Kako su Zeleni od opskurne stranke društvene manjine postali pobjednici izbora za Europski parlament

Tko je zaslužan za pobjedu na europarlamentarnim izborima? David Attenbourg ili 'proročica' Greta Thunberg? Možda inicijativa petak za klimu ili vremenska prognoza ovoga svibnja? Bilo kako bilo, zelene stranke diljem Europe postigle su uspjeh koji je i njih same ugodno iznenadio.
Švedska Zelena stranka tijekom objave rezultata izbora za Europski parlament
 TT News Agency/Janerik Henriksson/via REUTERS / REUTERS

Zahvaljujući zabrinutosti zbog klimatskih promjena, Zeleni su u nekoliko zemalja postigli dvoznamenkasti uspjeh, čime su se plasirali na sam vrh po broju glasova u državama poput Njemačke, Finske, Luksemburga i Francuske.

- Građani su na ovim izborima odlučili nagraditi njihovu upornost, čime su se te stranke plasirale uz sam centar političke moći - objašnjava Vedran Horvat, direktor Instituta za političku ekologiju.

S obzirom na to da je broj zastupnika grupacije Zelenih u novom sazivu Europskog parlamenta porastao s 52 na 70, Zeleni će narednih pet godina imati otprilike isti utjecaj kao i krajnje desni populisti koje će voditi talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini. Štoviše, analitičari smatraju da bi zeleni mogli imati ključnu ulogu u podjeli vlasti.

Političkoj grupaciji Zelenih u Europskom parlamentu pripada više od 30 nacionalnih stranaka, među kojima su i one regionalnoga karaktera poput škotskih nacionalista (SNP), Velšana iz redova stranke Plaid Cymru, ali i piratskih stranaka Švedske i Njemačke.

Zeleno, što volim zeleno

Zeleni svoj uspjeh nisu postigli preko noći. Na prošlogodišnjim izborima u njemačkoj saveznoj državi Bavarskoj, konzervativnoj pokrajini, Zeleni su udvostručili svoje glasove. Trenutno, ta se stranka nalazi na čelu devet od 16 njemačkih saveznih država, a zeleni je val poharao i Belgiju, Francusku, Luksemburg i Skandinaviju. Od prošlog ožujka vode gradsko vijeće u Amsterdamu, a u zemljama gdje su tradicionalno jake, stranke Zelenih su proeuropskim stavom privukle i progresivnije birače.

Zelene stranke već dugo grade svoju reputaciju od malih pokreta do pravih političkih aktera s programom koji je širi od same zaštite okoliša. Okolišna politika u tradicionalnim strankama bila je tek sporedna stavka koja je previše puta rezultirala tzv. 'greenwashingom' tj. okolišnom politikom iza koje se zapravo kriju korporativni i gospodarski ciljevi koji zapravo štete okolišu.

Velika razlika je što su one uspjele odgovoriti na temeljno ljudsko pitanje; ono egzistencijalno. Zelene stranke postale su 'uspješne u povezivanju klimatske krize sa socijalnim i ekonomskim pitanjima, zahvaljujući kojima su se približili građanima koji su postali svjesni da se njihovi životni i radni uvjeti drastično mijenjaju zbog klimatskih promjena - rekao je Horvat objašnjavajući da angažman Zelenih u tim zemljama 'već neko vrijeme nije ograničen samo na zaštitu okoliša, nego se bavi i pitanjima migracija, društvene pravde i zaštite građanskih sloboda'.

Efekt Grete

Uspon Zelenih, "efekt Grete"- mlade švedske klimatske aktivistice - i ulazak stranke francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u Europski parlament vjerojatno će rezultirati defenzivnijom i klimatski orijentiranom trgovinskom politikom Europske unije. Zelene stranke porast svoje popularnosti mogu zahvaliti relativnom padu popularnosti socijaldemokrata koji su do sada bili dominantna struja ljevice.

Uz to oni su se postavili kao brana rastućem populizmu 'jer su uspješni u skretanju pažnje javnosti na prave teme i rješenja, u kojima se ponekad ne libe biti neugodni ako je to potrebno'.

Kao nagradu za uspjeh koji su postigli na izborima, Zeleni će tražiti nekoliko ključnih stvari; održiv razvoj, veće oporezivanje korporacija i kompanija koje zagađuju okoliš, održivu poljoprivredu i sl.

Val udara u stijene

Međutim, 'zeleni val' nije zahvatio cijelu Europi. Zelene stranke osvojile su samo nekoliko mjesta u srednjoj Europi, dok su u istočnoj Europi u potpunosti podbacile. Naime, u toj regiji brigu za okoliš obično preuzimaju liberalne stranke ili manji građanski pokreti.

U južnoj Europi, portugalska stranka Ljudi-životinje-priroda (Pan) osvojila je svoj prvi mandat u Europskom parlamentu, ali se taj uspjeh nije proširio preko granice, u Španjolsku, gdje su Zelene stranke pokušale samostalno napredovati.

- Nesumnjivo, Zeleni će krilima svoje izborne pobjede snažno utjecati na izbor budućeg sastava Europske Komisije i sasvim sigurno zahtijevati daleko izdašnije financiranje borbe protiv klimatskih promjena, kao i sankcioniranje političkih grupacija koje rade protiv europskih vrijednosti - zaključio je Horvat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:20