Sastanak šestorke Europskog vijeća koja će odlučivati o podjeli fotelja bio 'konstruktivan'

Sastanak šest europskih čelnika, predstavnika triju najjačih političkih skupina u Europskom parlamentu, posvećen izboru novih čelnika europskih institucija bio je "konstruktivan" i doveo je do približavanja stajališta o zajedničkim izazovima, objavljeno je u priopćenju nakon sastanka.
Španjolski premijer Pedro Sanchez i hrvatski premijer Andrej Plenković
 Yves Herman / REUTERS

Šest europskih čelnika koji predstavljaju tri najjače političke skupine u Europskom parlamentu okupili su se sinoć na neformalnoj večeri u Bruxellesu kako bi razmijenili stajališta o imenovanjima novih čelnika europskih institucija.

Na sastanku su bili pregovarači europskih pučana, hrvatski i latvijski premijeri Andrej Plenković i Krišjanis Kariņš, predstavnici liberala, nizozemski i belgijski premijeri Mark Rutte i Charles Michel te predstavnici socijalista, španjolski i portugalski premijeri Pedro Sanchez i Antonio Costa.

- Sastanak je bio konstruktivan i identificirano je nekoliko točaka približavanja stajališta o zajedničkim izazovima - kaže se u priopćenju nakon sastanka. Koordinatori triju najvećih političkih skupina dogovorili su se da se ponovno sastanu u sljedećih nekoliko dana, dodaje se u priopćenju.

Također se kaže da 'ovaj neformalni proces ne zamjenjuje službene rasprave u Europskom vijeću i Europskom parlamentu'.

Na summitu 28 čelnika EU-a, održanom 28. svibnja, dva dana nakon europskih izbora, dogovoreno je da predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk započne konzultacije sa šefovima država ili vlada o izboru novih čelnika. Pregovori četiriju proeuropskih političkih skupina u Europskom parlamentu - pučana, socijaldemokrata, liberala i zelenih počet će 12. lipnja. Najprije će pokušati dogovoriti program buduće koalicije, a zatim se pokušati dogovoriti oko imena budućeg predsjednika Europske komisije.

Istodobno tri najveće političke skupine u Europskom parlamentu - Europska pučka stranka (EPP), socijaldemokrati (S&D) te liberali (ALDE) imenovali su po dva predstavnika, koji su ujedno i članovi Europskog vijeća, da pomognu Tusku u tom procesu.

Sastanak u Bruxellesu prvi je susret šestorke, a sazvao ga je belgijski premijer Charles Michel. Sljedećih dana i tjedana nastavljaju se razgovori u europskim institucijama kako bi se došlo do imena kandidata za predsjednika Europske komisije koji može dobiti potporu Europskog vijeća, koje se sastaje na summitu 20. i 21. lipnja te Europskog parlamenta.

Izbor novog predsjednika Komisije dio je paketa unutar kojeg najprije treba izabrati novog predsjednika Europske komisije, Europskog parlamenta, a nešto kasnije i predsjednika Europskog vijeća, visokog povjerenika za vanjsku i sigurnosnu politiku EU, kao i predsjednika Europske središnje banke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:04