Vođa Laburista Jeremy Corbyn spreman podržati drugi referendum o Brexitu ako će stranka tako htjeti

Autor:

24.09.2018.

Labour leader Jeremy Corbyn speaks at Labour's National Women's Conference at the ACC in Liverpool, ahead of the party's annual conference., Image: 387901672, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Press Association
Profimedia, Press Association

Jeremy Corbyn

Britanska Laburistička stranka jučer je održala godišnji kongres, a neki britanski mediji spekulirali su da bi stranka mogla podržati drugi referendum o Brexitu u trenutku kada su pregovori EU i Londona upali u probleme.

Čelnik stranke Jeremy Corbyn potvrdio je da je spreman prihvatiti veliki preokret u politici stranke po tom pitanju ako tako glasaju članovi stranke. “Držat ću se odluke stranke iako sam skloniji novim izborima” rekao je Corbyn.

Zaokret i laburista

Dosad su britanski šef opozicije i njegov krug isticali da poštuju rezultate referenduma te su odbijali pozive dijela stranke da Laburisti postanu opcija koja se protivi Brexitu. No podrška drugom referendumu jačala je proteklih mjeseci, a najnovije ankete pokazale su da 9 od 10 članova stranke podržava drugi referendum.

Promjena politike laburista donijela bi nove probleme britanskoj premijerki koju čeka težak sastanak vlade nakon što je u petak oštro odgovorila na tvrd stav Europske unije o njezinu prijedlogu za odnose Londona i Bruxellesa nakon britanskog dolaska, zakazanog za šest mjeseci.

Britansku premijerku Theresu May članovi njezine vlade upozorili su da prijetnje odlaskom bez dogovora riskiraju raspad Britanije. Nakon sastanka s kolegama u Salzburgu, koji je proglašen poniženjem jer su premijerkin plan europski lideri glatko odbili, u Britaniji se govori o katastrofi ravnoj sueskoj krizi.

Dio torijevaca strahuje od problema na irskoj granici i potencijalne obnove škotske želje da napuste Ujedinjenu Kraljevinu. Zbog nedostatka podrške Mayinu trenutačnom planu vezanom za Brexit, u konzervativnoj stranci strahuje se i da bi se do kraja godine mogli održati izvanredni izbori. No, premijerkin ured oštro je demantirao da ona o tome razmišlja.

May je u subotu navečer sukobljenim strujama u svojoj stranci poručila da zadrže hladnu glavu. “Uvijek sam govorila da će pregovori biti teški, a uvijek su najteži u posljednjim trenucima”, poručila je May, koja je optužila opoziciju da aktivno potkopava britansku pregovaračku poziciju.

Nove bitke u kabinetu

Britanski Times piše kako premijerku ovog tjedna čeka žestoka bitka oko imigracije nakon Brexita unutar vlastitog kabineta. List navodi kako je član bliskog premijerkina kruga ustvrdio da je ministrima rečeno da će ona najvjerojatnije podnijeti ostavku iduće ljeto, a taj potez trebao bi zaustaviti daljnje ostavke s ciljem njezina izguravanja.

Osim rasprave o imigracijskoj politici nakon Brexita navodno će najljući premijerkini suparnici, David Davis i Boris Johnson, iznijeti novi prijedlog o gospodarskim odnosima s EU. Navodno se traži dogovor kakav ima Kanada te poseban anglo-irski trgovinski ugovor kojim bi se spriječilo uvođenje tvrde granice između Sjeverne Irske i Republike Irske.

Ministar za Brexit Dominic Raab odbacio je tvrdnje da bi May mogla sazvati izvanredne izbore, a tvrdi i da šanse da se vlada okrene opciji kanadskog modela slobodne trgovine nisu velike. Raab je ustvrdio da će vlada s EU nastaviti pregovarati na temelju tzv. plana iz Chequersa. - Ovo je rupa na cesti. Zadržat ćemo prisebnost i nastaviti pregovarati u dobroj vjeri - poručio je Raab.