David Sassoli postao predsjednik Europskog parlamenta

Burno jutro nakon još burnije večeri u institucijama Europske unije. Nakon dogovora koji je Europsko vijeće noćas postiglo u Bruxellesu, zastupnici devetog saziva Parlamenta EU biraju svog novog predsjednika. Naime, to je jedina ključna fotelja uz koju se još uvijek formalno ne veže niti jedno ime.
David Sassoli, najizgledniji nasljednik Antonija Tajanija na čelu Europskog parlamenta
 Michel CHRISTEN / © European Union 2019 - Source : EP088518A

Lideri država članica EU su noćas u večernjim satima objavili paket imena kojima će se prema sada dostupnim informacijama dodijeliti čelne funkcije europskih institucija; Europskog vijeća, Komisije, Središnje banke i visokog povjerenika za vanjske i sigurnosne poslove EU.

Europarlamentarci su jučerašnji dan proveli na sastancima stranačkih grupacija pokušavajući pronaći najboljeg kandidata za predsjednika Parlamenta.

Manfred Weber, vodeći kandidat najveće stranačke grupacije Europskog parlamenta EPP-a, kojem pripada i hrvatski HDZ, još je u sinoćnjoj konferenciji za novinare dao naslutiti da su europarlamentarci dobili naputak s maratonskih pregovora u Bruxellesu da predsjedanje Europskim parlamentom prepuste socijaldemokratima na 2,5 godine. Pučani su tako odlučili podržati kandidata S&D-a, Talijana Davida Sassolija, računajući da će nakon njegova isteka mandata Parlament preuzeti kandidat Europske pučke stranke.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

13:20 Sassoli se obraća kolegama u Europskom parlamentu

- Proteklih je mjeseci previše ljudi poticalo na podjele i sukobe za koje smo mislili da su ostaci naše povijesti. Međutim, građani su pokazali da još uvijek vjeruju u ovaj izuzetan put, jedini koji može pružiti odgovore na globalne izazove koji stoje pred nama - rekao je novi predsjednik.

- Moramo imati snage ponovno pokrenuti integracijski proces, za promjenu naše Unije tako da bude sposobna odlučnije reagirati na potrebe naših građana i uistinu pružiti odgovore na njihove primjedbe, te njihov sve veći osjećaj gubitka - upozorio je predsjednik Europskog parlamenta.

On je istaknuo i prioritete na kojima bi Parlament idućih godina trebao ustrajati.

- Nalazimo se usred ogromnih promjena, nezaposlenosti mladih, klimatskih promjena, digitalne revolucije, nove raspodjele ravnoteže u svijetu, da spomenem samo neke. Stoga su nam potrebne nove ideje i hrabrost - zaključio je novoizabrani predsjednik Europskog parlamenta.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

13:00 Sassoli postao predsjednik Europskog parlamenta

Kandidat europskih socijaldemokrata osvojio je 345 glasova u drugom krugu izbora i time je postao predsjednik Europskog parlamenta narednih 2,5 godine. Među prvima mu je čestitao Manfred Weber u ime EPP-a, ali i predsjednik na odlasku Antonio Tajani.

Na drugom mjestu bio je Jan Zahradil sa 160 glasova, na trećem je ostala Ska Keller sa 119, a posljednje mjesto zauzela je Sira Rego s 43 glasa.

Tko je David Sassoli?

Rođen je 1956. godine u Firenzi, a novinarstvom se počeo baviti u ranoj mladosti. Zaposlio se kao novinar rimskog časopisa Il Giorno u kojem je sedam godina radio kao novinar i analitičar unutarnje politike. Karijeru reportera službeno je započeo 1992. godine kao dopisnik za postaju TG3. Kasnije ga je angažirala i talijanska kuća Rai Uno. Godine 1999. godine postao je urednikom političkog sadržaja.

U politiku se uključio tek 2009. godine, kada se priključio talijanskim socijaldemokratima. Na izborima za Europski parlament te godine dobio je više od 400.000 preferencijalnih glasova, zbog čega mu je stranka omogućila da u tom mandatu obnaša dužnost voditelja talijanske delegacije socijaldemokrata.

Na izborima 2014. godine osvojio je više od 200.000 preferencijalnih glasova, zbog čega je 1. srpnja 2014. godine izabran za potpredsjednika Europskog parlamenta s 393 glasa za.

