Viši savjetnik Borisa Johnsona prekršio mjere izolacije, ali premijer je na njegovoj strani. Konzervativci pozivaju na ostavku, Britanci ogorčeni!

"Sve su životinje jednake, ali neke su životinje jednakije od drugih", citat iz Životinje farme Georgea Orwella su na transparentu ispred kuće Dominica Cummingsa, savjetnika britanskog premijera, držali u ponedjeljak prosvjednici.
Dominic Cummings, visoki savjetnik britanskog premijera Borisa Johnsona optužuje se za kršenje mjera izolacije, a premijer je na njegovoj strani
 DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

A čini se da zaista neke životinje imaju veća prava od drugih nakon što je premijer Boris Johnson stao na stranu Cummingsa koji je prekršio pravila karantene i time iznevjerio konzervativce i britanski narod kojima u posljednjih dvadeset i četiri sata odašilje samo poruke mržnje.

U nedjelju je Johnson rekao da je Cummings postupio ''odgovorno, zakonito i pošteno” kada je odvezao suprugu koja je patila od simptoma koronavirusa i sina oko 400 kilometara dalje od Londona na farmu njegovih roditelja u Durhamu. Jer on je samo slijedio ''instinkte svakog oca i roditelja”, rekao je na dnevnom brifingu u Downing streetu 10.

Tijekom vikenda su se počele gomilati optužbe britanskih medija da to možda nije bio jedini put da je ovaj najbliži Johnsonov kolega prekršio mjere izolacije. Britanski Guardian i Daily Mirror razotkrili su da se Cummings udaljio dodatnih 30 kilometara od destinacije kako bi posjetio Barnard Castle u vrijeme kada su sva nebitna putovanja bila zabranjena. Neki od prolaznika vidjeli su ga u šumi Bluebell 19. travnja što je dovelo do saznanja da je Cummings išao na drugo putovanje nakon što je Downing Street tvrdio da se vratio u London - i to onog vikenda kad se građane molilo da ''ostanu kod kuće” i ''spase živote''.

Ministri su negirali medijska izvješća. Johnson je rekao kako je Cummings poštivao svoju 14-dnevnu izolaciju. Ministar u vladi Michael Gove rekao je da ''briga o supruzi i djetetu nije zločin”. Ministar zdravstva Matt Hancock rekao je u subotu da je putovanje ''u potpunosti u redu” što je suprotno od onoga što je rekao kada je vodeći epidemiolog Neil Ferguson bio prisiljen podnijeti ostavku zbog kršenja mjera.

Dvostruki standardi ljute mnoge. Torijevci su sada bijesni i pozivaju ga da podnese ostavku. Vladin znanstveno-savjetodavni odbor, koji je nudio savjete za smanjenje zaraze, apsolutno je razočaran postupanjem ove vlade koja je ''uništila'' njihove mjere.

A pair of demonstrators display their homemade placard that reads
DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
Majka i sin prosvjeduju s transparentom ispred kuže Dominica Cummingsa u Londonu, 25.svibanj 2020.



''Mogu reći da je u nekoliko kratkih minuta večeras Boris Johnson uništio sve savjete koje smo dali o izgradnji povjerenja i osiguranja pridržavanja mjera potrebnih za kontrolu Covida-19”, rekao je profesor Stephen Reicher za Sveučilišta St. Andrews. Sveučilište je u ponedjeljak objavilo podatak da je 5 do 6 posto populacije bilo zaraženo koronavirusom, ali u mjestima visoke naseljenosti poput Londona njih 10 posto. To je svakako manja brojka od početnih predviđanja od 25 posto, iako je Velika Britanija i dalje najpogođenija zemlja u Europi pandemijom s preko 36 tisuća smrtnih slučajeva. S tim brojkama Cummingsonovo i Johnsonovo ''odgovorno'' ponašanje u trenutku kada su brojni građani izuzeti od prava kretanja izaziva zgražanje u političkoj klimi.

Lider laburista Keir Starmer rekao je da je Johnson svojom odlukom da ne poduzme ništa protiv Cummingsa ''uvrijedio britanski narod'' koji se žrtvovao tijekom pandemije. Prva škotska ministrica Nicola Sturgeon rekla je da bi Johnson trebao slijediti njen primjer kada je dala ostavku glavnoj medicinskoj službenici Catherine Calderwood jer je posjetila drugi dom tijekom lockdowna. ''Znam da je teško izgubiti pouzdanog savjetnika na vrhuncu krize, ali poštivanje javnozdravstvenih mjera mora doći na prvo mjesto”, rekla je.

Johnsonovo neočekivano pojavljivanje na tiskovnoj konferenciji u nedjelju, prvo nakon dva tjedna, mnogi smatraju pokušajem zaštite Cummingsa. Torijevci se slažu da će nesposobnost premijera da odgovori na neka detaljnija pitanja o Cummingsu poput onog je li bio upoznat s njegovim putovanjem, naštetiti njegovom položaju.

Tim Montgomerie, bivši Johnsonov savjetnik na svom je Twitter profilu napisao: "Večeras mi je jako neugodno što sam ikad podržao Borisa Johnsona na visokoj dužnosti." Zgražaju se i crkveni dužnosnici pa se biskup Nick Baines iz Leedsa pita: ''Prihvaćamo li da nas premijer laže, omalovažava i tretira kao budale?"

Cummings je na današnjem obraćanju novinarima prepričao cijeli niz događaja rekavši da se brinuo za ''sigurnost svoje žene i djeteta kod kuće u Londonu'' te zbog toga ''ne žali zbog onoga što je učinio” jer je s obzirom na okolnosti to bilo ''razumno”. Obranio je Johnsona rekavši da se nije savjetovao s premijerom prije odlaska što je bila pogreška. Također opovrgnuo je navode da je posjetio Durham u dva navrata, ali priznao je svoju vožnju u Castle Barnard jer je nakon preboljenog Covida-19 htio provjeriti ''može li sigurno voziti'' jer je bolest pogoršala njegov vid.

''Mogu razumjeti da će neki ljudi tvrditi da sam trebao ostati kod kuće u Londonu. Razumijem te stavove, razumijem velike poteškoće i žrtvu kroz koju je prošla cijela zemlja. Međutim, s poštovanjem se ne slažem.Pravni propisi neizbježno ne pokrivaju sve okolnosti, uključujući i one u kojima sam se našao.”, rekao je.

U međuvremenu, država ulazi u svoj posljednji tjedan pod trenutnom fazom zatvaranja. Vlada će od 1. lipnja nastojati ukinuti određena ograničenja jer će započeti s otvaranjem gospodarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 04:58