Von der Leyen u Londonu: 'Stare prijatelje čeka novi početak, ali bi tranzicijski period trebalo produljiti'

Autor:

  • Tea Trubić Macan

08.01.2020.

European Commission President Ursula von der Leyen prepares to deliver a keynote speech at the London School of Economics in London on January 8, 2020. - The EU's top official on Wednesday predicted
Adrian DENNIS / AFP

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen održala je govor pred studentima svog matičnog Londonskog ekonomskog sveučilišta LSE te im je najavila novu fazu odnosa Ujedinjene Kraljevine i EU nakon Brexita.

U popodnevnim će se satima sastati s premijerom Borisom Johnsonom, s kojim će razgovarati o budućim trgovinskim odnosima dvaju zemalja nakon što Ujedinjena Kraljevina napusti EU za nešto više od tri tjedna.

Podsjetimo, unatoč tome što je Donji dom parlamenta usvojio Sporazum o Brexitu, EU i Ujedinjena Kraljevina do kraja 2020. godine moraju dogovoriti trgovinske uvjete u fazi nakon tranzicije. Čelnica Komisije smatra da taj period nije realan za postizanje kompromisa te apelira na britansku vladu da produlje tranzicijski period.

Prenosimo govor Ursule von der Leyen kojeg je održala pred studentima LSE-a, a u kojem je sažela stav EU o budućim odnosima s Ujedinjenom Kraljevinom i EU nakon Brexita.

Očekujem da će britanski i europski parlament do kraja mjeseca ratificirati Sporazum o Brexitu te da će za manje od tri tjedna, 31. siječnja, doći i posljednji dan Ujedinjene Kraljevine kao punopravne članice EU.

Bit će to težak i emotivan dan.

No, 1. veljače ponovno će zasjati sunce, a Europska unija i Ujedinjena Kraljevina nastavit će njegovati poseban i blizak partnerski odnos. Naša će veza i dalje biti neraskidiva. Nastavit ćemo uzajamno doprinositi našim društvima i gospodarstvima; baš kao što će to raditi brojni Britanci u EU, tako će raditi i europski državljani u Ujedinjenoj Kraljevini. Još uvijek možemo puno toga naučiti jedni od drugih.

Ujedinjena Kraljevina je domovina brojnih kreativnih i kulturnih sektora, digitalnih inovacija, znanstvene izvrsnosti te nekih od najbolji sveučilišta na svijetu čiji su alumniji rasprostranjeni diljem Europe. Nastavit ćemo surađivati na zajedničkim izazovima, poput klimatskih promjena i sigurnosti, a partnerstvo ćemo nastaviti njegovati u sklopu NATO saveza i ostalih međunarodnih organizacija. Još uvijek dijelimo iste vrijednosti, kao i uvjerenje da su demokracija, sloboda i vladavina prava temelj naših društava. Što god da se dogodi, naš će kontinent dijeliti istu sudbinu. Stoga, jedna će se vrata zatvoriti, ali će se istovremeno druga i otvoriti. Sada je došlo vrijeme da zajedno pogledamo u budućnost. Kucnuo je čas da stari prijatelji izgrade novu budućnost, ali baš onako kako to znaju stari prijatelji – iskreno razgovarajući o svim izazovima koji se trenutno pred nama nalaze.

 

Tijekom pregovora o uvjetima Sporazuma o Brexitu, uvijek je postojala određena doza sumnje kako će ti pregovori završiti. Upravo zbog neizvjesnosti, pregovori su bili osjetno napetiji. Nova runda pregovora održat će se u puno izvjesnijim okolnostima i jasnijim stavovima pregovaračkih strana. Europska unija spremna je ispregovarati uistinu ambiciozni sporazum o partnerstvu s Ujedinjenom Kraljevinom. Učinit ćemo sve što je potrebno i otići koliko god je moguće daleko, samo da ostvarimo taj cilj.

No, činjenica je da naš odnos neće i ne može biti jednak kao i do sada, zato što svaka odluka snosi i posljedicu. Bez slobodnog kretanja ljudi, nećete moći uživati slobodno tržište kapitala, proizvoda i usluga. Bez aktivne politike zaštite okoliša, poreza i zaštite rada, nećete moći sudjelovati u najvećem trgovinskom bloku na svijetu.

Veće razlike nužno podrazumijevaju i udaljeniji odnos. Bez odgode tranzicijskog perioda nakon 2020. godine, ne možete očekivati da ćemo se dogovoriti oko svih ključnih aspekata našeg budućeg partnerstva. Moramo jasno razvrstati prioritete. Pregovarački ciljevi EU su jasni. Radit ćemo na pronalasku rješenja kojima će se zadržati integritet EU, njezinog zajedničkog tržišta i carinske unije. U tom kontekstu nećemo biti spremni raditi kompromise.

Međutim, spremni smo osmisliti novo partnerstvo bez carina, kvota i dumpinga. Partnerstvo koje će nadilaziti trgovinu te koje će u svom obujmu biti bez presedana. Od klimatske politike, zaštite podataka, ribarstva i energetike, preko transporta, financijskih usluga i sigurnosti. Spremni smo svakodnevno neumorno raditi kako bismo pravovremeno pronašli kompromisna rješenja. Pregovori neće biti laki, ali će početi s jasne pozicije, dobrom voljom i željom da se unaprijede uzajamni interesi.

(…)

Dok koračamo prema novom partnerstvu s Ujedinjenom Kraljevinom, Europska unija mora nastaviti kreirati svoj samostalni put na današnjoj globalnoj sceni. Jedna od posljedica Brexita bila je ojačati jedinstvo i vjeru u europski projekt te je naglasila uvjerenje da zajedno možemo učiniti puno više, nego što bismo to mogli sami. Kada ostanu same, utjecaj europskih zemalja na globalnoj razini slabi. Pred nama su promjene i novi izazovi. Primjerice, klimatske promjene. Upravo je to jedno od područja u kojima trebamo djelovati zajedno. Prošli smo mjesec predstavili Europski zeleni sporazum koji nije temeljen samo na ograničavanju emisije zaštitnih plinova, već i na poticanju inovacije i čiste tehnologije. To je nova strategija ekonomskog rasta na čijim će se krilima otvoriti nova radna mjesta. Ujedinjena Kraljevina je također predana borbi protiv klimatskih promjena, a ako želimo primijetiti pozitivne promjene, dužni smo se svi aktivirati u potrazi za novim rješenjima. Stvarnu promjenu moći ćemo predvoditi samo ako radimo zajedno.

Narednih ćemo godina morati olabaviti spone koje su nas vezivale proteklih pet desetljeća. Brexit ne predstavlja samo kraj, već i novi početak partnerstva i prijateljstva. Bit će to partnerstvo budućih generacija, a računam na to da ćete upravo vi, dragi studenti, biti ti koji ćete najviše uživati u povlasticama naših budućih odnosa.

Odaberite suradnju umjesto izolacije i oblikujte sudbinu našeg kontinenta. Ne prihvaćajte status quo. Posljednje su godine bile štetne za naš odnos. Nadam se da je pred nama razdoblje konstruktivnih i ambicioznih pregovora. Iako će se svaka strana boriti za svoj interes, uvjeravam vas da je EU najveći partner i prijatelj Ujedinjene Kraljevine.

Ovo je priča o starim prijateljima i novim počecima u najpozitivnijem mogućem smislu: Živjela Europa!

Govor u cijelosti pročitajte ovdje.