HNS želi EU kao zajednicu vrijednosti i ravnopravnosti, a SDP se zalaže za za Europu koja ženama jamči ekonomsku neovisnost i jednakost u plaćama

Euractiv.hr pratit će predizbornu kampanju stranka i donositi vijesti kako ih prenose agencije i drugi izvori.
Matija Posavec, vodeći kandidat HNS-a za Europske izbore
 Srdjan Vrancic / CROPIX

HNS

Nositelj HNS-ove liste za europske izbore i međimurski župan Matija Posavec poručio je u ponedjeljak iz Siska kako njegova stranka na izbore izlazi s novim politikama, novim vrijednostima i ljudima, s namjerom da izborima ne pristupaju s novim obećanjima koja "ne drže vodu", već novim i konkretnim idejama i projektima.

Naglasio je da EU ne smije biti samo zajednica država, već zajednica istih vrijednosti i ravnopravnosti, sustava koji treba ostvariti i u Hrvatskoj. Upravo stoga, dodao je, HNS-ovi kandidati ne bave se poviješću i "gdje je tko bio 1941.", već onim gdje Hrvatska mora biti 2025. ili 2030. godine.

U Europskom parlamentu zauzimat će se za manje regulacije i poreznih opterećenja od razine Europske unije do lokalne razine.

SDP

SDP-ovi kandidati na europskim izborima Ivana Posavec Krivec i Predrag Fred Matić poručili su u ponedjeljak kako se zalažu za ravnopravnu Hrvatsku u ravnopravnoj Europi, za Europu koja ženama jamči ekonomsku neovisnost i jednakost u plaćama, Europu bez nasilja nad ženama.

"Mi u SDP-u zalažemo se za to da sve inicijative koje idu iz Europske komisije budu u smjeru usklađivanja profesionalnog i obiteljskog života. Zato podržavamo Work-life balance direktivu koja bi olakšala život roditelja i skrbnika”, rekla je Ivana Posavec Krivec.

Matić je rekao da će se SDP ugledati na primjer Islanda i težiti takvom obliku borbe protiv neravnopravnosti. Pojasnio je da je ta zemlja donijela direktivu o jednakim plaćama za muškarce i žene, a sankcije snosi svaka tvrtka koja ima više od 25 zaposlenih i koja nema certifikat o jednakosti.

HDZ

- Naš današnji posjet Zadarskoj županiji na dobar način predstavlja i naš program, našu opredjeljenost da u izbornoj kampanji pokušamo hrvatskim građanima predstaviti sve prednosti hrvatskog članstva u EU. Puno opipljivije od samih milijardi i milijuna kuna ili eura o kojima govorimo je ono što se vidi na terenu, rekao je nositelj liste Karlo Ressler.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:38