Verhofstadt zaprijetio Rumunjskoj: 'Ne nastavljajte neliberalnim putem pod našim imenom!'

Autor:

  • Karla Juničić

22.11.2018.

Guy Verhofstadt, President of the Group of the Alliance of Liberals and Democrats for Europe (ALDE), gestures in front of a billboard truck showing a picture of Hungary's Prime Minister Viktor Orban outside the European Parliament in Brussels, Belgium November 6, 2018. REUTERS/Francois Lenoir
Francois Lenoir / REUTERS

Guy Verhofstadt

Spor Bruxellesa i Bukurešta u jeku političke krize nastale zbog otpora antikorupcijskoj politici i rekonstrukcije vlade u Rumunjskoj, dodatno se zaoštrio. Guy Verhofstadt, čelnik europskih liberala, rumunjskoj je vladi dao ultimatum: 'ili ćete se podčiniti liberalnoj demokraciji, ili ćete biti isključeni iz grupacije europskih liberala'.

Naime, Verhofstadt je na svom službenom Twitter profilu na rumunjskom jeziku objavio upozorenje Bukureštu, vršeći pritom pritisak da Rumunjska treba odlučiti hoće li 'braniti demokratska načela u skladu s pravilima vladavine zakona ili će odabrati neliberalni put'.

- Potaknuti ću ih da donesu pravu odluku – rekao je Verhofstad prijeteći da će u protivnom biti prisiljen izbaciti ih iz svoje političke grupacije.

Calin Popescu Taricenau, predsjednik rumunjskog parlamenta i čelnik rumunjskih liberala, u ponedjeljak je uputio pismo Europskom parlamentu u kojem je iznio svoj stav prema političkoj obitelji.

U ime svoje stranke, izrazio je nezadovoljstvo i 'duboku zabrinutost' zbog toga što se europski kolege nisu konzultirali s njima prije nego što su 13. studenog usvojili rezoluciju o stanju u Rumunjskoj.

Optužuje ih za 'prakse koje podsjećaju na totalitarnu prošlost', dok 'ništa manje liberalno' nije postupanje bez kompromisa i navođenje neistinitih činjenica protiv svojih kolega.

Zastupnici Europskog parlamenta u rezoluciji usvojenoj ranije u mjesecu pokušali su apelirati na rumunjske vlasti da se suprotstave pokušaju dekriminalizacije korucpije, izrazivši pritom zabrinutost zbog stanja pravosuđa i slobode medija u Rumunjskoj.

Dio teksta kojeg je Verhofstadt objavio na svom profilu, dio je pisma kritike odgovoru čelnika rumunjskih liberala Tariceanua.

 

Obraćajući se Tariceanu sa 'Dragi Calin' , Verhofstadt se suprotstavio njegovim optužbama braneći rezoluciju Europskog parlamenta, naglasivši pritom da ona nije pripremljena 'bez konzultacija' i da nije temeljena na 'pristranim' informacijama.

- Kao što ste znate, istina je drugačija. Ova rezolucija je bila rezultat intenzivne komunikacije između zastupnika Europskog parlamenta i rumunjske vlade, kao i grupacije ALDE i vaše stranke' – izjavio je prvi čovjek europskih liberala.

Naglasio je da je 'Rumunjska na raskrižju' i da vlada ima priliku odabrati put provođenja reformi koje štite demokratska načela i vladavinu prava. Ako Bukurešt odabere upravo taj put, imat će priliku ojačati 'vitalnost, koherentnost i stabilnost' rumunjskog društva, ali i osnažiti svoje mjesto unutar europske obitelji i grupacije ALDE.

Sastanak dvaju zastupnika zakazan je za kraj tjedna kada se očekuje i odluka rumunjske vlade na zahtjeve rezolucije Europskog parlamenta.

- Sve ovisi o vašem odgovoru - naglasio je Verhofstadt u pismu.

- Nemojte nastaviti neliberalnim putem. Ne u naše ime, a sigurno ne i pod našim imenom - oštro je zaključio.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version