NEWSLETTER 'Glavni gradovi': Sastanak u Bratislavi razotkrio kontradikcije između radikalno desnih stranaka u EU

Dnevni newsletter naziva 'Glavni gradovi' donosi vam najnovije vijesti iz 13 europskih gradova putem terenskog izvještavanja mreže portala Euractiv.com. Na linku možete vidjeti englesku verziju.
Marine Le Pen, predsjednica francuske stranke Nacionalno okupljanje
 SEBASTIEN NOGIER / EPA

BRATISLAVA

Francuski i slovački nacionalisti zajedno. Slovačka populistička stranka Sme rodina (Mi smo obitelj) ugostila je članove krajnje desnog pokreta Europa naroda i sloboda u Bratislavi.

Marine Le Pen, čelnica francuske stranke Nacionalno okupljanje, protivi se ideji "Frexita" i rekla je kako postoji potreba za promjenom Europe iznutra. Na sastanku su sudjelovale i austrijska Slobodarska stranka (FPÖ) i grčka Nova desnica, dok je talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini poslao video poruku. Svi su se složili oko zajedničke borbe protiv migracija, oligarha, liberala i Europske komisije. Međutim, nije trebalo dugo da se pojave pukotine.

U svom programu za europske izbore, stranka Marine Le Pen kritizira prijašnje proširenje EU-a, kao i slobodno kretanje kapitala, roba i ljudi. Kritizirala je nepostojanje unutanjih graničnih kontrola, “vrlo niske troškove plaća istočnoeuropskih radnika i socijalne naknade za imigrante u Francuskoj.

Govoreći uz Le Pen, kandidat Sme Rodine na europskim izborima Ľudovít Goga branio je "pravo na socijalne naknade za slovačke državljane u drugim članicama" i "održavanje slobodnog kretanja ljudi, usluga, kapitala i radne snage, kao glavni preduvjet ekonomskog razvoj i stvaranja radnih mjesta u Slovačkoj ”. (Pavol Szalai, EURACTIV.sk)

BERLIN

Njemački birači daju prednost okolišu. 34% njemačkih birača vjeruje da je zaštita klime najveći izazov za budućnost EU, nakon čega slijedi migracija (32%), pokazala je anketa YouGova koja pokriva osam zemalja EU. Prema istraživanju, u ostalih sedam zemalja (Francuska, Italija, Španjolska, Poljska, Švedska, Mađarska, Belgija), migracija je bila prva. U svim zemljama većina ispitanika izjavila je da je članstvo u EU korisno za njihove nacije, a Njemačka i Poljska imaju najveću stopu odobravanja (70%). (Claire Stam, EURACTIV.de)

PARIZ

Počinje kampanja za izbore. Službena kampanja za europske izbore službeno je počela 13. svibnja i završit će se 25. svibnja u ponoć, kada će Francuzi izabrati svojih 79 zastupnika s 34 kandidacijske liste.

Monsanto datoteke. Bayer je imenovao vanjsku odvjetničku tvrtku koja će istražiti tajnu datoteku tvrtke Monsanto kojom se klasificiraju političari, znanstvenici i novinari u Francuskoj na temelju njihovih stajališta o pesticidima. Iako nema naznaka da je to trenutno nezakonito, Bayer je objavio: “Nakon inicijalnog pregleda, shvaćamo da je ova inicijativa izazvala zabrinutost i kritike. To nije način na koji Bayer traži dijalog s društvom i dionicima. Ispričavamo se zbog takvog ponašanja. ”(EURACTIV.fr)

MADRID

Podemos želi socijaliste. Čelnik ljevičarske stranke Unidas Podemos, Pablo Iglesias, izjavio je u ponedjeljak kako je uvjeren da će pobjednik izbora, socijalistički PSOE, upravljati "zajedno" s njima i neće pregovarati s centrističkim Ciudadanosom (Građani), izvijestio je partner EURACTIV-a EFE. Iglesias je kazao kako će Podemos i PSOE započeti pregovore odmah nakon europskih i regionalnih izbora u Španjolskoj 26. svibnja. (EuroEFE.EURACTIV.es)

VARŠAVA

Pasivna članica EU. Elżbieta Bieńkowska, povjerenica EU-a za unutarnje tržište i usluge, izjavila je da je Poljska trenutno pasivna članica EU. “Poljska mora izaći iz zamke pasivnosti; na razini EU-a mi smo pasivni suprotno onome što vlada govori kod kuće. Poljska ne može naći partnere, graditi saveze, pasivna je i nijema”. Prema njezinim riječima, uzimajući u obzir broj trenutnih izazova,“Poljska bi trebala biti jedan od lidera EU, kao što je nekad bila.”(EURACTIV.pl)

