Žuti prsluci kreću u utrku za izbore za europski parlament

Skupina prosvjednika iz redova francuskih Žutih prsluka priopćila je u srijedu svoje planove za kandidaturu na ovogodišnjim izborima za Europski parlament na čelu s 31.-godišnjom zdravstvenom radnicom koja će predvoditi listu. Ankete pokazuju da bi mogli osvojiti do 13 posto glasova.
Prosvjednik na prosvjedu Žutih prsluka
 Stephane Mahe / REUTERS

Skupina je navela 10 ljudi u dobi od 29 do 53 godina koji će se kandidirati za poziciju u Europskom parlamentu u svibnju pod imenom 'Građanski pokret'. Njihova zanimanja variraju od poslova vozača viličara i majke kućanice do direktora prodaje.

Listu će predvoditi Ingrid Levavasseur, njegovateljica i samohrana majka dvoje djece iz Normandije koja je zadobila popularnost u pokretu Žutih prsluka.

Leavavasseur je nedavno preplavila naslovnice novina odbivši poziciju redovitog komentatora na televizijskoj mreži BFM nakon što je zaprimila prijetnje od drugih pripadnika pokreta Žutih prsluka koji su skeptični prema glavnim medijskim kućama.

Hayk Shahinyan, glasnogovornik grupe, izjavio je kako namjerava sveukupno predstaviti 79 kandidata, a preostalih 69 će biti izabrano na glasovanju unutar pokreta do sredine veljače.

Pokret Žutih prsluka je započeo sredinom prosinca zbog povećanja poreza na goriva te se od tada proširio u protuvladinu kampanju. Prema rezultatima ankete Elabe objavljene u srijedu, ovaj antivladin pokret bi mogao osvojiti 13 posto glasova na europarlamentarnim izborima 26. svibnja.

Anketa, koja je ujedno pokazala da je centristička stranka Republika u pokretu predsjednika Emmanuela Macrona na vrhu, ispred ekstremno desne stranke Nacionalne Fronte Marine Le Pen, predvidjela je da će žuti prsluci najviše povrijediti stranku Marine Le Pen.

Sudjelovanjem na izborima, predstavnici Žutih prsluka riskiraju da će doći do podjele unutar pokreta između radikala koji se protive svim stranačkim politikama te umjerenim pripadnicima pokreta koji vjeruju da promjena može doći samo sudjelovanjem u političkom sustavu.

- Ja sam Žuti prsluk, ali ne želim nikakvu izbornu listu ... Ne zastupate me- napisao je jedan od pristaša pokreta, identificiran kao Benoit Delhaye, na svom Twitter profilu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:03