Vlada RH predstavila prioritete predsjedanja Hrvatske Vijećem EU

Autor:

  • Tea Trubić Macan

30.10.2019.

Zagreb, 301019. NSK.
Konferencija posvecena predstavljanju politickih prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijecem Europske unije.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Konferencija posvećena predstavljanju političkih prioriteta predsjedanja Vijećem EU, na slici: predsjednik Vlade RH Andrej Plenković

Europa koja se razvija, povezuje, štiti i koja je utjecajna - to su četiri krovna područja na kojima će se temeljiti hrvatsko predsjedanje Vijećem EU, najavio je na konferenciji za novinare u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković.

Hrvatska će 1. siječnja 2020. godine prvi put preuzeti kormilo nad najvećim trgovinskim blokom na svijetu te će sljedećih šest mjeseci imati glavnu ulogu u rješavanju gorućih problema Europske unije. Brexit, formiranje nove Europske komisije i donošenje novog proračuna EU bit će na samom vrhu ljestvice prioriteta Hrvatske u tom razdoblju, a tim će zadacima Vlada RH pridružiti i strateške prioritete četiri krovna područja.

- Naše predsjedanje EU dolazi u prijelomnom trenutku za Europu i cijeli svijet. Kriza multilateralizma, nova utrka u naoružanju, klimatske promjene i rastuća teroristička nesigurnost obilježit će šest mjeseci našeg mandata, kao i činjenica da ćemo predsjedništvo preuzeti na samom početku novog petogodišnjeg razdoblja Unije - izjavio je Plenković na početku govora.

Veliki izazovi

Produbljivanje tržišta najvećeg trgovinskog bloka na svijetu, ulaganje u inovacije i istraživanje te digitalizacija bit će osnova “Europe koja se razvija”. Plenković smatra da bi izgradnja zadovoljnijeg i vitalnijeg društva trebala biti misao vodilja našeg mandata na čelu EU, stoga će se poseban naglasak staviti na razvijanje ekonomije koja počiva na temeljima ekološke održivosti kako bi se uspješno provela tranzicija na niskougljično i kružno gospodarstvo. Time će se, smatra premijer, odgovoriti i na rastuće klimatske promjene. Posebna će se pažnja posvetiti demografskim izazovima, kojima će se u sklopu svog portfelja u Europskoj komisiji baviti i hrvatska povjerenica Dubravka Šuica.

- Osim pada nataliteta, naglasak će se staviti i na pronalazak odgovora za odlazak mladih i obrazovanih građana iz domicilnih država EU - najavio je premijer Plenković.

 

Hrvatsko predsjedništvo zalagat će se za održivo i uključivo gospodarstvo, a u tom će kontekstu fokus biti na umrežavanju tržišta država članica EU. Investirat će se u digitalizaciju, infrastrukturne mreže i kvalitetniju podatkovnu strukturu, kojima će se premostiti jaz između slabije i bolje razvijenih regija u EU. Republika Hrvatska fokusirat će se i na pitanje energetske unije zato što će diverzifikacijom energetike postići veću razinu neovisnosti i optimizacije tržišta cijele EU.

 

Širenje utjecaja

Zaštita vladavine prava okosnica je Europe koja štiti. Poseban će fokus biti stavljen na borbu protiv organiziranog kriminala, sprečavanje širenja nasilnog sadržaja na internetu, unapređenje schengenskog prostora i migracijske politike.

S obzirom na to da Europa može svoju ulogu globalnog čimbenika unaprijediti samo širenjem utjecaja u susjedstvu, smatra Plenković, jedan od ključnih prioriteta Hrvatske tijekom predsjedanja EU bit će rehabilitirati dijalog između Bruxellesa i država Zapadnog Balkana, a to će biti tema zagrebačkog summita planiranog za svibanj. Republika Hrvatska veliku će pozornost posvetiti i jačanju transatlantskih veza te odnosu s državama Dalekog istoka. S obzirom na to da EU daje više od polovice ukupne svjetske humanitarne pomoći, tijekom šest mjeseci predsjedanja Unijom poseban će se naglasak staviti i na razvojnu politiku i iskorjenjivanje siromaštva u neposrednom susjedstvu EU.

Na konferenciji za novinare predstavljen je i službeni logo predsjedanja, koji je osmislila Iva Primorac, studentica Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Njezin dizajn naziva “Tipografska šahovnica” pobijedio je na javnom natječaju.