Iliberalna demokracija

Verhofstadt zaprijetio Rumunjskoj: 'Ne nastavljajte neliberalnim putem pod našim imenom!'

Spor Bruxellesa i Bukurešta u jeku političke krize nastale zbog otpora antikorupcijskoj politici i rekonstrukcije vlade u Rumunjskoj, dodatno se zaoštrio. Guy Verhofstadt, čelnik europskih liberala, rumunjskoj je vladi dao ultimatum: 'ili ćete se podčiniti liberalnoj demokraciji, ili ćete biti isključeni iz grupacije europskih liberala'.
Guy Verhofstadt
 Francois Lenoir / REUTERS

Naime, Verhofstadt je na svom službenom Twitter profilu na rumunjskom jeziku objavio upozorenje Bukureštu, vršeći pritom pritisak da Rumunjska treba odlučiti hoće li 'braniti demokratska načela u skladu s pravilima vladavine zakona ili će odabrati neliberalni put'.

- Potaknuti ću ih da donesu pravu odluku – rekao je Verhofstad prijeteći da će u protivnom biti prisiljen izbaciti ih iz svoje političke grupacije.

Calin Popescu Taricenau, predsjednik rumunjskog parlamenta i čelnik rumunjskih liberala, u ponedjeljak je uputio pismo Europskom parlamentu u kojem je iznio svoj stav prema političkoj obitelji.

U ime svoje stranke, izrazio je nezadovoljstvo i 'duboku zabrinutost' zbog toga što se europski kolege nisu konzultirali s njima prije nego što su 13. studenog usvojili rezoluciju o stanju u Rumunjskoj.

Optužuje ih za 'prakse koje podsjećaju na totalitarnu prošlost', dok 'ništa manje liberalno' nije postupanje bez kompromisa i navođenje neistinitih činjenica protiv svojih kolega.

Zastupnici Europskog parlamenta u rezoluciji usvojenoj ranije u mjesecu pokušali su apelirati na rumunjske vlasti da se suprotstave pokušaju dekriminalizacije korucpije, izrazivši pritom zabrinutost zbog stanja pravosuđa i slobode medija u Rumunjskoj.

Dio teksta kojeg je Verhofstadt objavio na svom profilu, dio je pisma kritike odgovoru čelnika rumunjskih liberala Tariceanua.

Obraćajući se Tariceanu sa 'Dragi Calin' , Verhofstadt se suprotstavio njegovim optužbama braneći rezoluciju Europskog parlamenta, naglasivši pritom da ona nije pripremljena 'bez konzultacija' i da nije temeljena na 'pristranim' informacijama.

- Kao što ste znate, istina je drugačija. Ova rezolucija je bila rezultat intenzivne komunikacije između zastupnika Europskog parlamenta i rumunjske vlade, kao i grupacije ALDE i vaše stranke' – izjavio je prvi čovjek europskih liberala.

Naglasio je da je 'Rumunjska na raskrižju' i da vlada ima priliku odabrati put provođenja reformi koje štite demokratska načela i vladavinu prava. Ako Bukurešt odabere upravo taj put, imat će priliku ojačati 'vitalnost, koherentnost i stabilnost' rumunjskog društva, ali i osnažiti svoje mjesto unutar europske obitelji i grupacije ALDE.

Sastanak dvaju zastupnika zakazan je za kraj tjedna kada se očekuje i odluka rumunjske vlade na zahtjeve rezolucije Europskog parlamenta.

- Sve ovisi o vašem odgovoru - naglasio je Verhofstadt u pismu.

- Nemojte nastaviti neliberalnim putem. Ne u naše ime, a sigurno ne i pod našim imenom - oštro je zaključio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:08