Zemlje Europske unije odobrile strože propise o kvaliteti i dostupnosti vode

Zemlje Europske unije inicijalno su odobrile strože propise o kvaliteti i dostupnosti vode, uvažavajući zabrinutost građana zbog negativnih posljedica privatizacije vodoopskrbnih usluga na dostupnost zdravstveno ispravne vode za piće.
 Sofiia Tiuleneva / Alamy / Alamy / Profimedia

Većina građana Europske unije ima pristup zdravstveno ispravnoj vodi za piće, zajamčenoj, između ostalog, strogim propisima o kvaliteti vode iz slavine iz 1998. godine.

Godine 2014. ukupno 1,68 milijuna građana širom Unije potpisalo je peticiju kojom traže da svi građani imaju pravo na vodu i sanitarne uvjete, strahujući da bi ga u pitanje mogla dovesti privatizacija usluga vodoopskrbe.Ambasadori 27 zemalja EU-a odobrili su u srijedu nove propise s utvrđenim minimalnim higijenskim zahtjevima za cijevi i druge materijale koji dolaze u kontakt s vodom za piće. Propisi također reguliraju pitanja tragova lijekova, mikroplastike i tvari u vodi za piće koje mogu ometati proizvodnju ljudskih hormona, uzrokujući prirođene anomalije i druge poremećaje.

Najviša dopuštena granica količine olova u vodi bit će snižena a prvi će puta biti utvrđena i granica za bisfenol A, kemikaliju koja se koristi u proizvodnji plastike a utvrđeno je da je toksična za reproduktivni sustav. Traži se i veći broj javnih česmi i besplatna voda iz slavine u restoranima.

Nove propise mora odobriti Europski parlament a definitivno zeleno svjetlo moraju dati i parlamenti svih zemalja članica. Kampanja Right2Water bila je prva uspješna europska građanska inicijativa u okviru sustava uvedenog 2012. godine kako bi se ljudima pružilo mogućnosti utjecaja na pitanja od javnog interesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:58