Zašto su hrvatski pučani stali u obranu Viktora Orbána?

Europski parlament je pozvao članice Europske unije da odluče, u skladu s Člankom 7 Lisabonskog ugovora, postoji li opasnost da Mađarska prekrši temeljne europske vrijednosti.
Mađarski premijer Viktor Orbán
 Vincent Kessler / REUTERS

Glasanje je bilo gotovo jednoglasno: za rezoluciju o stanju demokratskih vrijednosti i vladavine prava u Mađarskoj glasalo je 448 zastupnika od 693 prisutnih, 197 je bilo protiv dok je 48 ostalo suzdržanima.

Izvješće je pripremila Judith Sargenti iz Kluba zastupnika Zelenih/Europskog slobodnog saveza. Ovo je prvi put da je Parlament pozvao Vijeće EU da djeluje protiv članice kako bi spriječilo prijetnju temeljnim vrijednostima Unije.

U slučaju da se potvrdi da Budimpešta krši vladavinu prava u konačnici bi joj moglo biti oduzeto pravo glasa u Vijeću. Sličan postupak pokrenut je i protiv Poljske, ali od strane Europske komisije i još su u tijeku pregovori.

Zastupnici su istaknuli da, unatoč spremnosti mađarskih vlasti da raspravljaju o zakonitosti pojedinih mjera, one nisu poduzele ništa kako bi stanje popravili, pa stoga ostaje mnogo razloga za zabrinutost. Posebno se naglašava da je riječ o preventivnoj fazi procedure koja otvara prostor dijalogu s Mađarskom u cilju izbjegavanja mogućih sankcija.

Ovo je glasanje posebno i po tome što su protiv Mađarske glasali i brojni zastupnici Europske pučke stranke (EPP), čiji je član najveća mađarska stranka Fidesz, koju vodi premijer Viktor Orbán. Austrijski kancelar Sebastian Kurz, čelnik Pučke stranke (ÖVP), najavio je da će njezini eurozastupnici glasati za izvješće.

Toj izjavi dodatnu snagu daje činjenica da Austrija u ovom polugodištu predsjeda EU. Čelnik EPP u Europskom parlamentu, Manfred Weber, član bavarske Kršćansko socijalne unije (CSU) vrlo bliske Orbánu, također je najavio da će glasati za izvješće.

On je u utorak navečer Orbánu, koji je govorio o zaštiti kršćanskog identiteta, odgovorio kako su "europski ideali vjerske slobode i odvojenosti države i crkve načela na kojima smo stvorili ljudska prava, a ne kršćanska prava".

Hrvatski pučani glasali za Orbana

Hrvatski predstavnici u EPP-u glasali su protiv izvješća, dakle i protiv Kurza i Webera (koji je trenutno najveći favorit za predsjednika buduće Europske komisije nakon izbora u svibnju iduće godina i za tu poziciju ima podršku Angele Merkel).

Marijana Petir (EPP) je još u utorak navečer, nakon rasprave o Mađarskoj u Europskom parlamentu, izjavila kako aktiviranju spornog članka u slučaju Mađarske nisu prethodile sve mjere i postupci predviđeni i zajamčeni Ugovorom Europske unije, naglasivši pritom da Budimpešta 'kao punopravna članica Europske unije upozorava na slabosti nekih europskih politika i traži njihovu promjenu'.

- Pored navedenog, Izvješće zastupnice Sargenti sadrži lažne informacije, dok nemogućnost mađarske Vlade da pruži odgovore i komentare prilikom njegove predstavlja presedan kojim se narušava načelo supsidijarnosti kao i načelo proporcionalnosti, ali se i krši procedura zajamčena Ugovorom o Europskoj uniji - dodala je Petir u priopćenju.

EU pak s druge strane izražava zabrinutost zbog situacije u Mađarskoj. Rješenja treba tražiti u dijalogu poštujući temeljne vrijednosti Unije, načelo supsidijarnosti i proporcionalnosti te unutrašnje političke procese u državi članici'. I tako dala do znanja da će stati na stranu Viktora Orbána.

Dubravka Šuica, Ivana Maletić i Željana Zovko, sve tri članice EPP, potvrdile su da su glasale protiv izvješća. Njima se pridružila i Ruža Tomašić, izabrana s liste HDZ-a, ali članica skupine Europskih konzervativaca.

- Naša mala delegacija glasovala je protiv izvješća. Mađarska je susjedna zemlja s kojim želimo gajiti dobrosusjedske odnose. Vrući krumpir je ovog puta dan u ruke Parlamenta i ovo je prvi put da se bavi ovakvom temom. Prošli put, s Poljskom, postupak je pokretala Komisija - rekla je Šuica za N1 objašnjavajući da je EK 'čuvarica europskog ugovora te da je ona trebala pratiti stanje i to pokrenuti. Vode se mnogi postupci protiv Mađarske pred Europskim sudom i bilo bi dobro da se ti postupci završe. Mislim da smo dobro postupili' rekla je.

Hrvatski predstavnici iz ostalih parlamentarnih skupina bili su najavili da će podržati izvješće protiv Mađarske.

Nakon jučerašnjeg glasanja Parlament će poslati svoj prijedlog Vijeću EU koje može, djelujući većinom od četiri petine, odrediti da je došlo do jasnog rizika ozbiljnog kršenja vrijednosti EU u Mađarskoj.

Nakon toga slijedi saslušanje Mađarske, ponovno uz suglasnost Parlamenta. Vijeće može i odlučiti da Mađarskoj iznese prijedloge kojima bi se spriječila prijetnja. U kasnijoj fazi Vijeće može, ali jednoglasno i uz suglasnost Parlamenta, potvrdili kršenje vladavine prava u Mađarskoj što bi tada moglo dovesti od sankcija koje uključuju i suspendiranje prava glasa u Vijeću. Što znači da Mađarska ne bi mogla odlučivati o ključnim odlukama EU.

Mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó na konferenciji za medije nakon glasanja izjavio je kako je riječ o osveti "političara koji se zalažu za migraciju te da je došlo i do varanja jer se nisu brojali zastupnici koji su bili suzdržani". Naime, 448 glasova je trećina prisutnih ako se ne broje suzdržani.

Članak 7

"Na temelju obrazloženog prijedloga jedne trećine država članica, Europskog parlamenta ili Komisije, Vijeće može, odlučujući većinom od četiri petine svojih članova uz prethodnu suglasnost Europskog parlamenta, utvrditi da postoji očita opasnost da država članica teško prekrši vrijednosti iz članka 2."

Članak 2

"Unija se temelji na vrijednostima poštovanja ljudskog dostojanstva, slobode, demokracije, jednakosti, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava, uključujući i prava pripadnika manjina. Te su vrijednosti zajedničke državama članicama u društvu u kojem prevladavaju pluralizam, nediskriminacija, tolerancija, pravda, solidarnost i jednakost žena i muškaraca."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:32