Dan kad su se vješale hrvatske zastave na balkonu i transparenti na mostu

Euractiv.hr pratit će predizbornu kampanju stranka i donositi vijesti kako ih prenose agencije i drugi izvori.
Konferencija za medije na Savskom mostu povodom 74. obljetnice oslobođenja grada Zagreba
 Ranko Suvar / CROPIX

Amsterdamska koalicija

Anka Mrak Taritaš: "Ne želimo Europu kao s Brexita, žilet-žice, odnosno na način na koji je vide gospodin Matteo Salvini i gospodin Viktor Orban". Dodala je kako je Europa dugi niz godina svim svojim građanima nudila slobodu i mir, pa ona želi da tako bude i dalje.

HNS

Matija Posavec: “Najvažnije je na izborima postići da interese Hrvatske u Europskom parlamentu zastupaju ljudi koji iza sebe imaju rezultate, koji su se iskazali u korištenju europskih fondova te u gospodarstvu i poljoprivredi.

Hrvatski suverenisti

Iz koalicije Hrvatski suverenisti u srijedu su pozvali na korjenite promjene u državi te upozorili da se Hrvatska nalazi u začaranom krugu nepovlačenja europskog novca i demografske katastrofe.

Ruža Tomašić je zamjerila vlastima da su iz EU fondova povukle samo 21 posto sredstava, odnosno tek 2,2 milijarde eura od ukupno 10,7 milijardi koliko ima na raspolaganju. "Kada se Vlada hvali povlačenjem sredstava, govori o ugovorenim sredstvima, ali krajnji korisnici još nisu dobili ta sredstva. To znači da jako kaskamo i da smo na samom dnu jer se i dalje skupljaju podobni, a ne sposobni“, ocijenila je Tomašić. Kazala je da Rumunjska trenutno "katastrofalno predsjedava" Europskim vijećem, te se nada da Hrvatska od siječnja 2020. neće nespremna preuzeti predsjedanje.

HSLS

Saša Poljanec-Borić simbolično je na balkonu stranačkih prostorija izvjesila zastavu Republike Hrvatske i poručila kako je "samo jedna hrvatska zastava državna zastava u Republici Hrvatskoj" te da kažu ne "prodavačima magle s kvazinacionalne desnice. To je zastava koju mi zastupamo u Europskom parlamentu", poručila je Saša Poljanec-Borić. "Dakle, postoji nacionalni interes u 21. stoljeću - a to je čuvanje i prisezanje ove zastave", rekla je.

Možemo, Nova ljevica i ORaH: Antifašisti Europe ujedinimo se

U povodu obilježavanja 74. obljetnice oslobođenja grada Zagreba od fašističke okupacije, kandidati koalicije za EU izbore - Možemo!, Nove ljevice i ORaH-a izvjesili su na pješački Savski most transparent s porukom "Antifašisti Europe ujedinimo se" te građanima poručili kako se, unatoč trendovima nove fašizacije, ne smije odustati od nastojanja stvaranja Europe svih ljudi.

"Iznimno je važno označiti Dan grada Zagreba koji je označio zatvaranje jedne, možda najsramotnije stranice u hrvatskoj povijesti, a to je Nezavisna Država Hrvatska", istaknula je Rada Borić iz Nove ljevice u srijedu na konferenciji za medije.

Podsjetivši da je u četvrtak Dan Europe, "dan koji je označio i kraj fašističkog terora u Europi", izrazila je žaljenje jer se, kako kaže, i danas može svjedočiti relativiziranju hrvatske prošlosti, ali i znakovima pravoga fašizma.

"Moramo se zabrinuti zbog kulta nacije i tradicionalizma koji osobito zadire u ženska ljudska prava, zbog prezira prema slabijima i sličnim pokazateljima fašizma. Političke opcije u nezadovoljstvu socijalno deprivilegiranih građana pronalaze teren za jačanje fašizma. Stoga, treba pokazati da Europa može biti drugačija i mora biti Europa jednakih", naglasila je.

HDZ

"Danas smo cijeli dan u Šibensko-kninskoj županiji i predstavljamo svoj program. Prije svega, to je naša čvrsta utemeljenost u našim jasnim vrijednostima, jasnim narodnjačkim, demokršćanskim vrijednostima, svemu onome što je postignuto u Domovinskom ratu. Bit ćemo i u Kninu, u gradu simbolu pobjede i stvorenog teritorijalnog integriteta i isto tako i višestoljetne hrvatske državnosti. To je jedna od naših ključnih poruka u svemu onome što radimo zajedno kao društvo, ali često predvođeni HDZ-om u proteklih 30 godina. To je naš identitet, to su naša polazišta, naši temelji i od toga ne odustajemo“, rekao je Karlo Ressler.

“Želimo govoriti o prednostima Hrvatskog članstva u EU, što je posebno vidljivo ovdje u Šibeniku, o gotovo 1,5 milijarda kuna ulaganja koje dolaze iz EU fondova za područje Šibensko-kninske županije. Ono što je puno vidljivije i ljudima i građanima ove županije od tih brojki su konkretni projekti kao tvrđave, Kanal sv. Ante, to su mali djelići svega toga", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:42