NEWSLETTER 'Glavni gradovi': Bugarski premijer Bojko Borisov izazvao nove probleme Europskim pučanima

Dnevni newsletter naziva 'Glavni gradovi' donosi vam najnovije vijesti iz 13 europskih gradova putem terenskog izvještavanja mreže portala Euractiv.com. Na linku možete vidjeti englesku verziju.
Bugarski premijer Bojko Borisov u Sofiji je bio domaćin Manfredu Weberu, glavnom kandidatu Pučana za predsjednika Europske komisije
 VASSIL DONEV / EPA

SOFIJA

Nakon niza skandala koji su narušili potporu njegovoj stranci GERB, premijer Bugarske Bojko Borisov osobno je u ponedjeljak (20. svibnja) optužen za prijevare u slučajevima vezanim za nekretnine i neprijavljenu imovinu. To se dogodilo samo dan nakon što je Borisov na crvenom tepihu u Sofiji dočekao Manfreda Webera, spitzenkandidata EPP-a, europske političke obitelji GERB-a.

Elena Jončeva, novinarka koja je nosi izbornu listu BSP-.a, Bugarske socijalističke stranke, objavila je potatke koji navode da je Borisov, dok je bio gradonačelnik Sofije, omogućio zamjenu zemljišta u korist svog bratića Radoslava Ivanova. Optužila je premijera da posjeduje luksuznu kuću u Barceloni koju nije prijavio.

Borisov je brzo odbacio optužbe. U nevjerojatnom televizijskom nastupu, zajedno s povjerenicom EU-a Marijom Gabriel, izjavio je da je u lošim odnosima sa svojim rođacima i da je čak dvojicu premlatio "zbog [sukoba oko] pumpe".

Što se tiče kuće u Barceloni, rekao je da je u vlasništvu Aleksandra "Saše" Čauševa, farmaceutskog šefa, a ne njegova. Jončeva nije odustala pa je na Facebooku objavila informacije, uključujući i skenirane dokumente, koji naizgled ukazuju na to da je Radoslav Ivanov postao vlasnik Borisovljevog bivšeg posla, uključujući tvrtku "Ipon", koja se bavi poslovima zaštite osoba, a koju je osnovao premijer bivši tjelohranitelj. Također je objavila fotografije koje su u suprotnosti s tvrdnjom da Borisov i njegov rođak nisu bliski.

Štoviše, na internetskoj stranici BSP-a je objavila da inzistira da glavni tužitelj istraži kuću u Barceloni. Stranka GERB je pretrpjela niz skandala vezanih za imovinu: najprije “skandal sa stanovima”, a zatim “prijevara s kućama za goste”, što uključuje novac EU. GERB i BSP vode mrtvu trku za europske izbore, a Borisov je izjavio kako neće podnijeti ostavku ako GERB izgubi. (Georgi Gotev, EURACTIV.com). Pročitajte više.

PARIZ

Macron s Tuskom i Costom. Francuski predsjednik Emmanuel Macron sastat će se s Donaldom Tuskom i ostatkom Vijeća EU dva dana nakon glasovanja za Europski parlament. Portugalski kolega Antonio Costa podupire ideju o koaliciji između centrista, socijalista i zelenih, a ne socijalista i EPP-a.

Generacije ljut na bivše prijatelje. Pokret Generacije, koji je stvorio Benoît Hamon i sada je saveznik bivšeg grčkog ministra financija Yanisa Varoufakia u Francuskoj, upravo je otkrio da bi socijalisti mogli raspravljati o mogućnosti suradnje nakon izbora u EU sa Zelenima i centristima. To je nešto na čemu vođa S&D Udo Bullmann već dugo intenzivno radi. Generacije su zbog toga ljuti i kažu da dvostruki jezik "šteti politici", s obzirom na to da su socijalisti protiv Macrona u Francuskoj, a uz njega u Europi. Što nije daleko od istine uzevši u obzir da Place publique i socijalisti u Francuskoj tvrde da sada žele bilo kakav savez s Macronovim timom u parlamentu EU. (EURACTIV.fr)

