su se borili za isto biračko tijelo i da je bivši potpredsjednik trijumfirao.

Pitanje u zraku koje ostaje za naredne sate - hoće li se Bloomberg povući iz trke i podržati Joea Bidena, kao što je i planirao do studenog.