NEWSLETTER 'Glavni gradovi': Snažan napad socijalista na europske konzervativce zbog skandala austrijske radikalne desnice

Dnevni newsletter naziva 'Glavni gradovi' donosi vam najnovije vijesti iz 13 europskih gradova putem terenskog izvještavanja mreže portala Euractiv.com. Na linku možete vidjeti englesku verziju.
Austrijski kancelar Sebastian Kurz (lijevo) i dosadašnji vicekancelar Heinz-Christian Strache
 CHRISTIAN BRUNA / EPA

BEČ

Prijevremeni izbori. Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen sazvao je prijevremene opće izbore u rujnu nakon što je ostavka nacionalističkog zamjenika kancelara Heinz-Christiana Strachea srušila vladajuću koaliciju. Stracheova Slobodarska stranka (krajnja desnica- FPÖ) bila je u vladajućoj koaliciji s Pučkom strankom (EPP) od 2017. godine.

Strache je dao ostavku u subotu nakon objavljivanja videa u kojem se raspravlja o dodjeli državnih ugovora u zamjenu za financijske i političke usluge s ženom koja se predstavlja kao nećakinja ruskog oligarha. Strache je priznao da je video "katastrofalan", iako je negirao da je prekršio zakon ili da je učinio bilo što o čemu se raspravljalo.

Die Welt je u Berlinu izvijestio da su njemačke tajne službe izrazile sumnju u suradnju s Austrijom, bojeći se opasnosti od curenja informacija u Rusiju. Novine navode da nije jasno je li to povezano sa Stracheovim skandalom.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u subotu (18. svibanj) kako se europski političari "moraju suprotstaviti" političarima krajnje desnice koji se nude "na prodaju", dok je EPP-ov Spitzenkandidat Manfred Weber pozdravio poziv za prijevremene izbore i ustrajao kako je Sebastian Kurz iz EPP-a pravi odabir za austrijskog kancelara. “EPP je vrlo jasan kad je riječ o vrijednostima. Nepatriotski nacionalisti prodaju svoje zemlje i vrijednosti ”, rekao je Weber.

Njemački socijaldemokrati (SPD) kritizirali su EPP zbog toga što je "nepouzdan", ističući kako mu se ne može vjerovati. Šefica SPD-a Andrea Nahles izjavila je kako su do danas kršćanski demokrati uživali u sumnjivoj slavi konzervativne i desničarske koalicije u Austriji, a sada ih "oblijeva hladan znoj".

Udo Bullmann, šef socijalističke skupine u EU parlamentu, komentirao je: “Kad se udružite s krajnje desnicom radi moći, otvarate put korupciji - i još gore. Ovo i očigledan nedostatak vizije za bolju budućnost je razlog zašto EPP više nije sposoban voditi Europu. "

S druge strane, njemački ekstremno desničarski AfD podržao je FPÖ i odbio osuditi skandal navodeći da ne može suditi prema jednom izoliranom incidentu. Na sličan način je u Bratislavi, Boris Kollar, vođa slovačke članice stranke ekstremno desne MENF platforme (koja uključuje FPÖ), rekao da je Strache reagirao na "pristojan način" i dodao da je to "individualna pogreška".

Potpredsjednik Europskog parlamenta Dimitris Papadimoulis u Ateni je tvitao da je skandal u Austriji "još jednom pokazao kako krajnja desnica nije samo nedemokratska, nego sistemski i neoliberano duboko korumpirana".

Ahmed Husagić, Bosanac iz Socijaldemokratske partije Austrije (SPÖ), izjavio je kako je Stracheov odlazak dobra vijest za Bosnu i Hercegovinu. Rekao je kako će to imati pozitivan učinak na stalne napore da se pronađe politički konsenzus u zemlji s obzirom na to da su Strache i njegova stranka podupirali srpsku stranku Milorada Dodika, koji se zalaže za odvajanje srpskog entiteta Republika Srpska od BiH.

Pročitajte i:

(Claire Stam, EURACTIV.de, Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk, Željko Trkanjec, EURACTIV.hr - Edited by Sarantis Michalopoulos, EURACTIV.com)

PARIZ

Nezaposlenost. Stopa nezaposlenosti u Francuskoj pala je na 8,7%, što je najniža razina od 2009. godine, prema francuskom nacionalnom institutu za statistiku i ekonomske studije (INSEE). To će biti dobra vijest za predsjednika Macrona, nakon mjeseci prosvjeda žutih prsluka protiv visokih troškova života.

