Znate li što je Unija učinila za vas? Nova stranica Europskog parlamenta nudi više od 1800 odgovora

Autor:

  • Jasmina Tomašević

14.11.2018.

Screenshot / Europski parlament

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani predstavio je 14. studenog internetsku stranicu “koja pokazuje pozitivan učinak EU članstva za građane”, izvjestio je Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Navedena internetska stranica imena “Što Europa čini za mene” portal je putem kojeg se svi zainteresirani građani EU mogu informirati o Europskoj uniji i njezinom utjecaju na njihove živote. Stranicu je pripremila Služba Europskog parlamenta za usluge istraživanja (EPRS) s ciljem da se jasno pokažu pozitivni učinci i prednosti EU članstva.

Prilikom predstavljanja Tajani je rekao: “Europljani pitaju što je to EU učinila za njih. Ova internetska stranica Europskog parlamenta nudi jasne i razumljive odgovore. Stoga će biti koristan alat u približavanju Europe građanima.”, prenosi Ured EP u Hrvatskoj.

Portal je jednostavan za korištenje i na početnoj stranici nudi tri kategorije koje zajedno broje preko 1800 dokumenata različitih formata, a sadrže korisne informacije za pojedinu temu.

Prva kategorija nosi naziv “U mojoj regiji” i omogućuje odabir lokacije na interaktivnoj karti ili putem tražilice, te korisnici na taj način mogu saznati koliko i na koji način je EU aktivna u njihovim gradovima i/ili regijama. Osim niza zanimljivosti o vlastitoj regiji, također mogu vidjeti koji se EU projekti trenutno realiziraju u njihovom mjestu ili su najavljeni za realizaciju, a ispod svakog teksta ponuđene su internetske poveznice koje korisnika direktno odvode na službene stranice institucija povezanih s EU i konkretnim projektom.

 

Druga kategorija “U mojem životu” sadrži oko 400 dokumenata podijeljenih u razne potkategorije i tiču se tema od osobne važnosti. Ukoliko se želite informirati o pitanjima zdravstvene zaštite, sigurnosti, socijalnih i ljudskih prava, potrošačkih odluka pa sve do slobodnih aktivnosti i putovanja, možete odabrati traženu potkategoriju i pronaći odgovor na pitanja koja vas muče. Primjerice, ako se želite baviti pčelarstvom i ne znate kakvu potporu EU pruža na tom području, na portalu “Što Europa čini za mene” možete istražiti svoje mogućnosti i ograničenja u traženom sektoru.

U trećoj kategoriji “Pod povećalom” postavljena su 24 informativna dokumenta o politikama EU koja za cilj imaju upoznati korisnike s postignućima trenutnog saziva Parlamenta, te su predstavljene neke važne buduće teme o kojima će se odlučivati, a mijenjaju život građana EU.

Cjelokupan projekt dobrodošao je informativni paket koji približava sve razine EU njezinim građanima. Dokumenti su koncizni, razumljivi i lako pregledni, te omogućavaju pristup konkretnim informacijama o djelovanju zakonodavnih i izvršnih tijela Europske unije koja oblikuju život svake pojedine zemlje članice i njezinih državljana.