Zbog lijepih žena Berlusconiju bi sada mogla puknuti i stranka

Hoće li doći do razdora unutar Berlusconijeve Forza Italije zbog približavanja antimigrantskoj Ligi Mattea Salvinija, najbolje ćemo saznati od pomno izabranih lijepih žena u njegovoj stranci.
Na slici Silvio Berlusconi i ministrica jednakih mogućnosti Mara Carfagna
 Alessandro Bianchi / REUTERS

Mara Carfagna, bivši toples model koju je Silvio Berlusconi imenovao Ministricom za jednake mogućnosti, prikuplja podršku za pobunu unutar stranke Forza Italia (Naprijed Italija) jer se protivi njegovom savezu sa Salvinijem.

- Potrebna nam je liberalna i popularna desnica koja ne potiče samo mržnju i netrpeljivost - odgovorila je bivša natjecateljica za Miss Italije Mara na Berlusconijevo negiranje tvrdnji o svojoj političkoj afirmaciji Salvinijevog populizma.

Čak 50 od 160 zastupnika iz stranke se trenutno slaže s Carfagnom i ne odobrava Berlusconijev pomak prema populizmu.

Berlusconijeve namjere apsolutno je nemoguće predvidjeti, no trenutno se njegova Forza Italia suočava s padom broja glasova (prema zadnjima anketama je pao na 6 posto).

Carfagna je kritizirala Salvinijevu Ligu u nekoliko navrata. Proteklog mjeseca odbila je pridružiti se Salvinijevom skupu nakon što je saznala da će krajnje desničarska skupina CasaPound biti među pozvanim gostima. Ovog se mjeseca usprotivila odluci o glasanju Forza Italia protiv prijedloga za formiranje parlamentarnog odbora za borbu protiv mržnje, rasizma i antisemitizma. Parlament je odobrio navedeni prijedlog Liliane Serge, preživjele žrtve Auschwitza, ali tri su se desničarske stranke - uključujući euroskeptičnu Ligu i krajnje desnu Fratelli d'Italia (Braću Italije) Giorgie Meloni - sudržale od glasanja.

Rascjep u stranci mogao bi biti težak udarac za Berlusconija koji nastoji držati svoju Forza Italiju na okupu. A žene u njegovoj stranci su prava povlastica jer su najljepše. "Ljevica nema ukusa, čak ni kada je riječ o ženama'', rekao je jednom prilikom.

Forza Italia leader Silvio Berlusconi wipes the sweat off Northern League leader Matteo Salvini during a meeting in Rome, Italy, March 1, 2018. REUTERS/Alessandro Bianchi - RC1FFD4C0BB0
Alessandro Bianchi / REUTERS
Lider Forza Italije Silvio Berlusconi i čelnik Lige Matteo Salvini

Fatalna ljepota Mare Carfagne bio je zasigurno jedan od razloga, osim naravno 'bunga bunga' partija i mlađe ljubavnice, zašto je bivši Berlusconijev brak pukao. Kada je Carfagna izabrana za kandidatkinju Forza Italia 2007. godine rekao je: "Imamo pravilo unutar Forza Italije, ius primae noctis (latinski izraz za staro pravo feudalnog gospodara da preuzme djevičanstvo mlade žene u prvoj bračnoj noći)." Godinu dana nakon imenovao ju je ministricom i izjavio da bi se oženio njome 'da već nije u braku'. Njegovoj supruzi je tada dojadilo te je putem dnevnih novina La Repubblica tražila javnu ispriku.

U međuvremenu je Carfagna stekla ugled cijenjene političarke te je poznata kao borkinja protiv nasilja nad ženama. Protekle godine postala je i zamjenica predsjednika donjeg doma parlamenta.

Sada bi Berlusconiju zbog još jedne žene mogla puknuti i stranka. U slučaju da Carfagna uspije osnovati oporbenu skupinu smjestila bi se u centar političkog spektra. Na ljevici će ostati koalicija pokreta Pet zvjezdica i Demokratska stranka. Upitno je hoće li Berlusconiju pomak udesno značiti skok u političkoj moći ili nastavak novih skandala zbog kojih je bio i prisiljen napustiti poziciju premijera 2011. godine. No, možda će se sada više zabavljati kao 83. godišnjak sa znatno mlađim alfa mužjakom Salvinijem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:51