Konvencija o klimatskim promjenama građana. U nastojanju da se osvrne i na "žute prsluke" i na ekološku krizu, francuska vlada je najavila stvaranje skupštine od 150 francuskih građana. Građani će morati formulirati prijedloge za borbu protiv globalnog zatopljenja i od njih će se tražiti da predlože budućnost poreza na ugljik, rekao je ministar za okoliš François de Rugy u intervjuu za Le Parisien. (EURACTIV.fr)

LONDON

Konzervativci okreću kapute. Bivši potpredsjednik vlade i ugledno lice konzervativaca lord Heseltine, objavio je da će podržati liberalne demokrate na predstojećim europskim izborima, zbog svog pro-europskog stajališta. "Ne mogu, čiste savjesti, glasati za svoju stranku kada se kratkovidno usredotoči na forsiranje najvećeg čina ekonomskog samoranjavanja koje je poduzela neka demokratska vlada”, napisao je u Sunday Timesu. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

MADRID

Podemos napada Macrona. María Eugenia Rodríguez Palop,vodeća kandidatkinja Unidas Podemosa na izborima za EU, María Eugenia Rodríguez Palop, kritizirala je francuskog predsjednika Emmanuela Macrona rekavši kako je odigrao ulogu u usponu desnice u Europi. "Zahvaljujući Macronu i njegovim socijalno-liberalnim prijedlozima, u EU postoji krajnja desnica […] Zahvaljujući Građanima (centristički Ciudadanos), Vox (krajnja desnica) postoji u Španjolskoj", rekla je u razgovoru za EURACTIV-ovog partnera EFE. Poduprla je ideju o širokom savezu lijevih stranaka u EU “bez ikakve dvosmislenosti […] to je najbolji prijedlog koji jamči poštene i socijalne politike za sve u Europi“ (EuroEFE.EURACTIV.es)

DUBLIN

Novi britanski premijer, ali nema pregovora. Neće biti ponovnih pregovora o sadašnjem sporazumu o Brexitu kada netko zamijeni Theresu May kao britansku premijerku, izjavio je zamjenik premijera Irske Simon Coveney. "EU je vrlo jasno rekla da je Sporazum o izlasku ispregovaran tijekom dvije i pol godine, dogovoren s britanskom vladom i britanskom kabinetom i o njemu se ne može ponovno pregovarati, čak i ako se pojavi novi britanski premijer ministar “, rekao je za RTÉ. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

EDINBURGH

SNP je najviše pro-EU: Škotska nacionalna stranka (SNP) bila je “najizrazitije i nedvosmisleno anti-Brexit” stranka tijekom izborne kampanje EU, izjavila je u nedjelju čelnica SNP-a Nicola Sturgeon. “Škotska nije za Brexit. Škotska je za Europu i ljudi u Škotskoj imaju priliku, glasujući za SNP-u u četvrtak, poslati tu poruku vrlo glasno i jasno”, rekla je za BBC-jevu emisiju Andrew Marr show. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

RIM

Katolici protiv Salvinija. Katolička zajednica nije dobro primila Salvinijevu uporabu kršćanske simbologije na skupu nacionalističkih stranaka u Milanu u subotu. “Politika dijeli, ali Bog pripada svima. Zazivanje Boga za sebe uvijek je vrlo opasno “, rekao je kardinal Parolin, državni tajnik Vatikana. Utjecajni katolički tjednik, Famiglia Cristiana, napao je Salvinija rekavši da nije dosljedno s jedne strane ljubiti Bibliju na pozornici, a potom spriječiti migrante da se iskrcaju na Lampedusi.

UN-ova zabrinutost. Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava napisala je pismo od 11 stranica talijanskoj vladi tražeći da se zaustavi kontroverzni zakon protiv migracije koji je predložio Salvini, a koji bi trebao biti odobren danas (20. svibnja). (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

DEN HAAG

Kaos i bijeda Brexita. Nizozemski premijer Mark Rutte ponovio je kako odluka Ujedinjene Kraljevine da napusti EU uzrokuje "ogroman kaos i bijedu" te da je "cijeli koncept Brexita pogrešan". Uoči izbora za EU u četvrtak (23. svibnja), Rutteova stranka VVD (ALDE) trenutno može očekivati 15% i u mrtvoj je trci s euroskeptičnim Forumom za demokraciju. Krajnje desni PVV Geerta Wildersa nalazi se na 4 posto, što je najniže od formiranja stranke.

