Brexit pomogao irskom premijeru da odnose tijesnu, ali ipak pobjedu na europskim i lokalnim izborima

Irska bira 13 zastupnika od kojih će u Europski parlament ući samo 11 dok Ujedinjena Kraljevina na izađe iz članstva EU. 
Bitno veći interes od izbora izazvao je koncert Spice Girls u Dublinu
 REUTERS

Izlazne ankete su pokazale sljedeći raspored snaga:

Fine Gael, Leo Varadkar (EPP, pučani): 28 posto (5 zastupnika)

Fianna Fáil, Micheál Martin (ALDE, liberali): 25 posto (4 zastupnika)

Sinn Féin, Mary Lou McDonald (GUE/NGL, ljevica): 16 posto (2 zastupnika)

Zeleni, Eamon Ryan (Greens/EFA): 7 posto (1 zastupnik)

Laburisti, Brendan Howlin (S&D, socijalisti): 6 posto (1 zastupnik)

Izbori su, ako rezultati ostanu ovakvi, potvrdili odnose snaga na irskoj političkoj sceni dodajući malo više snage vladajućoj stranci i premijeru Varadkaru. Prema izlaznim anketama, njegova je stranka Fine Gael u blagom vodstvu u odnosu na Fianna Fáil koja je sada druga po snazi.

Prema izlaznim anketama referendum o ublažavanju uvjeta rastave prošao je s gotovo 87 posto glasova.

Varadkarova umjerena pobjeda može se vrlo jednostavno objasniti utjecajem Brexita: irski je premijer vrlo čvrsto i beskompromisno branio stajalište da između Irske i Sjeverne Irske ne smije biti tvrde granice. I za taj je svoj stav dobio podršku ostalih članica EU i glasači su mu taj uspjeh honorirali. Ali, situacija je i dalje vrlo izjednačena.

Uzevši u obzir jučerašnje rezultate u Nizozemskoj, etablirane stranke EPP, ALDE i socijalisti za sada vode. A solidne rezultate su polučili i Zeleni.

No, tek slijede izbori u zemljama s ozbiljnom radikalno desnom scenom: Francuska i Italija prije svega, a zatim Poljska i Austrija. Interesatna je vijest objavljena u petak da je vladajuća poljska stranka PiS, dosad članica grupacije konzervativaca (ECR) u Europskom parlamentu, spremna na suradnju s talijanskim vicepremijerom Matteom Salvinijem, ali nikako s francuskom lidericom desnice Marine Le Pen.

Riječ je o ozbiljnom udarcu projektu moćne, jedinstvene desnice. Naime, PiS smatra kako ne može biti u istoj grupaciji s Le Pen zbog njezinih prejakih veza s Rusijom i Vladimirom Putinom (to Salviniju opraštaju), a protive se i socijalnoj politici Le Pen. Naime, PiS je pred europske izbore potrošio velik novac na socijalna davanja kako bi osigurao izbornu pobjedu.

Dakle, čekamo veliki rasplet u nedjelju navečer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:31