Barnier: Nisam u kampanji za predsjednika Komisije, ali želim biti koristan i u sljedećoj Komisiji

Michel Barnier, glavni pregovarač EU za Brexit, izjavio je danas u Zagrebu kako u potpunosti podržava Manfreda Webera kao kandidata Europske pučke stranke (EPP) za predsjednika Europske komisije.
Michel Barnier na dijalou s građanima u Zagrebu
 Marko Todorov / CROPIX

Naime, sve je više informacija da Weber nema dovoljnu podršku niti unutar EPP-a, koji ga je prihvatio prošle jeseni. No, u međuvremenu je došlo do ozbiljnih promjena na europskoj političkoj sceni - između ostalog više je nego jasno da će EPP trebati i socijaliste i liberale za većinu, a među njima većina ne pristaje na Webera.

No, Barnier, sa sadašnjom aurom sjajnog pregovarača i ključne osobe u Brexitu - gdje se pokazao kao snažan branitelj zajedničkih europskih interesa - postaje sve privlačnije kompromisno rješenje. Naime, teško da bi se njegovom imenovanju protivio i francuski predsjednik Emmanuel Macron: to bi u Francuskoj izazvalo veliko negodovanje koje Macronu sada ne treba.

Na upit novinarke Euractiv.hr, Barnier je rekao da on samo “želi biti koristan i u sljedećem sazivu Europske komisije” te da on “nije u kampanji”.

No, i taj je odgovor na svoj način potvrda da mu ambicije nisu ugasle kad je prošle jeseni u Helsinkiju Weber izabran za kandidata EPP-a.

Barnier boravi u posjetu Hrvatskoj gdje se sastao s premijerom Andrejem Plenkovićem s kojim je sudjelovao na dijalogu s građanima na temu budućnosti Europe na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu.

U Münchenu se u utorak navečer njegov službeni govor uvelike usredotočio na Brexit, ali se potom prebacio na četiri stupa za koje kaže da su presudni za budućnost EU: "zeleni" novi sporazum; migracija; gospodarstvo, osobito suočavanje s tehnološkim preokretima; obrana i sigurnost.

"Ako djelujemo sami, mi nismo za stolom", rekao je publici u Münchenu. "Mi postajemo definitivno gledatelji naše budućnosti, naše vlastite sudbine. A ja se ne bavim politikom da budem gledatelj, ha? Moramo biti glumci."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:20