ANALIZA: Očekivao se crni val, a onda su uskrsnuli socijaldemokrati

Umjesto crnog vala, Stari kontinent poharao je onaj zeleni.
Frans Timmermans
 Lisi Niesner / REUTERS

Osim najveće izlaznosti u posljednjih 20 godina, izbore za deveti saziv Europskog parlamenta obilježilo je i uskrsnuće europskih socijaldemokrata. Višemjesečno zastrašivanje o porastu populizma očito je urodilo plodom te su od visoke izlaznosti najviše profitirale proeuropske struje.

Najbolji primjer toga je Nizozemska u kojoj su populisti doživjeli debakl osvojivši ukupno tri mandata, dok su Timmermansovi laburisti samostalno osigurali pet mjesta, čime su “zacrvenjeli” inače liberalnu državu. Za razliku od Zelenih koji su gotovo udvostručili broj mandata u odnosu na aktualni saziv Parlamenta EU, euroskeptici i populisti, od kojih su svi strahovali, osvojili su samo 17 mandata više. Zbog toga će Salvinijev san o formiranju najveće grupacije u Europskom parlamentu ostati neostvaren, baš kao i Bannonovo mračno proročanstvo o “svakodnevnoj bitki za Staljingrad”. Rezultati izbora dokazali su da građani zahtijevaju reformu EU, ali ne i drastičnu rekonstrukciju cijelog projekta. Ovi su izbori dokazali i da u nekoliko članica vladajuće stranke nisu uspjele osigurati pobjedu. Zbog pobjede opozicije grčki premijer Tsipras pozvao je na raspisivanje prijevremenih izbora, a vlade se tresu i u Njemačkoj, Italiji, Austriji i Rumunjskoj u kojoj vladajući socijaldemokrati nisu osigurali pobjedu, dok su istodobno Rumunji referendumom odbili njihov zakonski prijedlog kojim bi se ublažila kazna za korupciju.

No, ovogodišnji izbori za Europski parlament ne mogu se spomenuti bez kratkog osvrta na predizborne ankete. Baš kao što smo to imali prilike vidjeti u Hrvatskoj, u većini europskih zemalja bilo je velikih, a ponekad i šokantnih odstupanja od predviđanja.

Najskuplju cijenu tog trenda u većini zemalja platile su euroskeptične stranke čije je biračko tijelo odlučilo ne izaći na izbore za Europski parlament. Italija, UK i Francuska jedine su države čije su euroskeptične i populističke stranke uspješno mobilizirale svoje biračko tijelo.

Njemačka - velike su šanse da vlada padne

Njemački demokršćani kancelarke Angele Merkel i dalje su na prvome mjestu, ali ipak bilježe osjetan i vidljiv pad popularnosti. Nevjerojatan uspjeh Zelenih, koji su sada gotovo udvostručili svoj dosadašnji broj mandata u Europskom parlamentu, zasjenio je poraz vladajućih socijaldemokrata koji su jedva izborili 15 posto glasova unatoč tome što su u izvršnoj vlasti. Martin Schulz, bivši predsjednik Europskog parlamenta, uputio je kritiku stranačkoj čelnici Andrei Nahles, apelirajući na nju da zbog lošeg rezultata podnese ostavku, zbog čega bi se SPD mogao povući iz vlade čime bi došlo do njezina pada. Svakako nas očekuje zanimljiv rasplet nakon ovih izbora.

Italija - uskrsnuće socijaldemokrata

Neočekivan rasplet situacije u Italiji. Kao što su i izlazne ankete predviđale, Matteo Salvini apsolutni je pobjednik europskih izbora, a grupaciji tvrde desnice samostalno je osigurao čak 28 mandata. Na žalost vladajućih populista iz redova PoKreta 5 zvjezdica, drugo mjesto osvojili su talijanski socijaldemokrati pod novim vodstvom Nicole Zingarettija. Riječ je o najvećem uspjehu ljevice u Italiji nakon neuspjelog referenduma i ostavke premijera Mattea Renzija. PoKretu nezaustavljivo pada rejting, zbog čega se očekuje da bi Matteo Salvini, zahvaljujući vjetru u leđima, mogao isforsirati prijevremene izbore kako bi ojačao svoju poziciju na čelu izvršne vlasti.

Francuska - Pirova pobjeda Marine Le Pen

''Mali korak za Le Pen, veliki marš za Macrona” rečenica je koja sažima pobjedu zaštitnog lica francuskih euroskeptika nad aktualnim predsjednikom. Iako je Le Pen nakon objave rezultata uzviknula da je “pokrenut val promjene Europe”, Macron je, unatoč povrijeđenom egu, postigao dobar rezultat. Njegov je ured nakon objave rezultata poraz opisao “razočaravajućim, ali ne i poražavajućim”, dodavši da su proeuropske snage u Francuskoj i dalje u vodstvu. Zbog nove podjele snaga u Europskom parlamentu Macron je u boljoj poziciji zato što se u ključnom trenutku pridružio liberalima grupacije ALDE, trećoj najvećoj skupini koja će imati vodeću ulogu u formiranju parlamentarne većine.

Austrija - Parlament srušio Kurzovu vladu

Austrijski parlament odlučno je srušio vladu Sebastiana Kurza tijekom današnjeg glasanja o povjerenju. Povjerenje austrijskoj vladi u pitanje je dovela mala oporbena stranka Jetzt, a njihov je prijedlog mogao uspjeti samo u slučaju da socijaldemokrati i donedavni koalicijski partneri Slobodarske stranke (FPÖ), glasaju protiv Kurzove vlade. Unatoč tome što su Kurzovi pučani najveći pobjednici jučerašnjih izbora za Europski parlament u Austriji, zbog korupcijskog skandala potpredsjednika FPÖ Heinz-Christiana Strachea, ta je stranka morala izaći iz vladajuće koalicije. Strache je napustitio poziciju, a osvojio je dovoljan broj glasova na izborima za mandat u EP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:04