Aktualno

Znate li što je Unija učinila za vas? Nova stranica Europskog parlamenta nudi više od 1800 odgovora

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani predstavio je 14. studenog internetsku stranicu “koja pokazuje pozitivan učinak EU članstva za građane”, izvjestio je Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj.
 Screenshot / Europski parlament

Navedena internetska stranica imena “Što Europa čini za mene” portal je putem kojeg se svi zainteresirani građani EU mogu informirati o Europskoj uniji i njezinom utjecaju na njihove živote. Stranicu je pripremila Služba Europskog parlamenta za usluge istraživanja (EPRS) s ciljem da se jasno pokažu pozitivni učinci i prednosti EU članstva.

Prilikom predstavljanja Tajani je rekao: “Europljani pitaju što je to EU učinila za njih. Ova internetska stranica Europskog parlamenta nudi jasne i razumljive odgovore. Stoga će biti koristan alat u približavanju Europe građanima.”, prenosi Ured EP u Hrvatskoj.

Portal je jednostavan za korištenje i na početnoj stranici nudi tri kategorije koje zajedno broje preko 1800 dokumenata različitih formata, a sadrže korisne informacije za pojedinu temu.

Prva kategorija nosi naziv “U mojoj regiji” i omogućuje odabir lokacije na interaktivnoj karti ili putem tražilice, te korisnici na taj način mogu saznati koliko i na koji način je EU aktivna u njihovim gradovima i/ili regijama. Osim niza zanimljivosti o vlastitoj regiji, također mogu vidjeti koji se EU projekti trenutno realiziraju u njihovom mjestu ili su najavljeni za realizaciju, a ispod svakog teksta ponuđene su internetske poveznice koje korisnika direktno odvode na službene stranice institucija povezanih s EU i konkretnim projektom.

Druga kategorija “U mojem životu” sadrži oko 400 dokumenata podijeljenih u razne potkategorije i tiču se tema od osobne važnosti. Ukoliko se želite informirati o pitanjima zdravstvene zaštite, sigurnosti, socijalnih i ljudskih prava, potrošačkih odluka pa sve do slobodnih aktivnosti i putovanja, možete odabrati traženu potkategoriju i pronaći odgovor na pitanja koja vas muče. Primjerice, ako se želite baviti pčelarstvom i ne znate kakvu potporu EU pruža na tom području, na portalu “Što Europa čini za mene” možete istražiti svoje mogućnosti i ograničenja u traženom sektoru.

U trećoj kategoriji “Pod povećalom” postavljena su 24 informativna dokumenta o politikama EU koja za cilj imaju upoznati korisnike s postignućima trenutnog saziva Parlamenta, te su predstavljene neke važne buduće teme o kojima će se odlučivati, a mijenjaju život građana EU.

Cjelokupan projekt dobrodošao je informativni paket koji približava sve razine EU njezinim građanima. Dokumenti su koncizni, razumljivi i lako pregledni, te omogućavaju pristup konkretnim informacijama o djelovanju zakonodavnih i izvršnih tijela Europske unije koja oblikuju život svake pojedine zemlje članice i njezinih državljana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:46