Orbán se još jednom dokazao kao mudar strateg koji razmišlja barem pet koraka unaprijed

- Poštujemo potpredsjednika talijanske vlade, kao i rezultat koji je ostvario na europskim izborima, no ne vidimo puno mogućnosti za suradnju s njegovom strankom u budućem sazivu Europskog parlamenta – izjavio je Gergely Gulyas, šef osoblja mađarskog premijera Viktora Orbána, čime je srušio snove Mattea Salvinija o formiranju velike grupacije desnih populista.
Mađarski premijer Viktor Orban
 John Thys/Pool via REUTERS / REUTERS

Samo jedan dan nakon Gulyasove izjave, oglasio se i sam premijer koji je putem radija izjavio da još uvijek 'razmatra sve opcije'.

Nakon brojnih sukoba na relaciji Budimpešta-Bruxelles, Orbán je već ovaj tjedan, samo nekoliko dana nakon objave izbornih rezultata, najavio da će na određeno vrijeme suspendirati uvođenje novog sustava upravnih sudova. Kontroverzni zakonski prijedlog podrazumijevao je da će vlada biti zadužena za odabir upravnih sudaca, zbog čega je Bruxelles bio zabrinut da će se politika miješati u pravosuđe. Odustajanje od provedbe te reforme istovremeno s odbijanjem suradnje sa Salvinijem, može se interpretirati kao odluka da će Viktor Orbán ipak ostati među pučanima. Naravno, ako ga pučani prihvate natrag.

Razjedinjeni populisti

Salvini je još u travnju najavio stvaranje grupacije europskih populističkih stranaka, za koju je predviđao da će s osvojenih 150 mandata postati drugom najjačom strujom budućeg saziva Parlamenta EU. Saveznike je pronašao u Njemačkoj, Finskoj i Danskoj, ali nitko od njegovih partnera u konačnici nije uspio ostvariti dobar rezultat. Finci i Danci nisu prešli izborni prag, a Nijemci su ove godine podbacili. Štoviše, svojih 11 osvojenih mandata na kraju će darovati konkurentskoj grupaciji - Europi slobode i direktne demokracije (EFDD), kojima još pripadaju i Nigel Farage te Luigi Di Maio. Salvinijevih 150 mandata ostat će neostvareno, kako god se na kraju razriješi situacija na radikalnoj desnici Europe, koja je za sada u potpunosti razjedinjena i daleko od centra moći.

Dobivanje mađarskog premijera u svoje redove Salviniju bi bila svojevrsna kruna europske karijere. Čelnik stranke Lega želio je iskoristiti probleme koje je mađarski premijer posljednjih mjeseci imao sa svojom političkom grupacijom; Europskom pučkom strankom. Naime, krajem ožujka, EPP je Orbána suspendirao članstvo u toj političkoj obitelji zbog optužbi za narušavanje vladavine prava u Mađarskoj.

S obzirom na to da je Orbán iznenadio sve prisutne glasajući za svoju suspenziju tijekom stranačke konvencije u Bruxellesu, nagađalo se da je sljedeći korak mađarskog premijera pridruživanje radikalnoj desnici u Europskom parlamentu. Susret Orbána i Salvinija uz zaštitnu žicu na granici sa Srbijom bilo je samo 'ulje na vatru' dodatnim špekulacijama o njihovoj budućoj suradnji.

'Bolje biti prvi u selu...'

Ipak, samo četiri dana nakon objave izbornih rezultata, Orbán se predomislio te odlučio 'izgladiti' odnos s pučanima. Ne može se a ne postaviti pitanje - zašto? Salvini i Le Pen, zaštitna lica europske radikalne desnice, već su se u ponedjeljak ujutro hvalili da su apsolutni pobjednici izbora za Europski parlament, dok je novinske naslove 'krasio' zaključak da su pučani ove godine u potpunosti podbacili, zbog čega će morati oformiti koaliciju s još jednom grupacijom ako žele ostati na vlasti.

Zašto se Orbán onda odlučio zadržati u redovima pučana, izbornih 'gubitnika' koji su mu već dali do znanja da ga ne žele. Jednostavno; 'izborni gubitnici' i dalje su relativni pobjednici izbora koji se nalaze u samom centru moći. Pučani će odlučivati o raspodjeli ključnih fotelja europskih institucija, o proračunu najvećeg trgovinskog bloka na svijetu, kao i prioritetima kojima će se Unija narednih godina baviti. Salvini i Le Pen, neovisno o relativnom izbornom uspjehu ostat će miljama daleko od podjele plijena.

S druge strane, Viktor Orbán jedini je stranački čelnik koji će Europskoj pučkoj stranci u sljedećem mandatu donijeti više od 50 posto mandata države članice; to je nezanemariva činjenica. Pučani su buntovnom državniku nekoliko godina 'gledali kroz prste' samo i jedino zbog toga. Suspenzija članstva stranke Fidesz u najvećoj političkoj grupaciji Europske unije bila je svojevrsna 'packa' kojom su obje strane stale na loptu i dobro promotrile situaciju, nakon čega su shvatile da ne mogu jedna bez druge.

EPP je u odnosu na prijašnji saziv Europskog parlamenta izgubio gotovo 100 mandata, ali je uspio zadržati poziciju najveće grupacije EU. No, pučani bilježe velike gubitke u svim državama članicama, osim nekoliko izuzetaka poput Grčke i Švedske gdje su demokršćanske stranke izvojevale najveći uspjeh. Međutim, pučani u Mađarskoj naprosto nemaju konkurenciju. Viktor Orbán je neprikosnoveni vođa kojem niti jedna opozicija ne može stati na kraj, da mu podrška padne ispod 50 posto. Pučanima treba Orbán gotovo jednako koliko Orbánu trebaju pučani.

To je najbolji dokaz da u politici 'ruka ruku mije', a u tom se kontekstu mađarski premijer ponovno dokazao kao nevjerojatno mudar strateg koji razmišlja barem pet koraka unaprijed.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:18