Pučani pred velikom dilemom: Spasiti model spitzenkandidata ili spasiti Manfreda Webera?

Novoizabrani zastupnici Europske pučke stranke (EPP), najveće političke grupacije u Europskoj uniji kojoj pripada i hrvatski HDZ, posljednjih dana borave u baskijskom pitoresknom gradu San Sebastianu, kojeg su odabrali za destinaciju svog tradicionalnog postizbornog susreta.
Hrvatska delegacija EPP-a a stranačkoj konvenciji u San Sebastianu: Karlo Ressler, Željana Zovko, Andrej Plenković, Dubravka Šuica i Ivana Maletić
 EPP: Press

Osim analize rezultata izbora za Europski parlament i sažimanja lekcija naučenih iz digitalne kampanje, pučani na studijskom susretu razrađuju i strategiju za novo zakonodavno razdoblje devetog saziva Parlamenta EU.

Hrvatsku u San Sebastianu predstavljaju Dubravka Šuica, koju je EPP prošloga tjedna izabrao za potpredsjednicu Kluba zastupnika, Željana Zovko, Ivana Maletić, Karlo Ressler i Tomislav Sokol.

U posebnom dijelu programa stranačke konvencije održala se rasprava naziva 'Jaka EPP obitelj u novom sazivu Europskog parlamenta' koju je moderirao Manfred Weber, vodeći kandidat te političke obitelji za predsjednika nove Europske komisije. U raspravi je sudjelovao i hrvatski premijer Andrej Plenković, ali u funkciji glavnog pregovarača EPP-a u odabiru čelnika europskih institucija.

Pučani su tijekom stranačke konvencije ponovno dali punu podršku svom kandidatu Manfredu Weberu, naglasivši da bi se trebalo inzistirati na modelu spitzenkandidata, prema kojem bi čelno mjesto Komisije dobio vodeći kandidat relativnog pobjednika izbora; dakle, Weber. No, ne može se ne primijetiti da mu stranački kolege podršku daju sa svojevrsnom 'figom u džepu', dok istovremeno rade sve što je u njihovoj moći, ali potiho, da pod svaku cijenu osiguraju da će najviša funkcija europskih institucija pripasti njihovom čovjeku.

S obzirom na to da Weber nije prihvatljiv opoziciji; liberalima, socijaldemokratima, ujedinjenoj ljevici i zelenima, pučani imaju dvije opcije: inzistirati na poštivanju modela spitzenkandidata i prihvaćanju vodećeg kandidata neke druge grupacije za najvišu funkciju u EU, ili inzistirati na 'pučanu' koji bi opoziciji bio prihvatljiviji, a koji formalno nije spitzenkandidat. U politici, rijetko kad vrijede idealistička pravila, pa je za pretpostaviti da pučani već aktivno i potiho prostiru put Michelu Barnieru za tu poziciju.

Zastupnici EPP-a, anonimno, izražavaju zabrinutost zbog Weberovog nedovoljnog državničkog iskustva. U slučaju da ipak bude odabran, Weber bi bio prvi predsjednik Komisije bez prethodnog državničkog iskustva od 1985. godine, kada je Francuz Jacques Delors preuzeo kormilo nad tadašnjim EEZ-om.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:13