Briselske sankcije

Zbog sporne reforme Vrhovnog suda, Komisija najavila disciplinski postupak protiv Poljske

Europska komisija u utorak je započela novu fazu u donošenju disciplinske mjere protiv Poljske, koja će Varšavi biti nametnuta zbog nepoštivanja neovisnosti sudstva u reformi poljskog Vrhovnog suda.
Poljski premijer Mateusz Morawiecki i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker
 Profimedia, Abaca

- Odgovor poljskih vlasti nije otklonio našu zabrinutost u vezi s neovisnošću pravosuđa, ističe Komisija u priopćenju.

Europska komisija je početkom srpnja poslala obavijest o pokretanju disciplinskog postupka, stoga poljske vlasti imaju mjesec dana za donošenje adekvatnih mjera.

- U protivnom, Komisija ima pravo tužiti Poljsku Europskom sudu pravde - upozorili su njezini predstavnici.

- Znali smo da naši argumenti neće uvjeriti Europsku komisiju zato što ona u ovom slučaju djeluje politički, a ne kao ustanova koja bi trebala nadzirati poštivanje europskih zakona i ugovora - objavio je Lukasz Piebiak, zamjenik poljskog ministra pravosuđa dodavši da njihova vlada svejedno mirno prihvaća odluku Europske unije.

Izvršna vlast Europske unije smatra da poljski zakon o Vrhovnom sudu nije spojiv sa zakonima Unije zato što uvelike narušava načelo neovisnosti pravosuđa.

Novim poljskim zakonom predviđeno je snižavanje dobne granice za umirovljenje sudaca, čime bi završetak mandata sudaca Vrhovnog suda starijih od 65 godina bio završen. Među njima se nalazi 27 od ukupno 72 suca, ali i njegova predsjednica.

Zamjenik poljskog ministra pravosuđa najavio je da je Poljska spremna braniti svoje stajalište 'do samoga kraja'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:26