Eurozvijezde. Proeuropske snage će se nadati da će nizozemska pobjeda na Euroviziji potaknuti još jednu pobjedu 23. svibnja. To je bila prva nizozemska pobjeda od 1975. godine, a četiri grada već su ponudila domaćinstvo za natjecanje 2020. (Sam Morgan, EURACTIV.com)

ATENA

Bilo koji progresivni kandidat. Grčki premijer Alexis Tsipras izjavio je u intervjuu da njegova vladajuća stranka Syriza (ljevica EU) podupire kandidate ljeivce Nica Cuea i Violetu Tomič za predsjednike Europske komisije, ali je objasnio da će podržati bilo kojeg "progresivnog" političara koji se može suprotstaviti Manfredu Weberu iz EPP-a.

Zbunjujuće ankete. Iako konzervativna Nova demokracija (ND-EPP) vodi u svakoj anketi, jaz sa Syrizom se znatno suzio nakon mjera protiv štednje koje je nedavno najavio premijer Tsipras. Razlika se kreće od 2,9% do 8,1%, dok se socijalistički KINAL (S&D) i krajnje desna Zlatna zora bore za četvrtu poziciju. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.gr)

NIKOZIJA

Sudjelovanje je ključ. Najnovija anketa koju je objavio dnevnik Kathimerini pokazuje da Demokratsko okupoljanje (DISY-EPP) vodi s 28,8%, a slijedi AKEL 25,4% (EU lijevica). Ovaj put će također glasovati više od 80.000 ciparskih Turaka, dok ih je 2014. glasalo samo 1.200. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.GR)

VARŠAVA

Marš u Varšavi. Predsjednik Vijeća EU-a Donald Tusk sudjelovao je u maršu u Varšavi u organizaciji Europske koalicije, najveće oporbene pro-EU snage i pozvao poljske građane da glasuju za proeuropske stranke. Tusk je nedavno kritizirao vladajuću Stranku zakona i pravde (PiS) zbog nepoštivanja ustava zemlje. (EURACTIV.pl)

BRATISLAVA

"Gomila gubitnika". Socijalistički premijer Pellegrini kritizirao je Luboša Blahu, predsjednika parlamentarnog odbora za europska pitanja iz svoje stranke, zbog jednog od njegovih brojnih anti-EU postova na Facebooku. "Ako netko ima tako supstancijalan problem da EU naziva gomilom gubitnika, onda bi ta osoba trebala razmotriti želi li ostati u odboru za EU poslove", rekao je Pellegrini. Blaha je poznat po svom pro-ruskom i anti-američkom stavu. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

PRAG

Pirati tuže Komisiju zbog premijera. Češki pirati odlučili su tužiti Europsku komisiju zbog nedjelovanja jer nije odlučila o slučaju koji bi se mogao smatrati sukobom interesa premijera Andreja Babiša. Riječ je o subvencijama EU-a za holding Agrofert. Europski sud pravde će dati svoj pravorijek. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

ZAGREB/SOFIJA

Merkel i Weber. Njemačka kancelarka Angela Merkel i EPP Spitzenkandidat Manfred Weber posjetili su Zagreb kako bi poduprli svoju hrvatsku sestrinsku stranku HDZ. Oboje su rekli da je nacionalizam neprijatelj EU-a i istaknuli da patriotizam nije protiv EU. "Želimo biti stranka naroda, a ja želim stvoriti Europsku komisiju nacija", rekao je Weber. Partner EURACTIV-a Jutarnji list navodi kako je Merkel rekla da je ulazak Hrvatske u eurozonu i schengensku zonu siguran u sljedećem mandatu Europske komisije. "Još ima posla koji treba obaviti, no Hrvatska je na pravom putu i Njemačka želi biti njezin partner u tim naporima." (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

Obećanja Sofiji. "Prvo što ću napraviti kao predsjednik Europske komisije je da Bugarska postane punopravna članica Schengena", rekao je Weber na skupu vladajuće stranke GERB (EPP) u Sofiji. "Postoje velike razlike u Europi, ali imamo jednu zajedničku stvar: u svakom selu, gradu imamo malu crkvu", dodao je.

BEOGRAD

Pomoć EU za bolju kontrolu državnih potpora. EU će pomoći Srbiji da poboljša kontrolu državnih potpora fondom od 1 milijun eura. Projekt će trajati 2,5 godine i financirat će se iz IPA 2014. Cilj je pomoći vladi, posebno institucijama nadležnim za kontrolu i dodjelu državnih potpora, da usklade svoja pravila i postupke s pravnom stečevinom EU-a. (Beta-EURACTIV.rs)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:53