Zemlje Europske unije odobrile strože propise o kvaliteti i dostupnosti vode

Autor:

06.02.2020.

, Image: 495973276, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Sofiia Tiuleneva / Alamy / Alamy / Profimedia
Sofiia Tiuleneva / Alamy / Alamy / Profimedia

Zemlje Europske unije inicijalno su odobrile strože propise o kvaliteti i dostupnosti vode, uvažavajući zabrinutost građana zbog negativnih posljedica privatizacije vodoopskrbnih usluga na dostupnost zdravstveno ispravne vode za piće.

Većina građana Europske unije ima pristup zdravstveno ispravnoj vodi za piće, zajamčenoj, između ostalog, strogim propisima o kvaliteti vode iz slavine iz 1998. godine.

Godine 2014. ukupno 1,68 milijuna građana širom Unije potpisalo je peticiju kojom traže da svi građani imaju pravo na vodu i sanitarne uvjete, strahujući da bi ga u pitanje mogla dovesti privatizacija usluga vodoopskrbe.Ambasadori 27 zemalja EU-a odobrili su u srijedu nove propise s utvrđenim minimalnim higijenskim zahtjevima za cijevi i druge materijale koji dolaze u kontakt s vodom za piće. Propisi također reguliraju pitanja tragova lijekova, mikroplastike i tvari u vodi za piće koje mogu ometati proizvodnju ljudskih hormona, uzrokujući prirođene anomalije i druge poremećaje.

Najviša dopuštena granica količine olova u vodi bit će snižena a prvi će puta biti utvrđena i granica za bisfenol A, kemikaliju koja se koristi u proizvodnji plastike a utvrđeno je da je toksična za reproduktivni sustav. Traži se i veći broj javnih česmi i besplatna voda iz slavine u restoranima.

Nove propise mora odobriti Europski parlament a definitivno zeleno svjetlo moraju dati i parlamenti svih zemalja članica. Kampanja Right2Water bila je prva uspješna europska građanska inicijativa u okviru sustava uvedenog 2012. godine kako bi se ljudima pružilo mogućnosti utjecaja na pitanja od javnog interesa.