Završilo suđenje katalonskim separatistima; u rujnu će se znati sudbina dvanaestorice optuženih

Autor:

  • Tea Trubić

12.06.2019.

REFILE - CORRECTING TYPO IN NAME Catalan separatist leader Carles Puigdemont arrives at Copenhagen Airport, Denmark January 22, 2018. Tariq Mikkel Khan/Scanpix Denmark via Reuters ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. DENMARK OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN DENMARK. TPX IMAGES OF THE DAY
Tariq Mikkel Khan/Scanpix Denmark / REUTERS

Vođa katalonskih separatista Carles Puigdemont po dolasku u zračnu luku Kopenhagen

Suđenje katalonskim separatistima bliži se svome kraju. Tijekom današnjeg dana sudac će posljednji put lupiti čekićem, čime će označiti kraj sudskog procesa koji je formalno započeo još u veljači.

No, po svemu sudeći, epilog pravne sage samo je nagovještaj početka daljnje političke borbe za neovisnost Katalonije.

Dvanaestorica optuženih tereti se zbog zloupotrebe javnih sredstava, uzurpiranje javnog reda i mira te pokušaja ilegalnog odcjepljenja Katalonije.

Svi suradnici predsjednika samoproglašene republike Katalonije Carlesa Puigdemonta optuženi su zbog pokušaja ilegalnog odcjepljenja španjolske autonomne pokrajine. Osam ministara iz njegove vlade zadržano je u pritvoru, od kojih je njih šest u prosincu 2018. godine započelo štrajk glađu.

Najprominentniji lideri katalonskog pokreta za neovisnost; Oriol Junqueras, Jordi Sanchez i Jordi Cuixart, ako budu proglašeni krivima u španjolskom bi zatvoru mogli odležati čak 25 godina.

Španjolski Vrhovni sud je protiv njih podignuo optužnicu u veljači 2019. godine, a tijekom suđenja je bilo saslušano preko 300 svjedoka. Očekuje se da će Sud konačnu presudu donijeti u rujnu.

Pedro Sanchez, čelnik španjolskih socijalista i novoizabrani 'stari' premijer, posljednjih mjeseci pokušava oprezno pregovarati s Kataloncima o njihovim zahtjevima kako bi što uspješnije ugušio nemire i pobunu koja vlada tom autonomnom pokrajinom. S obzirom na to da je sve izglednije da Sanchezu neće trebati podrška katalonskih separatista za formiranje parlamentarne većine i ostanak na vlasti, sve je izglednije da će im u ključnome trenutku okrenuti leđa. U tom će slučaju vođa separatista Quim Torra morati pronaći drugi način za početak pregovora s Madridom.