Piše Augustin Palokaj: Kriza koja Europi sada ne treba

Europska unija nije niti osjetila skandale u Rumunjskoj i to u vrijeme kada ova država predsjedava EU-om. Ali, predsjedavanje EU ide glatko, bez problema, iako je lider vladajuće stranke prije tjedan dana završio u zatvoru.
Bez snažnih država i vođa poput njemačka kancelarke Angele Merkel, Europa bi mogla utonuti u unutarnju političku krizu
 Yves Herman / REUTERS

No, postoje članice Unije čije unutarnje političke krize mogu uzdrmati i EU. Njemačka je jedna od njih, pogotovo kada treba usvojiti ključne odluke za budućnost Europe. Bez stabilne i jake njemačke vlade, u vrijeme kada i u nekim drugim državama članicama ne postoji vlada ili je u ostavci ili se čeka sastavljanje nove vlade, poput Austrije, Finske i Belgije, EU će biti u problemima.


A EU treba u sljedeća tri tjedna imati imena ne samo budućeg predsjednika Komisije već i, ukoliko bi se ostvario plan, za četiri ostale ključne funkcije: predsjednika Europskog vijeća, Parlamenta, Središnje banke i visokog predstavnika za vanjsku poliitku.

Bez obzira na to hoće li na nekoj od ovih funkcija biti Nijemac ili ne, Berlin bi trebao imati vodeću ulogu u odabiru kandidata. Još će važnija biti uloga Njemačke u postizanju kompromisa o budućem višegodišnjem financijskom okviru EU za razdoblje 2021. do 2027. godine.

Stavovi su toliko različiti da će biti teško pomiriti ih. Države koje su veliki neto uplatitelji, Nizozemska, Austrija, Finska, ne žele niti čuti za prijedlog EK po kojem bi, i u slučaju Brexita, proračun bio veći za manju EU.


Nove članice računaju na nastavak kohezijske politike u dosadašnjem obliku koji bi im omogućavao nastavak ulaganja - a među njima je i Hrvatska. Njemačka, koja bi bila spremna to i platiti, jedina bi mogla nametnuti kompromis.

No, bez jake političke osobe poput Merkel, koja je spremna ići i protiv stavova koje podražava javnost da “ne mogu Njemci stalno plaćati za druge”, ni Berlin neće moći spasiti ključne postupke u EU. Zato je politčka kriza u Njemačkoj nešto što EU sada najmanje treba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:52