PRAG

Rusija će utjecati na izbore u EU. Inozemne kampanje za dezinformiranje, posebno iz Rusije, nastoje utjecati na ishod predstojećih europskih izbora u EU iskorištavajući trenutne podjele u društvu, upozorila je u ponedjeljak povjerenica EU za pravosuđe Vera Jourova. "Ne smijemo dopustiti da rezultati izbora i u jednoj državi članici budu narušeni manipulacijom", kazala je Jourova za Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND). (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

BUKUREŠT

Rame uz rame. Nova anketa pokazuje tijesnu utrku između PNl-a, stranke desnog centra i socijalističkog PSD-a: prva osvaja 26,1%, a druga 26,4%. Alliance 2020 USR-PLUS može računati na 20,1%, dok je Pro Romania, stranka bivšeg premijera Victora Ponte, četvrta (8,5%), a slijedi ju ALDE (dio istoimene skupine EU) s 8,2%.

Upozorenje na Članak 7. Europska komisija upozorila je Rumunjsku da će "potaknuti proceduru zaštite vladavine prava" zbog zabrinutosti glede neovisnosti pravosuđa i slabljenja antikorupcijskog zakonodavstva. Izvršno tijelo EU objavilo je je kako nedavne promjene u kaznenom zakonodavstvu “riskiraju stvaranje situacije de facto nekažnjivosti za zločine, uključujući korupcijske zločine." (EURACTIV.ro)

Pročitajte više: Schengenska perspektiva Rumunjske ugrožena zbog vladavine prava

ATENA

40 lista. 40 lista stranaka i koalicija sudjelovat će na izborima za EU, prema konačnoj odluci Vrhovnog suda Grčke, dok je još devet odbačeno. Europski izbori u Grčkoj odvijaju se usporedo s općinskim i regionalnim izborima. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.gr)

Tsipras napada. U intervjuu za ALPHA TV, grčki premijer Alexis Tsipras predvidio je tijesnu utrku na europskim izborima između svoje lijeve stranke Syriza i konzervativne glavne oporbene stranke Nova demokracija (ND-EPP), koja i dalje vodi u najnovijim anketama. Međutim, razlika se smanjila na samo 6%. Tsipras je doveo u pitanje valjanost anketa i izjavio kako šef ND Kyriakos Mitsotakis neće ostati vođa stranke uoči nacionalnih izbora u studenom. (Sarantis Michalopoulos, EURACTIV.com).

NIKOZIJA

Turska i more. Turska je pokrenula veliku mornaričku vježbu, pokazujući silu usred sve većih napetosti oko planova Ankare za pokretanje crpljenja fosilnih goriva nedaleko od obale Cipra. "Pozivamo Tursku da pokaže suzdržanost, da poštuje suverena prava Cipra u njegovoj Isključivoj ekonomskoj zoni i suzdrži se od bilo kakvih nezakonitih aktivnosti na koje će EU reagirati na odgovarajući način i uz punu solidarnost s Ciprom", izjavila je čelnica EU za vanjsku politiku Federica Mogherini. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.gr)

Pročitajte više: Napetosti rastu zbog bušenja Turske uz obalu Cipra

SOFIJA

Najniža očekivana životna dob u EU. Bugarska ima najnižu očekivanu životnu dob u EU (74,8 godina). Prosječno očekivano trajanje života za muškarce u EU iznosi 71,4 godine, dok je za žene 78,4 godine, prema podacima Nacionalnog statističkog instituta Bugarske. (Dnevnik, partner EURACTIV-a).

ZAGREB

Kolaps brodogradnje. Nakon dugotrajne dužničke krize, sud je pokrenuo stečajni postupak za najveće i najstarije hrvatsko brodogradilište. "Od danas Hrvatska više neće imati brodograđevnu industriju", kazao je jedan od šefova sindikata, dodajući kako ga je država napustila. Svih 1118 radnika bit će otpušteno.

Stranci će kupovati poljoprivredno zemljište. U lipnju 2020. istječe sedmogodišnji moratorij na prodaju državnog i privatnog poljoprivrednog zemljišta stranim državljanima i pravnim osobama, koji je dogovoren u okviru sporazuma o članstvu Hrvatske u EU. Može se produljiti za još tri godine, ali takav zahtjev još nije podnesen Europskoj komisiji, izvijestio je hrvatski Večernji list. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:41