Europska komisija dobila prvu predsjednicu; von der Leyen je 'za dlaku' došla na čelo EU

Europska unija danas je dobila prvu predsjednicu Komisije. Najvećim trgovinskim blokom na svijetu sljedećih će pet godina upravljati donedavna njemačka ministrica obrane.
- Kao prva kandidatkinja za predsjednicu Komisije, željela bih zahvaliti svim ženama koje su nastupile prije mene, srušile barijere i omogućile mi da danas stojim pred vama i predstavim vam svoju viziju Europe – izjavila je Ursula von der Leyen na samome početku obraćanja zastupnicima Europskog parlamenta.
 Vincent Kessler / REUTERS

Europarlamentarci su biranjem von der Leyen za predsjednicu Komisije, odabrali i cjelokupni kompromisni paket dogovoren na summitu Europskog vijeća. Charles Michel je tako postao predsjednik Europskoga vijeća, Josep Borrell će zamijeniti Federicu Mogherini na funkciji visokog predstavnika za vanjske i sigurnosne poslove EU, dok će Maria Draghija na čelu Europske središnje banke zamijeniti Francuskinja Christine Lagarde.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

19:55 Von der Leyen će uskoro birati svoje suradnike.

Među prvim zadacima koje će novoizabrana predsjednica Europske komisije imati bit će odabir suradnika za novi sastav izvršne vlasti EU. Od svih država članica tražila je da na razgovor pošalju muškog i ženskog kandidata, zato što je njezin cilj formirati prvu rodno ravnopravnu Komisiju u povijesti EU. Saslušanja kandidata u nadležnim odborima Parlamenta zakazana su za razdoblje od 30. rujna do 8. listopada. Parlament mora potom izabrati cjelokupni Kolegij povjerenika, najvjerojatnije na sjednici od 21. do 24. listopada.

Još uvijek se ne zna koga će Vlada RH poslati, ali se špekulira o Zdravku Mariću, Dubravki Šuici i Gabrijeli Žalac.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

19:50 Komentar dramatične večeri u Strasbourgu pročitajte ovdje.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

19:33 EUROPSKA KOMISIJA DOBILA PRVU PREDSJEDNICU

Ursula von der Leyen dobila je povjerenje 383 zastupnika, 51, 27 posto glasova, čime je postala prva predsjednica Europske komisije. Čak 327 zastupnika glasalo protiv njezine kandidature. Zanimljivo, broj zastupnika koji je najavio da će podržati kandidaturu Nijemice bio je 398, što znači da se desetak zastupnika oglušilo na stranačku stegu u posljednjem trenutku. Od 733 zastupnika koliko ihj e odlučilo iskoristiti svoje pravo glasa, bilo je 22 suzdržanih.

Njemačka ministrica obrane dobila je podršku samo 9 zastupnika više od minimalnog broja koji joj je trebao da preuzme Komisiju, što je svojevrsna najava nestabilne vladajuće koalicije.

Za usporedbu, Jean-Claude Juncker je 2014. godine dobio 56,19 posto glasova, dok je Barrosso 2009. godine dobio 51,9 posto.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

19:26 Prema neslužbenim rezultatima koji kolaju po društvenim mrežama, von der Leyen je dobila podršku 383 zastupnika; dovoljno za preuzimanje Junkerove fotelje. No, brojka svejedno ne odgovara ukupnom broju zastupnika tri dominante grupacije, što znači da su se zastupnici oglušili na upute.

Von der Leyen je među prvima čestitao njezin prethodnik, Jose Manuel Barosso, koji je to učinio čak 10 minuta prije službene objave rezultata.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

19:00 Dok se prebrojavaju glasovi, Christine Lagarde podnijela ostavku na funkciju izvršne direktorice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

18:00 zastupnici glasaju

Zastupnicima će u uskoro biti podjeljeni prazni papiri i od njih se očekuje da kroz narednih pola sata listić ubace u jednu od glasačkih kutija. Glasanje je tajno, tako da se do objave rezultata ne može predvidjeti do koje će mjere prevladati stranačka stega.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

17:55 Grupacija S&D najavila podršku von der Leyen

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

17:00 Lider grupacije Obnovimo Europu najavljuje da su liberali za von der Leyen; grupacija broji 108 zastupnika

Prema neslužbenim informacijama saznajemo da njemačka ministrica ima podršku samo 104 liberala.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

14:00 AfD neće podržati svoju sunarodnjakinju na čelu Europske komisije

- Gospođa von der Leyen je u današnjem nastupu potvrdila da nije sposobna voditi Europsku komisiju - izjavio je zastupnik Alternative za Njemačku (AfD, ID) Jörg Meuthen.

- Drago mi je što me nećete podržati gospodine Meuthen, zato što su svi ciljevi za koje se vi borite u potpunoj suprotnosti s mojim vrijednostima - odgovorila mu je von der Leyen.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

13:00 Sinčić, Tomašić i Kolakušić protiv, Šuica za

- Hoće li Europska unija u kojoj vladaju ovakvi odnosi preživjeti krizu? Vi predstavljate ekonomsku hegemoniju centra, sve loše u EU - izjavio je zastupnik Živog zida (neovisan) Ivan Vilibor Sinčić u svom prvom govoru na europskoj pozornici, jasno naglasivši da će glasati protiv njezina izbora.

- Većina predsjedničkih i potpredsjedničkih mjesta u Europskom parlamentu pripala je Njemačkoj, dok su Hrvatska i Slovenija bile zapostavljene. Izbor Nijemice za šeficu Europske komisije značilo bi još jednu nadmoć Njemačke nad ostalim članicama, što nije Europa jednakosti - izjavio je Mislav Kolakušić, neovisni hrvatski zastupnik u svom govoru.

