Zastupnici Johnsonu zadali konačan udarac; nema novih izbora prije Brexita

Autor:

  • Tea Trubić

10.09.2019.

Britain's Prime Minister Boris Johnson speaks after BritainÄôs parliament voted on whether to hold an early general election, in Parliament in London, Britain, September 10, 2019, in this still image taken from Parliament TV footage. Parliament TV via REUTERS
Parliament TV via REUTERS / REUTERS

Donji dom parlamenta Johnsonu zadao posljednji udarac prije suspenzije

Britanski su zastupnici noćas ponovno odbili vladin prijedlog o raspisivanju prijevremenih izbora, čime su zadali još jedan bolan udarac premijeru Borisu Johnsonu.

Zastupnici Donjeg doma prošloga su tjedna vladi dali ultimatum: ako želite prijevremene izbore, morate naš zakonski prijedlog o novoj odgodi Brexita odnijeti kraljici na potpisivanje. Iako je vlada još prošloga tjedna slala signale da će poštivati uvjete parlamenta, premijer je sinoć uoči glasanja o prijevremenim izborima naglasio da mu 'ne pada na pamet tražiti novu odgodu Brexita' koji je predviđen za 31. listopada. Johnson nije pritom eksplicitno objasnio kako će se oglušiti na važeći zakon britanskog parlamenta, ali ustavni stručnjaci navode da se proceduralno i dalje može obratiti sudu, podnijeti ostavku ili pronaći neki presedan temeljem kojeg će to napraviti.

Njegov je sinoćnji prijedlog odbijen sa samo 293 glasa za, što je daleko od dvije trećine glasova koliko mu je potrebno za raspisivanje prijevremenih izbora. Svakim glasanjem u Donjem domu, Johnson sve brže gubi suradnike i parlamentarnu većinu.

Odbijanjem prijedloga o raspisivanju prijevremenih izbora, Donji dom parlamenta proglašen je suspendiranim do 14. listopada, kada će se kraljičinim govorom ceremonijalno obilježiti novo zasjedanje parlamenta.

Od datuma predviđenog za Brexit, dijeli nas 51 dan.