Zastupnici odbacili brzinski Brexit Borisa Johnsona. EU sada nudi produljenje roka, vjerojatno do 31. siječnja. Hrvatska bi tako upravljala Brexitom

Utotak se pretvorio u ključni dan za sporazum Ujedinjene Kraljevine i Europske unije. Premijer Boris Johson je konačno dobio jednu potvrdu svojeg prijedloga.
Boris Johnson nikako da doživi uspjeh u parlamentu
 Jessica Taylor/ / VIA REUTERS

U prvom glasanju, koje je trebalo definirati mogućnost da Sporazum o izlasku iz EU postane zakonom, prijedlog Borisa Johnsona je prošao s 329 glasova.

A onda je uslijedilo drugo glasanje koje je trebalo utvrditi da će sporazum biti implementiran po uzbrzanoj proceduri, u tri dana: i tu su zastupnici odbacili Johnsonov prijedlog. Za je glasalo 308 zastupnika, a protiv 322.

Čime sada postaje jasnim da se Brexit neće moći izvesti do zadanog datuma: 31. listopada. Nakon toga je Boris Johnson rekao da će vlada "zaustaviti" Sporazum i raspravu o njemu tako dugo dok s EU ne postigne sporazum o produljenju roka za izlazak iz članstva u EU. Premijerov glasnogovornik je objavio: "Trenutno se, kao rezultat djelovanja Parlamenta, nalazimo u situaciji da će EU morati razmotriti zahtjevi parlamenta koji je dostavljen tijekom vikenda". Riječ je o jednom od dva pisma koja je Boris Johnson poslao u Bruxelles u subotu: to je zahtjev parlamenta da se razmotri produljenje roka za izlazak iz članstva. No, Johnson nije potpisao to pismo. Već ono drugo, u kojem je naglasio da bi produljenej roka bilo vrlo negativno za cijeli proces.

Naime, Johnson svoju politiku od dolaska na vlast prije 90 dana bazira na tezi: ispunjenje obećanja da će zemlju do 31. listopada izvesti iz EU. Nakon toga, i na bazi toga, organizirat će izbore i na njima, očekuje, pobijediti te formirati novu vladu. I imati novi saziv parlamenta.

Ken Clarke, bivši konzervativni zastupnik, ali istodobno i zastupnik s najduljim stažem u parlamentu, poručio je premijeru da razmotri opciju zaustavljanja Sporazuma kako bi zastupnici mogli o njemu raspravljati.

Jedna od opcija koja se spominjala prije glasanja bila je da će, ukoliko zastupnici odbiju Sporazum, Johnson odustati od tog dokumenta i zatražiti produljenje roka kako bi organizirao izvanredne izbore. No, nakon glasanja britanski premijer nije spominjao izbore.

John Bercow, predsjednik Zastupničkog doma, rekao je zastupnicima da je Sporazum o izlasku iz EU trenutno u tehničko statusu "u limbu".

Mina Andreeva, glasnogovornika Europske komisije, rekla je kako je Bruxelles "uzeo k znanju rezultate glasanja u utorak navečer te očekuje da vlada Ujedinjene Kraljevine informira EK o svojim budućim koracima. Predsjednik Europskog vijeća je u konzultacijama s čelnicima o zahtjevu Londona za produljenje roka do 31. siječnja 2020. godine".

@EU_Commission takes note of tonight’s result and expects the U.K. government to inform us about the next steps. @eucopresident is consulting leaders on the UK’s request for an extension until 31 January 2020.

— Mina Andreeva (@Mina_Andreeva) October 22, 2019

Nakon glasanja je Johnson izjavio: "Dozvolite mi da kažem kako je više nego dobrodošlo, čak i divno, da je po prvi put u ovoj dugoj sagi Zastupnički dom uistinu prihvatio svoje odgovornosti. Okupio se i prihvatio Sporazum. Zahvaljujem časnim članovima sa svih strana Doma na razini našeg zajedničkog uspjeha jer samo prije nekoliko tjedana malo tko je vjerovao bismo mogli nanovo otvoriti Sporazum o izlasku iz članstva, a da ne govorimo o ukidanju zaštitnog mehanizma što je uistinu ono o čemu pričamo. I sasvim jasno da nitko nije mislio da bismo mogli osigurati podršku Doma za novi sporazum i zato ne bi trebalo zanemariti ovaj trenutak".

Nakon retoričke eskapade, Johnson je rekao da je razočaran jer su zastupnici glasali za odgodu te da se sada Ujedinjena Kraljevina "suočava s daljnjom neizvjesnošću". Ali je rekao da je njegova politika i dalje da bi Brexit trebao biti dovršen krajem mjeseca. "Na ovaj ili onaj način, napustit ćemo EU s ovim sporazumom koji je ovaj Dom upravo prihvatio". Da bi zatim dodao kako vlada mora ubrzati pripreme za izlazak iz EU bez sporazuma.

Nigel Farage je razočaran i tvrdi da nema izlaska iz EU.

A Guy Verhofstadt žaluje jer će morati Faraga još slušati u Europskom parlamentu.

Irski premijer Leo Varadkar je izjavio da mu je drago da je Zastupnički dom prihvatio sporazum. I pokušava smireno poručiti da trebamo vidjeti što su sljedeći koraci vezani uz Sporazum ili produljenje roka.

Ako EU odluči ne dati novi rok za produljenje Brexita tada će 31. listopada u ponoć Ujedinjena Kraljevina izaći iz članstva bez sporazuma. No, sve najave govore da će EU prihvatiti produljenje roka. Pa je to u utorak navečer potvrdio i Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća i budući čelnik Europske pučke stranke (bit će izabran na kongresu u Zagrebu krajem studenog) navodeći da će predložiti da se prihvati produljenje roka za Brexit. Prema navodima diplomatskih izvora, Bruxelles će ponuditi produljenje Brexita do 31. siječnja kao što je bilo navedeno u spomenutom, nepotpisanom pismu Borisa Johnsona. Što znači da će implementacija izlaska Ujedinjene Kraljevine iz EU biti dovršavana tijekom hrvatskog predsjedavanja EU. U tom bi razdoblju, navode izvori iz britanske vlade, bili provedeni izbori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:26