LONDON

Financiranje Brexit stranke. Brexit stranka Nigela Faragea pod nadzorom je Izborne komisije nakon zabrinutosti oko mehanizma financiranja. Bivši premijer Gordon Brown izjavio je jučer da je Farageova kreacija "privatna tvrtka", a ne "politička stranka", zbog načina na koji je prihvatila većinu svojih donacija, koje u najvećoj mjeri nisu kontrolirane. U odgovoru je Farage Brownove tvrdnje nazvao "apsolutno odvratnim mr.ljom". (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

BEČ

Ostavka. Svi ministri krajnje desničarske Slobodarske stranke Austrije (FPÖ) povukli su se u ponedjeljak nakon što je austrijski kancelar Sebastian Kurz (EPP) prisilio ministra unutarnjih poslova Herberta Kickla (FPÖ) da napusti vlada što je posljedica sramotnog "videa Ibiza". Kurz planira zamijeniti ministre obrane, rada i prometa iz FPÖ-a stručnjacima i visokim državnim službenicima do novih izbora u rujnu. (Claire Stam, EURACTIV.de)

BERLIN

Upozorenje. U nekoliko intervjua u ponedjeljak, čelnici konzervativaca CDU-a i bavarske sestrinske stranke CSU jasno su istupili protiv bilo kakve suradnje s desničarskim populistima nakon skandala u Austriji. (Claire Stam, EURACTIV.de)

MADRID

Veća uloga u Europskom parlamentu. Luis Garicano, vodeći kandidat za izbore u stranci centra Ciudadanos (Građani/ALDE), izjavio je kako Španjolska može ponovno preuzeti vodeću ulogu u EU ako stranke odustano od ideje da se u “Bruxelles odlazi u mirovinu”. U intervjuu za EFE, partnera EURACTIV-a, Garicano je okrivio socijaliste PSOE, koji vode u anketama, ali konzervativnu Pučku stranku (PP) zato što su koristili Europu kao “političko groblje za parkiranje političara“. (EuroEFE.EURACTIV.es)

VARŠAVA

Nejasna slika prije europskih izbora. Samo tjedan dana prije europskih izbora u Poljskoj još uvijek nije jasno koja stranka vodi. Anketa koju je prije tjedan dana proveo Kantar sugerira da vladajuća stranka desnice Pravo i pravda (PiS/ECR) vodi s 43%, a slijedi Europska koalicija (28%) i novoosnovana stranka Wiosna (8%). Ali nekoliko dana kasnije stvari su se promijenile: Europska koalicija sada vodi sa 36%, slijedi ju PiS s 35%, a Wiosna je na 10%, dok nacionalistička krajnja desnica KONFEDERACJA dobiva 8%. Druga anketa, koju je naručio Newsweek Poljska, pokazala je da Europska koalicija dobiva 43% glasova, dok je PiS na drugom mjestu s 33%, Wiosna ima 9% i KONFEDERACJA gotovo 7%. (EURACTIV.pl)

BRATISLAVA

Kraj kandidature koje nikad nije ni bilo. Igor Matovič, čelnik slovačke oporbene stranke OĽaNO, priopćio je napušta vodeću poziciju svoje vlastite kandidacijske liste za europske izbore. Njegov je potez iznenađujuć jer on ionako nije planirao preuzeti mjesto u Europskom parlamentu i samo je bio na listi kako bi osvježio svoj trenutni mandat u nacionalnom parlamentu. Objasnio je da je, suočen s mogućnošću da neofašistička stranka LSNS pobijedi na izborima, odlučio da izbore ne učini "anketom o sebi". (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

PRAG

Debata lidera. Vodeći kandidati iz devet parlamentarnih stranaka sastali su se u predizbornoj debati koju su organizirali Udruga za međunarodne poslove, Aktuálně.cz i EURACTIV.cz. Unatoč kontroverznoj retorici šefa ANO-a i premijera Andreja Babiša, ANO-ova eurozastupnica Dita Charanzová rekla je da njezina stranka želi ostati u ALDE-u ili da se pridruži drugoj liberalnoj platformi utemeljenoj na vrijednostima ALDE-a.

