Brexit pomogao irskom premijeru da odnose tijesnu, ali ipak pobjedu na europskim i lokalnim izborima

Autor:

24.05.2019.

Sarah-Jane Brennan, Nicole Cannon, Niamh O'Donnell, Stacey Cahill and Deborah Hoey, pose outside Croke Park ahead of tonight's opening concert in the Spice Girls reunion tour in Dublin, Ireland May 24, 2019. REUTERS/Lorraine O'Sullivan
REUTERS

Bitno veći interes od izbora izazvao je koncert Spice Girls u Dublinu

Irska bira 13 zastupnika od kojih će u Europski parlament ući samo 11 dok Ujedinjena Kraljevina na izađe iz članstva EU. 

Izlazne ankete su pokazale sljedeći raspored snaga:

Fine Gael, Leo Varadkar (EPP, pučani): 28 posto (5 zastupnika)

Fianna Fáil, Micheál Martin (ALDE, liberali): 25 posto (4 zastupnika)

Sinn Féin, Mary Lou McDonald (GUE/NGL, ljevica): 16 posto (2 zastupnika)

Zeleni, Eamon Ryan (Greens/EFA): 7 posto (1 zastupnik)

Laburisti, Brendan Howlin (S&D, socijalisti): 6 posto (1 zastupnik)

Izbori su, ako rezultati ostanu ovakvi, potvrdili odnose snaga na irskoj političkoj sceni dodajući malo više snage vladajućoj stranci i premijeru Varadkaru. Prema izlaznim anketama, njegova je stranka Fine Gael u blagom vodstvu u odnosu na Fianna Fáil koja je sada druga po snazi.

Prema izlaznim anketama referendum o ublažavanju uvjeta rastave prošao je s gotovo 87 posto glasova.

Varadkarova umjerena pobjeda može se vrlo jednostavno objasniti utjecajem Brexita: irski je premijer vrlo čvrsto i beskompromisno branio stajalište da između Irske i Sjeverne Irske ne smije biti tvrde granice. I za taj je svoj stav dobio podršku ostalih članica EU i glasači su mu taj uspjeh honorirali. Ali, situacija je i dalje vrlo izjednačena.

Uzevši u obzir jučerašnje rezultate u Nizozemskoj, etablirane stranke EPP, ALDE i socijalisti za sada vode. A solidne rezultate su polučili i Zeleni.

No, tek slijede izbori u zemljama s ozbiljnom radikalno desnom scenom: Francuska i Italija prije svega, a zatim Poljska i Austrija. Interesatna je vijest objavljena u petak da je vladajuća poljska stranka PiS, dosad članica grupacije konzervativaca (ECR) u Europskom parlamentu, spremna na suradnju s talijanskim vicepremijerom Matteom Salvinijem, ali nikako s francuskom lidericom desnice Marine Le Pen.

Riječ je o ozbiljnom udarcu projektu moćne, jedinstvene desnice. Naime, PiS smatra kako ne može biti u istoj grupaciji s Le Pen zbog njezinih prejakih veza s Rusijom i Vladimirom Putinom (to Salviniju opraštaju), a protive se i socijalnoj politici Le Pen. Naime, PiS je pred europske izbore potrošio velik novac na socijalna davanja kako bi osigurao izbornu pobjedu.

Dakle, čekamo veliki rasplet u nedjelju navečer.