Most: EU neće učiti ribare loviti ribe ni Kurza kako se peku šnicle, Mirela Holy za legalizaciju konoplje, Šuica zna za omotnicu s hrvatskim novcem

Euractiv.hr pratit će predizbornu kampanju stranka i donositi vijesti kako ih prenose agencije i drugi izvori.
Lideri Mosta Božo Petrov, Miro Bulj i Nikola Grmoja
 Ivo Ravlic

HDZ

Kandidat HDZ-a za novi saziv Europskog parlamenta Tomislav Sokol rekao da je Hrvatska do sada povukla 14 milijardi kuna više iz europskog proračuna, nego što je u njega uplatila, a taj je novac uložen u izgradnju dječjih vrtića, provedbu projekta aglomeracije, u obrazovanje. Dodao je da HDZ vodi pozitivnu kampanju u kojoj ističe kršćanske, narodnjačke vrijednosti.

- Tu su i veliki prometni projekti poput gradnje podravskog ipsilona i gradnje drugog kolosijeka od Zagreba do Mađarske granice. Svi oni pomoći će da se ujednači regionalni razvoj Hrvatske - izjavio je Sokol i dodao da HDZ vodi pozitivnu kampanju u kojoj ističe kršćanske, narodnjačke vrijednosti.

Dubravka Šuica naglasila je da će prvi posao euro parlamentaraca biti izglasavanje višegodišnjeg financijskog okvira. - Unutar njega je naša financijska omotnica vrijedna 10 milijardi eura koja će vrijediti od 2021. do 2027. godine - rekla je Šuica. Naglasila je da se u spomenutoj omotnici nalazi sav novac za Hrvatsku.

SDP

Mirela Holy, jedanaesta na listi SDP-a, pozvala je u srijedu birače u sklopu svoje kampanje #krojimEUposvom da izađu na birališta, uzmu olovke u ruke i postanu "krojači svoje sudbine". Holy ističe kako putem kampanje #krojimEUposvom želi ilustrirati projekte i programe za koje bi se u Europskom parlamentu zalagala te promovirala hrvatske kreativne industrije kao važan dio tranzicije na kružnu ekonomiju.

- Cilj kružne ekonomije je manjim iskorištavanjem resursa stvoriti daleko veću vrijednost kvalitetnih proizvoda stvorenih kroz kreativne ideje. Hrvatska ima sjajne dizajnere i inovatore kojima treba promocija i umrežavanje u EU, a u tome im se može pomoći političkim djelovanjem - poručuje Holy. Dodala je da osim kreativnih industrija, kružna ekonomija podrazumijeva implementaciju koncepta biogospodarstva koji neodržive gospodarske prakse mijenja obnovljivima, a za implementaciju je ključna potpuna legalizacija konoplje jer se biokompozitima od konoplje može nadomjestiti okolišno štetna plastika i proizvoditi eko papir.

Procjene primjene kružne ekonomije u EU sežu do rasta produktivnosti za 30 posto do 2030. uz jedan posto rasta BDP-a i stvaranje dva milijuna novih radnih mjesta te uštede koje se procjenjuju na 600 milijardi eura godišnje, kaže Holy.

Gordan Maras izjavio jekako minimalne mirovine i plaće u Hrvatskoj trebaju biti identične standardima u drugim europskim zemljama. - Ja ću se kao eurozastupnik baviti pitanjima jednakosti što se tiče financijskih usluga i ono što mi je posebno bitno - pitanjima pravde, tako da minimalne mirovine i plaće u Hrvatskoj budu identične standardima u drugim europskim zemljama - rekao je Maras.

MOST

Kandidati Mosta na europskim izborima poručili su da će u Europskom parlamentu glasno braniti zaštitu domaće proizvodnje, poljoprivrednika i ribara, a predsjednik te stranke i nositelj liste Božo Petrov je istaknuo da Europska unija hrvatske ribare ne treba učiti kako i čime loviti u Jadranu. Kao što je Kurz (austrijski kancelar) rekao da ga Europska unija neće učiti kako se peku šnicle, tako ni hrvatske ribare ne treba učiti kako i čime loviti u Jadranu, istaknuo je Petrov.

- Vladajući nisu pokazali da su to spremni niti u ovih pet godina kao europarlamentarci niti danas dok vode državu. Po ne znam koji put su prije tjedan dana glasovali protiv isključivoga gospodarskog pojasa, glasovali su protiv hrvatskih ribara, protiv zaštite Jadrana i protiv interesa Hrvatske na koju se pozivaju - rekao je Petrov.

HNS

Matija Posavec, nositelj HNS-ove liste na izborima za Europski parlament ocijenio je kako je sjever Hrvatske "lokomotiva ukupnog gospodarskog razvoja u koju treba ulijevati što više goriva da bi cijeli vlak jurio što brže." Smatra da se novac kroz jamstva usmjerava na spašavanje nečega što se spasiti ne može, dok je hrvatskog gospodarstvo na sjeveru je najpotentnije, jer tu je najveća produktivnost,a zabilježene su najveća zaposlenost i najmanja nezaposlenost.

- Nažalost, danas 73 posto radnika radi za primanja koja su niža od 6.500 kuna što je prosječna hrvatska plaća – rekao je Posavec založivši se za povećanje plaća kroz porezno rasterećenje hrvatskog radnika i poduzetnika.

SDSS

Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a i kandidat za Europski parlament, izjavio je kako će kandidati SDSS-a za Europski parlament i u zemlji i domaćoj politici te u europskoj politici tražit će ravnopravan odnos između velikih i malih proizvođača, kao što se zauzimaju za ravnopravnost velikih i malih uopće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:54