Salvini će nakon europskih izbora tražiti premijersku fotelju

“Ovako više ne može!”, rekao je u razgovoru za Corriere della Sera, objavljen jučer, Giancarlo Giorgetti, drugi čovjek Lige, njezin umjereni obraz, a sada i državni podtajnik u Predsjedništvu Ministarskog vijeća.
Ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini i talijanski premijer Giuseppe Conte
 Guglielmo Mangiapane / REUTERS

U Italiji su ministri s lisnicom državni tajnici, pa su državni podtajnici faktički doministri - ali državni podtajnik u Predsjedništvu Vijeća u mnogim je aspektima više od ministra: drugi čovjek Vlade, jer ima operativne zadatke iz premijerove domene, što potpredsjednici Ministarskog vijeća nemaju.

Nadležnost

Državni podtajnik u Predsjedništvu Ministarskog vijeća je organizacijska duša Vlade, a veoma često je baš njemu povjerena nadležnost nad tajnim službama, i vojnom i civilnom. Budući da je premijer Giuseppe Conte izraz PoKreta 5 zvjezdica (iako nastoji stvoriti dojam da je on točka ravnoteže između Zvjezdica i Lige), državni podtajnik u Predsjedništvu Ministarskog vijeća ovaj put je iz Lige.

Kada, dakle, operativni drugi čovjek Vlade i drugi čovjek Lige kaže da se “ovako više ne može”, to nije samo politička figura.

Talijanska vlada je već tjednima blokirana, jer njezini “frontmeni”, Matteo Salvini (Liga) i Luigi Di Maio (Zvjezdice) sve to vrijeme jedan drugome nameću i podmeću, gurajući odnosno kočeći mjere zamišljene ponajprije zato da svojoj stranci osiguraju koji promil glasova više u nedjelju, na izborima za Evropski parlament, ili barem da pokvare rezultat svom partneru.

Scenarij

Pritom im je do Unije kao i do lanjskog snijega, nego se bore za nadmoć u zemlji, kao da su prekosutra zamjenski nacionalni izbori (što nije samo talijanski patent).

Scenarij koji se razvlači po glasilima i po kafićima krajnje je jednostavan. Lani su u travnju, na parlamentarnim izborima, Zvjezdice dobile gotovo 33 posto glasova, a Liga 17 posto. Prekosutra Liga računa na oko 30 posto, a Zvjezdice će biti sretne ne spuznu li ispod 22 posto. Na temelju toga Liga smatra da ima legitimno pravo preuzeti vodstvo Vlade. A njezin prirodan kandidat je, opet, Matteo Salvini.

Izbori u nedjelju ne mijenjaju stanje stvari u Parlamentu, a ondje Liga nema većinu. Štoviše, u Senatu se vladina većina, računajući oba partnera, svodi na četiri mandata viška. Dovoljno je da dvoje okrenu kabanicu, ili da doživotni senatori glasaju protiv Vlade - i ona se nasukala.

Dugovanja

Liga nema alternativnog partnera za postizanje većine. Zvjezdice matematički imaju. Dovoljna bi im bila Demokratska stranka. Ali njezini vođe otklanjaju u zametku takvu koaliciju.

Uostalom, ključan datum za opstanak Conteove vlade nije 26 svibnja, nego 5 lipnja. Tada u Bruxellesu počinje rasprava o postupku protiv Italije zbog pretjeranog dugovanja. Italiji sada ozbiljno prijeti grčki scenarij: da joj i ekonomske, a onda i socijalne mjere nametne “trojka”: Evropsko povjerenstvo, Evropska središnja banka, Međunarodni monetarni fond. U grčkom slučaju “trojka” je držala uzde vladine i ine nacionalne ekonomske politike osam godina. Nešto baš suprotno od suverenizma u koji se kunu Matteo Salvini, Beppe Grillo (garant Zvjezdicâ) i Giorgia Meloni (postfašistička prvakinja), te koji su u stanovitoj mjeri kao premijeri provodili Silvio Berlusconi, pa Matteo Renzi (dobra četvrtina javnog duga rezultat je što nesposobnosti, a što bahatosti njihovih vlada).

Kijamet je najavljen za rujan, kada Rim Bruxellesu prijavljuje osnove proračuna za 2020 s projekcijama za 2021 - 2022. Da bi se isplivalo na pozitivnu nulu negdje treba ne naći, nego uzeti 90 milijardi eura, a to nije kikiriki.

I s ovako niskim kamatnim stopama Italija plaća 65 milijardi eura kamata na javni dug. Svaki i najmanji pomak na kamatama za državne obveznice znači koju milijardu više (zato je pao Berlusconi i došao Mario Monti, kao “komesar”). Povisi li Evropska banka, nakon Draghija, kamate, to su opet nove milijarde i milijarde godišnje. Italija je, napokon, svim upozorenjima uprkos, zahvaljujući ovoj vladi zašla u slijepu ulicu. U Strasbourgu i Bruxellesu će od jeseni i dalje vladati središnji kompromis, a ne suverenistička koalicija, pa su i tu Salvinijeve fantazmagorije o suverenističkim evropovjerenicima naišle na suru hrid. Padne li Conteova vlada, jedina logična posljedica su novi izbori, u rujnu ili listopadu, ili s blokiranom Conteovom vladom u ostavci, ili s tehničkom vladom. Ishod se ne sagleda.

Lani se glasalo u travnju, pa je vlada na odlasku morala tehnički pripremiti proračun za novu vladu koja se sastavljala mjesecima. Budu li izbori u jesen, tko će pripremiti proračun za čupanje 90 milijardi?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:26