Premijer od danas počinje pregovore za povjerenika u Europskoj komisiji

Odmah nakon glasanja u Saboru kojim bi šestero novih ministara trebalo dobiti povjerenje parlamentarne većine i preuzeti svoje resore, premijer Andrej Plenković započet će razgovore s potencijalnim kandidatima za hrvatskog povjerenika u Europskoj komisiji.
Hrvatska treba aplicirati i za područje koje bi pokrivao naš budući povjerenik, na slici: Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković
 Bruno Konjević / CROPIX

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen već je počela razgovore s liderima zemalja članica o tome koje bi resore preuzela koja zemlja, a do jučer je već devet zemalja - Grčka, Estonija, Češka, Bugarska, Italija, Francuska, Velika Britanija, Luksemburg i Malta istaknulo svoje dužnosnike koje bi željeli vidjeti kao članove nove Komisije na čelu s Von der Leyen.

Nova Komisija počet će s mandatom 31. listopada, kada Von der Leyen preuzima dužnost od Junckera.

Saslušanja

Međutim, nova šefica Europske komisije kaže da je krajnji rok do kojega će formirati svoj tim 31. kolovoza. Već je ranije kazala da od nacionalnih vlada očekuje prijedlog dvoje kandidata, muškarca i žene. Kandidati koji će joj biti predloženi proći će saslušanja u odborima u Europskom parlamentu, no kada i to prođu, nemaju jamstvo da će biti članovi Europske komisije jer ih predsjednica ne mora prihvatiti i može iz svake države izabrati nekog trećeg.

Najbliži Plenkovićevi suradnici kažu da mu je rekonstrukcija Vlade bila prioritet i da nije bilo moguće da paralelno vodi proces izbora kandidata za povjerenika. Plenković treba aplicirati i za područje koje bi naš povjerenik pokrivao, što je još važnije.

Važne karike

Naši sugovornici ističu da treba biti realan i svjestan da će veće i utjecajnije zemlje dobiti važne sektore poput energetike, ali i da Plenković dobro kotira u Europskoj pučkoj stranci kojoj pripada i Ursula von der Leyen, da s njom ima dobre osobne odnose, kao i da bi mogao honorirati i to što kao pregovarač dijeli zasluge što je došla na tu poziciju jer nije prihvatio dogovor francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njemačke kancelarke Angele Merkel da novi šef Komisije bude Frans Timmermans. Sve su to, kažu, razlozi zbog kojih bismo mogli dobiti za nas važno područje u koje će biti uključeni fondovi, Schengen, proširenje.

Nitko od naših sugovornika nije mogao reći koja bi imena mogla biti u igri za hrvatskog povjerenika, no smatraju da će iznimno dobri potencijalni kandidati, ministri financija i unutarnjih poslova Zdravko Marić i Davor Božinović, ostati u Hrvatskoj. Kažu da su previše važne karike u Vladi, a da Plenković na njih računa do kraja mandata vidljivo je i po tome što su obojica u sklopu rekonstrukcije promovirani u potpredsjednike Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:13