Salvini će nakon europskih izbora tražiti premijersku fotelju

Autor:

24.05.2019.

Italian Interior Minister Matteo Salvini and Italian Prime Minister Giuseppe Conte attend a commemoration ceremony to mark the anniversary of the assassinations of judges Giovanni Falcone, killed by the mafia in 1992, and Paolo Borsellino, murdered two months later, in Palermo, Italy May 23, 2019. REUTERS/Guglielmo Mangiapane
Guglielmo Mangiapane / REUTERS

Ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini i talijanski premijer Giuseppe Conte

“Ovako više ne može!”, rekao je u razgovoru za Corriere della Sera, objavljen jučer, Giancarlo Giorgetti, drugi čovjek Lige, njezin umjereni obraz, a sada i državni podtajnik u Predsjedništvu Ministarskog vijeća.

U Italiji su ministri s lisnicom državni tajnici, pa su državni podtajnici faktički doministri - ali državni podtajnik u Predsjedništvu Vijeća u mnogim je aspektima više od ministra: drugi čovjek Vlade, jer ima operativne zadatke iz premijerove domene, što potpredsjednici Ministarskog vijeća nemaju.

Nadležnost

Državni podtajnik u Predsjedništvu Ministarskog vijeća je organizacijska duša Vlade, a veoma često je baš njemu povjerena nadležnost nad tajnim službama, i vojnom i civilnom. Budući da je premijer Giuseppe Conte izraz PoKreta 5 zvjezdica (iako nastoji stvoriti dojam da je on točka ravnoteže između Zvjezdica i Lige), državni podtajnik u Predsjedništvu Ministarskog vijeća ovaj put je iz Lige.

Kada, dakle, operativni drugi čovjek Vlade i drugi čovjek Lige kaže da se “ovako više ne može”, to nije samo politička figura.

Talijanska vlada je već tjednima blokirana, jer njezini “frontmeni”, Matteo Salvini (Liga) i Luigi Di Maio (Zvjezdice) sve to vrijeme jedan drugome nameću i podmeću, gurajući odnosno kočeći mjere zamišljene ponajprije zato da svojoj stranci osiguraju koji promil glasova više u nedjelju, na izborima za Evropski parlament, ili barem da pokvare rezultat svom partneru.

Scenarij

Pritom im je do Unije kao i do lanjskog snijega, nego se bore za nadmoć u zemlji, kao da su prekosutra zamjenski nacionalni izbori (što nije samo talijanski patent).

Scenarij koji se razvlači po glasilima i po kafićima krajnje je jednostavan. Lani su u travnju, na parlamentarnim izborima, Zvjezdice dobile gotovo 33 posto glasova, a Liga 17 posto. Prekosutra Liga računa na oko 30 posto, a Zvjezdice će biti sretne ne spuznu li ispod 22 posto. Na temelju toga Liga smatra da ima legitimno pravo preuzeti vodstvo Vlade. A njezin prirodan kandidat je, opet, Matteo Salvini.

Izbori u nedjelju ne mijenjaju stanje stvari u Parlamentu, a ondje Liga nema većinu. Štoviše, u Senatu se vladina većina, računajući oba partnera, svodi na četiri mandata viška. Dovoljno je da dvoje okrenu kabanicu, ili da doživotni senatori glasaju protiv Vlade - i ona se nasukala.

Dugovanja

Liga nema alternativnog partnera za postizanje većine. Zvjezdice matematički imaju. Dovoljna bi im bila Demokratska stranka. Ali njezini vođe otklanjaju u zametku takvu koaliciju.

Uostalom, ključan datum za opstanak Conteove vlade nije 26 svibnja, nego 5 lipnja. Tada u Bruxellesu počinje rasprava o postupku protiv Italije zbog pretjeranog dugovanja. Italiji sada ozbiljno prijeti grčki scenarij: da joj i ekonomske, a onda i socijalne mjere nametne “trojka”: Evropsko povjerenstvo, Evropska središnja banka, Međunarodni monetarni fond. U grčkom slučaju “trojka” je držala uzde vladine i ine nacionalne ekonomske politike osam godina. Nešto baš suprotno od suverenizma u koji se kunu Matteo Salvini, Beppe Grillo (garant Zvjezdicâ) i Giorgia Meloni (postfašistička prvakinja), te koji su u stanovitoj mjeri kao premijeri provodili Silvio Berlusconi, pa Matteo Renzi (dobra četvrtina javnog duga rezultat je što nesposobnosti, a što bahatosti njihovih vlada).

Kijamet je najavljen za rujan, kada Rim Bruxellesu prijavljuje osnove proračuna za 2020 s projekcijama za 2021 - 2022. Da bi se isplivalo na pozitivnu nulu negdje treba ne naći, nego uzeti 90 milijardi eura, a to nije kikiriki.

I s ovako niskim kamatnim stopama Italija plaća 65 milijardi eura kamata na javni dug. Svaki i najmanji pomak na kamatama za državne obveznice znači koju milijardu više (zato je pao Berlusconi i došao Mario Monti, kao “komesar”). Povisi li Evropska banka, nakon Draghija, kamate, to su opet nove milijarde i milijarde godišnje. Italija je, napokon, svim upozorenjima uprkos, zahvaljujući ovoj vladi zašla u slijepu ulicu. U Strasbourgu i Bruxellesu će od jeseni i dalje vladati središnji kompromis, a ne suverenistička koalicija, pa su i tu Salvinijeve fantazmagorije o suverenističkim evropovjerenicima naišle na suru hrid. Padne li Conteova vlada, jedina logična posljedica su novi izbori, u rujnu ili listopadu, ili s blokiranom Conteovom vladom u ostavci, ili s tehničkom vladom. Ishod se ne sagleda.

Lani se glasalo u travnju, pa je vlada na odlasku morala tehnički pripremiti proračun za novu vladu koja se sastavljala mjesecima. Budu li izbori u jesen, tko će pripremiti proračun za čupanje 90 milijardi?