Orešković: EU nije kriva što nismo iskoristili članstvo; Ressler: Do 'Europe nove generacije' preko većih stopa rasta

Euractiv.hr pratit će predizbornu kampanju stranka i donositi vijesti kako ih prenose agencije i drugi izvori.
Dalija Orešković, predsjednica stranke START i Bojan Glavašević
 Goran Mehkek / CROPIX

HNS

"Naša Europa koristi svoje potencijale, u našoj Europi smanjuju se razlike između razvijenih i manje razvijenih, u našoj Europi Hrvatska ima brze vlakove, širokopojasni Internet, veću uspješnost u korištenju europskih fondova, jednakost građana na policama trgovačkih centara", kazao je nositelj HNS-ove liste na izborima za Europski parlament Matija Posavec.

Prozvao je državne vlasti da uopće ne brinu za tekstilnu i obućarsku industriju koja je dominantna na sjeveru zemlje što je, tvrdi, i jedan od razloga da su tu male plaće. "Razne su se milijarde slijevale tamo gdje nije trebalo, a ne da se štiti i podržava industrija koja je produktivna i s visokom zaposlenošću. Državu za tekstilnu i obućarsku industriju nije bilo briga hoće li opstati ili propasti", rekao je Posavec.

SDP

Hrvatska mora biti zainteresirana za nastavak politike proširenja Europske unije, poručio je u četvrtak nositelj SDP-ove kandidacijske liste za europske izbore Tonino Picula, istaknuvši da kroz europske institucije Hrvatska treba daleko više participirati u artikuliranju otvorenije politike prema neposrednom susjedstvu.

SDP i Partija europskih socijalista zastupaju tezu da Europa ne može biti zatvorena, Europa tvrđave, već je potrebno pružiti perspektivu i onim dijelovima Europe koji još nisu EU, prije svega državama zapadnog Balkana i jugoistoka Europe, rekao je Picula.

SDP i Partija europskih socijalista, dodao je Picula, zagovaraju i jačanje socijalnog stupa EU - više prostora za poboljšanje nadnica, plaća, podizanje mirovina i uklanjanje nejednakosti koje obilježavaju unutarnji razvoj EU zadnjih desetak godina. "Gotovo šokantno zvuči podatak da 4 posto najbogatijih Europljana u ovom trenutku drži gotovo 40 posto privatnog vlasništva u EU”, naveo je.

"Sve zemlje sudionici moraju ravnomjerno rasporediti teret i odgovornost, mi ne možemo biti ona zemlja koja će biti žrtvovana u interesu EU, da budemo hot spot samo radi toga što EU to na neki način od nas traži, na neki način i ucijeni oko samog ulaska u Schengen”, rekao je Ranko Ostojić.

Hrvatska ne smije biti sluga Bruxellesa, naglasio je. "Želimo biti ravnoprava zemlja u EU koja, poštujući sve dogovore, bez obzira koliko je mala, mora iskoristiti svoju priliku da je punopravna članica i da ima pravo na zajedničku politiku EU, a ne sebičnu politiku svake zemlje posebno”, poručio je Ostojić.

HDZ

"Cilj europskih fondova je da dođemo u istu razinu s Belgijom, Francuskom ili Njemačkom", istaknula je Dubravka Šuica. Posebice je naglasila i važnost 165 milijuna eura nepovratnih sredstava uloženih u dubrovačku Zračnu luku te 356 milijuna eura za izgradnju Pelješkog mosta. "To ne bismo mogli ostvariti da nismo članica EU", poručila je. "Hrvatska će dobiti 21 milijardu eura za projekte za koje se sama odluči tj. koje operativnim programom hrvatska vlada prepozna važnima. To je ogroman novac i sigurno jedan zamašnjak koji će omogućiti da se hrvatsko gospodarstvo bitno unaprijedi, otvore nova radna mjesta, naš standard bude isti kao i u drugim razvijenim zapadnim zemljama, a naši građani, posebice iz Slavonije, ne iseljavaju", istaknula je Šuica.

Nositelj kandidacijske liste Karlo Ressler istaknuo je da HDZ u ovoj izbornoj kampanji želi nastupati afirmativno, govoriti o konkretnim činjenicama vezanim uz mogućnosti razvoja uz korištenje europskih fondova, kao što su izgradnja cestovne, željezničke i lučke infrastrukture na području Rijeke i Primorsko-goranske županije.

U protekle dvije i pol godine, u vrijeme Vlade premijera Andreja Plenkovića, učinjeni su veliki pomaci na ovom polju, tako da je znatno povećana razina povlačenja novaca iz europskih fondova, naveo je Ressler. No, istaknuo je, još su bitniji konkretni projekti koji se time ostvaruju, poput ceste D-403 u Rijeci, koja će povezivati kontejnerski terminal na Zagrebačkoj obali s obilaznicom.

Moramo, poručio je, osigurati preduvjete za veće stope gospodarskog rasta kako bi se pripremili za "Europu nove generacije".

Karlo Ressler čestitao je Dan Europe, istaknuvši da HDZ nije imao dileme o tome pripada li Hrvatska Europi devedesetih godina pa nema ni sad.

START

"Glavna tema ovih europskih izbora, o kojoj nitko osim nas otvoreno ne progovara, je budućnost Europe, a time i budućnost i opstojnost onog nacionalnog sna kojeg smo imali kada smo stvarali ovu državu", rekla je čelnica stranke Start i nositeljica njihove liste za europske izbore Dalija Orešković. Poručila je da Bruxelles nije kriv što Hrvatska nije iskoristila svoje članstvo u EU, već su krive i odgovorne vlade koje su u posljednja tri desetljeća srozale san o uspješnoj, sretnoj i prosperitetnoj zemlji.

Orešković je dodala da u Hrvatskoj i diljem Europe raste broj populističkih opcija koje zagovaraju manje vladavine prava i demokracije, više autoritarnih modela te onih koji negiraju temeljne vrijednosti na kojima je EU satkana, kao i tekovine suvremene civilizacije i antifašizma.

"Pozivam građane da izađu na ove izbore, da shvate kako su za njih bitni i važni. Ukazujem da je svaki neizlazak zapravo glas za onu političku opciju kojoj odgovara da stanje u Hrvatskoj ostane isto", naglasila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:04