Koga ćemo od ljeta gledati u Europskom parlamentu? Naj(ne)popularnijeg premijera, prodavača Kristovih pisama i ljubitelja dječjih bajki

Više od 200 milijuna ljudi diljem Europe ove je nedjelje iskoristilo svoje pravo glasa i sudjelovalo u odabiru zastupnika za deveti saziv Europskog parlamenta.
Silvio Berlusconi
 Massimo Pinca / REUTERS

Na osnivajućoj sjednici koja će se početkom srpnja održati u Strasbourgu, sudjelovat će 751 izabranih zastupnika, među kojima će se tada naći i pet povjerenika Junckerove Komisije; Frans Timmermans, Andrus Ansip, Valdis Dombrovskis, Corina Cretu i Maria Gabriel. S obzirom na to da će se nova Komisija formirati tek u listopadu i da je još uvijek upitno hoće li oni biti izabrani i za novu izvršnu vlast EU, povjerenici će do tada moći koristiti svoj mandat u Europskom parlamentu.

No, među novim kandidatima posebnu su pažnju dobila neka nova imena koja ćemo narednih pet godina imati prilike gledati u Parlamentu.

Silvio Berlusconi, Forza Italia (Italija)

Bivši talijanski premijer poznat po brojnim kontroverzama i tzv. 'bunga-bunga' zabavama, a posljednjih je godina zbog brojnih skandala s prostitutkama dobio nadimak 'Trump prije Trumpa'. Biznismen i medijski mogul iz Milana, u poodmaklim je godinama uspio ući u Europski parlament, što je veliki uspjeh s obzirom na to da mu je posljednjih šest godina zbog utaje poreza bilo zabranjeno obnašanje javne dužnosti.

U srpnju će ući u Europski parlament, uz kojeg ga veže jedan poveći diplomatski skandal. Naime, dok je Nijemac Martin Schultz obnašao funkciju predsjednika Europskog parlamenta, kada je Italija preuzimala predsjedanje Vijećem EU, Berlusconi je Schultza usporedio s nacističkim čuvarom koncentracijskog logora zbog čega se morao javno ispričati.

Anne Widdecombe, Brexit Party (UK)

Donedavna veteranska torijevka među članovima Konzervativne stranke istaknula se brojnim kontroverznim stavovima. Jedna od neobičnijih odluka koja je podigla puno prašine bio je prelazak na katoličanstvo, zato što ju je zgražala ideja ženskih svećenica u anglikanskoj crkvi. Kao predana katolkinja posljednjih se godina angažirano bori za zabranu pobačaja i istospolnih brakova, ali i za uvođenje smrtne kazne počiniteljima teškh kaznenih djela.

Kira Peter-Hansen, socijalisti (Danska)

Najmlađa zastupnica Europskog parlamenta u povijesti EU. Pete-Hansen je 21 godišnja studentica ekonomije Sveučilišta u Kopenhagenu, do Bruxellesa je došla preko liste danskih socijalista.

Kyriakos Velopulos, Rješenje za Grčku (Grčka)

Grčka televizijska zvijezda svoju popularnost može zahvaliti prodaji pisama za koje je zainteresiranim kupcima tvrdio da ih je rukom napisao sam Isus Krist. Velopoulos je veliki obožavatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina, a njegova stranka Rješenje za Grčku poznata je po navođenju lažnih vijesti i bizarnih činjenica (poput invazije vanzemaljaca).

Maximilian Krah, AfD (Njemačka)

Zastupnik stranke Alternativa za Njemačku puno je prašine podigao nakon što je u svojim predizbornim govorima koristio fraze i riječi koje su posljednji put koristili nacisti u Trećem Reichu. U jednoj se prilici Krah svojim sugrađanima zahvalio što su 'bijeli Nijemci', zbog čega se suočio sa salvom kritika. Njemačka kontraobavještajna služba je najavila da će Maximiliana Kraha zbog kontroverznih izjava uskoro staviti na popis sumnjivaca.

Jörg Meuthen, AfD (Njemačka)

Kao glasnogovornik stranke Alternativa za Njemačku, Meuthen je fokusiran na žestoku antimigrantsku retoriku, a izjavio je i da su 'borci protiv klimatskih promjena opasniji od samih klimatskih promjena'.

Jorge Buixade, VOX (Španjolska)

Jedan od čelnika tek osnovane radikalno desne stranke u Španjolskoj. Poput većine svojih stranačkih kolega, Buixade se zalaže za ekonomski protekcionizam, jačanje nacionalnog suvereniteta i kontrole granica. Tijekom predizborne kampanje, pozornost Španjolaca privukao je kontroverznom izjavom da su 'feministice ružne', usporedivši ih s Pepeljuginim sestrama u bajci Braće Grimm.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 23:28