Prema diplomatskim izvorima, ANO i ALDE se slažu oko najvažnijih pitanja kao što su zaštita schengenskog prostora i slobodno tržište. Postoje još dvije grupe koje se žele pridružiti liberalima - pokret HLAS koji su osnovali potpredsjednik Europskog parlamenta Pavel Telička i češka Piratska stranka, a mogla bi im se pridružiti i stranka Zeleni.

Babiš često kritizira EU. U intervjuu za Hospodářské noviny, partnera EURACTIV-a rekao je da mora štititi Češku od "besmislica EU-a", ali i rekao da odbacuje koaliciju s mađarskim premijerom Viktorom Orbánom. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

BUKUREŠT

Izvoz žita premašio je 2,2 milijarde eura. Rumunjski izvoz žitarica prošle je godine premašio 12 milijuna tona, u usporedbi s 11 milijuna tona u 2017., prema podacima ministarstva poljoprivrede. Vrijednost izvoza porasla je 10% u godini na više od 2,2 milijarde eura. Rumunjska je bila treći najveći proizvođač žitarica u EU, nakon Francuske i Njemačke, s proizvodnjom od gotovo 31,2 milijuna tona. Rumunjska je bila najveći proizvođač kukuruza i suncokreta u EU i četvrti najveći proizvođač pšenice.

Još nije izrečena kazna Dragnei. Suci su ponovno odgodili presudu čelniku vladajuće socijalističke stranke PSD, Liviu Dragnei, koji je dobio prvostupanjsku zatvorsku kaznu u trajanju od tri i pol godine zbog zlouporabe položaja. Rumunjski Visoki sud objavit će svoju odluku 27. svibnja, dan nakon europskih izbora. U odvojenom slučaju Ustavni sud odgodio je do 5. lipnja odluku o sudskom sukobu između parlamenta i Visokog suda koji bi mogao izbrisati prvostupanjsku Draganeinu kaznu. (EURACTIV.ro)

ATENA

Više reformi: "Moramo [provesti] više reformi - a reforme su poput bicikla: ako ih [ne] provedete, padnete", izjavio je premijer Alexis Tsipras u intervjuu za FT. Također je kazao kako mu, kad je izrazio svoju volju za mogući sporazum sa Sjevernom Makedonijom o sada dovršenom sporu oko imena, njemačka kancelarka Angela Merkel nije vjerovala. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.gr)

NIKOZIJA

Barnier podupire Cipar. U sklopu svoje turneje po EU radi razgovora o Brexitu, Michel Barnier, glavni pregovarač EU, posjetio je Cipar i rekao: "EU jasno stoji iza Cipra i očekuje da Turska poštuje suverena prava zemalja članica EU". (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.GR)

ZAGREB

Varoufakis. Vođa DIEM25 Yanis Varoufakis pozvao je hrvatske građane da glasuju za političku platformu Možemo! koja je u koaliciji s Novom Ljevicom i ORaHom.

Socijalisti su najviše potrošili. Socijaldemokratska partija (S&D) do sada je potrošila 300.000 eura na svoju izbornu kampanju, dok je vladajući HDZ (EPP) potrošio 200.000 eura. Amsterdamska koalicija (ALDE) potrošila je oko 180.000 eura. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

LJUBLJANA

Izjednačena utrka. Prema posljednjim anketama, u Sloveniji traje mrtva utrka: SDS (EPP) dobiva 18,9%, socijalistička SD (S&D) 18,1%, a LMŠ (ALDE) 16,9%. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

BEOGRAD

Brammertz u Beogradu. Serge Brammertz, glavni tužitelj Mehanizma u Haagu, pravnog sljednika Haaškog tribunala za ratne zločine, posjetit će Beograd sredinom lipnja u sklopu priprema za podnošenje redovitog izvješća Vijeću sigurnosti UN-a. Rasprava će se usredotočiti na provedbu nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločinaca, regionalnu pravosudnu suradnju u predmetima ratnih zločina i podršku Haaškog tužiteljstva srbijanskim vlastima u služenju pravdi u tim postupcima. (Beta-EURACTIV.rs)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 19:43