Na izborima za Europski parlament u svibnju treći je put dobio povjerenje svog biračkog tijela, a preferencijalno ga je odabralo više od 128.000 građana.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

11:50 Otvoren drugi krug glasanja. Glasačke kutije ponovno su otvorene, a zastupnicima su ponovno podijeljeni prazni papiri.

Socijaldemokrati se nadaju da će u ovoj rundi pridobiti povjerenje još nekolicine kolega te spriječiti treći krug glasanja. Ako se ni u trećoj rundi ne definira pobjednik, u četvrti krug ulaze samo dva kandidata s najvećim brojem glasova (što bi prema rezultatima iz prvog kruga bili Zahradil i Sassoli).

U slučaju da niti jedan od preostala dva kandidata ne osigura apsolutnu većinu od 332 glasa, mandat od 2,5 godine daje se onom kandidatu koji ima dulji staž u Europskom parlamentu (što bi u tom slučaju bio Zahradil - konzervativac).

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

11:15 Prebrojani prvi glasovi: glasanje ide u drugi krug

Od 735 zastupnika koji su prisustvovali glasanju za predsjednika Europskog parlamenta, prebrojano je 73 nevažećih glasova. Za apsolutnu većinu koja je kandidatima potrebna da postanu predsjednicima Parlamenta potrebno je 332 glasa.

Favorit za tu poziciju David Sassoli osvojio je 325 glasa, čime je umalo u prvom krugu dobio mandat. U drugom krugu morat će dobiti podršku još desetak zastupnika. Prema neslužbenim informacijama doznajemo da Sassolija nije podržao njemački SPD.

Jan Zahradil je na drugom mjesto sa 162 glasa, Ska Keller na trećem sa 133, a Sira Rego na posljednjem s 42 glasa.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

09:40 Glasanje je počelo

Budući predsjednik Europskog parlamenta mora dobiti podršku apsolutne većine; 50 posto plus jedan valjani glas. U ovim trenucima službenici dijele prazne papire A4 formata, dok predsjednik parlamenta u odlasku Tajani zastupnicima čita pravila i proceduru glasanja.

Ako u prvom krugu niti jedan od četvorice kandidata ne dobije podršku apsolutne većine zastupnika, glasanje će se nastaviti u drugom krugu.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

09:15 Predsjednik Europskog parlamenta u odlasku Antonio Tajani pozdravio je nove zastupnike i kandidate, kojima je omogućio da se obrate svojim kolegama i prezentiraju svoju viziju budućnosti Europske unije.

- Zahvaljujem se svim glasačima diljem Europe koji su na izborima u svibnju odoljeli populistima i odabrali Uniju budućnosti i progresivnih vrijednosti. Građani su rekli svoje; odabrali su proeuropske i progresivne stranke, a na nama je da opravdamo njihovo povjerenje radom u novom sazivu kojeg želim voditi. Europa se zazelenila, vrijeme je da se taj trend odrazi i na institucije EU - rekla je Ska Keller u svom pozdravnom govoru.

- Čast mi je predstavljati grupaciju koja se zalaže za očuvanje humanističkih vrijednosti. Moj parlament borit će se za ljudska prava, feminizam i očuvanje okoliša, a protiv rasizma, mačizma i fašizma - izjavila je Sira Rego, zastupnica grupacije Ujedinjene ljevice nakon čega su je kolege nagradile pljeskom.

- Promjena je moguća i nužna, ako želimo izgraditi modernu i progresivnu Europu 21. stoljeća. Dužni smo ujediniti snagu i vjeru te zajedničkim se snagama suprotstaviti izazovima poput klimatskih promjena, migrantske politike i ekonomskih izazova. Ako mi date svoje povjerenje, borit ću se za transparentniju i pravedniju Europu. Ništa nije moguće bez ljudi, a ništa ne opstaje bez stabilnih institucija. - kazao je David Sassoli obraćajući se prisutnima.

- Sjedio sam u ovom parlamentu od 2004. godine, što znači da sam imao priliku iskristalizirati što čini kvalitetnog predsjednika Europskog parlamenta. Oni najbolji bili su ideološki neutralni, objektivni i spremni na suradnju te uvažavanje različitih mišljenja i stavova. Moramo vratiti balans između europske i nacionalne razine vlasti - zaključio je Jan Zahradil, kandidat Europskih konzervativaca i reformista, dodavši da je on jedini kandidat za čelnu funkciju institucija EU koji dolazi iz male i nove države članice koja nije dio eurozone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:04