- Na trenutke ste me vratili u djetinjstvo! Odrastajući u socijalističkoj Jugoslaviji imala sam prilike čuti neke grandiozne ideje slične vašima. Bratstvo i jedinstvo, politička integracija, zajednička vojska, veća radnička i ženska prava... Znamo kako je to završilo. Isto će završiti i vaša vizija zato što građani to ne žele. Da oni to žele, vi danas ne biste strepili hoćete li imati većinu u ovome domu - oštro je izjavila zastupnica Europskih konzervativaca i reformista Ruža Tomašić.

- Vi znate da je Manfred Weber bio naš Spitzenkandidat i da smo mi poštivali taj proces. Nažalost, zbog nekih koji su se pravili veliki demokrati, taj proces nije uspio. No, svejedno, svakako ću Vas podržati i još jednom želim sjetiti cijeli ovaj Parlament da se stvarno svi sjetimo zbog čega smo se nekoć udružili u ovaj savez, a to je mir, prosperitet i demokracija - izjavila je potpredsjednica najveće grupacije u Europskom parlamentu, Europske pučke stranke, Dubravka Šuica.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

09:00 Ursula von der Leyen drži pozdravni govor i poziva zastupnike da joj daju svoje povjerenje

- Kao prva kandidatkinja za predsjednicu Komisije, željela bih zahvaliti svim ženama koje su nastupile prije mene, srušile barijere i omogućile mi da danas stojim pred vama i predstavim vam svoju viziju Europe – izjavila je njemačka ministrica obrane na samome početku plenarne sjednice u Strasbourgu na kojoj se odlučivalo o njezinoj sudbini na čelu EU.

Osnivači Europske unije stvorili su uistinu nešto posebno i moćno iz pepela Drugog svjetskog rata. Mir.

Snažno zajedničko tržište, trgovina bez granica, putovanja, istraživanja i poslovne prilike. Danas, više od 500 milijuna građana Europske unije živi u slobodi i prosperitetu; od Rige do Limassola, od Atene do Lisabona.

Generacija moje djece ne može niti zamisliti život bez Europe kao njihova primarnoga doma. Moja generacija uvijek je zamišljala takvu budućnost za svoju djecu.

A opet, nije u potpunosti jasno zašto se svi moramo ponovno boriti za istu tu Europu. Cijeli svijet stoji pred izazovima koji žele narušiti sve naše vrijednosti.

Demografske promjene, globalizacija svjetske ekonomije, ubrzana digitalizacija poslovnog okruženja i klimatske promjene. Niti jedan od tih izazova nije došao jučer; znanost ih je pravovremeno predvidjela. Novost je to da građani Europe te promjene promatraju iz prve ruke. Bili oni finski poljoprivrednici kojima prijeti suša, Francuzi koje pogađa poguban toplinski val; svi mi sve snažnije osjećamo posljedice klimatskih promjena. Bili oni irski umirovljenici koji pokušavaju izaći na kraj s internet bankarstvom ili poljski radnici koji nakon 20 godina staža moraju da dodatno usavršavanje kako bi zadržali svoj posao; svi mi osjećamo posljedice digitalizacije. U regijama, školama, bolnicama i tvrtkama diljem Europe osjećamo posljedice demografskih promjena.

Mi želimo multilateralizam, želimo pošteno tržišno natjecanje, želimo pod svaku cijenu zaštititi pravila koja smo toliko dugo gradili. Sve to moramo učiniti na europski način. No, prije toga moramo se ujediniti. Kada smo ujedinjeni iznutra, nitko nam ništa ne može izvana. Kada uklonimo barijere i prepreke koje imamo među sobom, možemo današnje izazove pretvoriti u sutrašnje prilike.

Želim da Europa postane prvi ugljično-neutralni kontinent na svijetu do 2050. godine. Da bismo to postigli, morat ćemo napraviti hrabre korake zajedno. Cilj kojeg smo si sada postavili, da ćemo emisiju ispušnih plinova smanjiti za 40 posto do 2030. godine nije dovoljan. Moramo postaviti ambicioznije ciljeve. Moramo do 2030. godine smanjiti emisiju CO2 za najmanje 50, a možda i 55 posto. Kako bismo to postigli, predstavljam Zeleni plan za Europu kojeg ću implementirati u prvih 100 dana svoje Komisije.

Emisija ispušnih plinova mora postati neisplativa, zato ću predstaviti porez na ugljik kojim ću spriječiti curenje štetnih plinova. Ono što je dobro za planet, mora postati i pristupačno našim građanima i regijama.

To je europski način; nikoga ne ostavljamo, već svima nudimo mogućnosti.

Dužni smo osnažiti kralježnicu našeg gospodarstva; mala i srednja poduzeća, osobito ona koja su inovativna, poduzetna, agilna i fleksibilna te ona koja stvaraju nova radna mjesta i ulažu u svoje zaposlenike.

Želim garantirati da će svaki rad biti pošteno plaćen; upravo zato želim da svaki zaposlenik uživa minimalnu plaću kojom će se osigurati dostojanstven život.

Vladavina prava najbolji je mehanizam kojim štitimo vrijednosti EU. Ne smiju se raditi kompromisi u tom pogledu. Moja će Komisija implementirati široki spektar mehanizama kojima će se nadzirati poštivanje vladavine prava u državama članicama.

Govor ne mogu održati bez da se osvrnem na naše prijatelje u Ujedinjenoj Kraljevini. Da, spremna sam im pružiti ruku pomirenja i suradnje, kao i još jednu šansu ako bude potrebno.

Želim u suradnji s vama pronaći način da osnažimo mehanizam spitzenkandidata za naredne godine. Izborni sustav Europske unije mora biti transparentan i pristupačan svim građanima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:25