Što nam je točno poručila Angela Merkel: Čija je telekomunikacijska infrastruktura, pet godina od Schengena, pazit ćemo kako predsjedate EU

Njemačka kancelarka je bila više nego jasna nakon razgovora s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem
Njemačka kancelarka Angela Merkel i hrvatski premijer Andrej Plenković
 Damjan Tadic / CROPIX

"Kancelarka Angela Merkel naglasila je mogućnost poboljšanja gospodarske suradnje i povećanja investicija, osobito kad se radi o proširenju digitalne infrastrukture u Hrvatskoj".

Njemačka kasni u projektu digitalizacije ekonomije, kao i Hrvatska i to će biti jedna od tema predsjedanja EU obiju zemalja. Što, između ostalog, uključuje i pitanje tvrtke koja će voditi projekt nove komunikacijske mreže pete generacije (5G): globalni je lider kineski Huawei. Ali i pitanje vlasništva nad telekomunikacijskom infrastrukturom u Hrvatskoj uključujući i optičku: je li to Deutsche Telekom ili Hrvatska. I tko će je dalje razvijati: DT ili Vlada RH?

"Izađite na izbore, podržite Europu mira, slobode i blagostanja. Podržite EPP i HDZ. Podržite Manfreda Webera i Karla Resslera!".

HDZ je jedna od rijetkih stranaka unutar grupacije Europske pučke stranke (EPP) koja osvaja gotovo 50 posto glasova na izborima za Europski parlament (u sličnom je položaju samo još Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana i možda Slovenska demokratska stranka Janeza Janše). EPP bilježi zabrinjavajući pad podrške u protekla dva mjeseca (krah u Španjolskoj i Italiji) pa je stoga ovaj poziv kancelarke više nego razumljiv: u novoj ravnoteži snaga u Europskom parlamentu bit će važan svaki mandat (pa bi HDZ-ovih 6 umjesto 5 bili velika pobjeda).

"Pristupanje Hrvatske eurozoni i schengenskom prostoru u nadolazećem mandatu Europske komisije je izvjesno. Ima još toga što treba učiniti, ali je Hrvatska na dobrom putu, a Njemačka tu želi biti partner".

Pristojna poruka kad se dođe u goste. Hrvatska još nije ispunila dva od osam tehničkih zahtjeva kad je riječ o Schengenu. Tek kad ih ispunimo sve možemo tražiti tehničko odobrenje Europske komisije. Nakon kojeg slijedi teži dio: politička odluka. Koju ćemo morati pričekati jer je prvo potrebno redefinirati Schengen koji se trenutno provodi samo parcijalno. Eurozona je manji problem jer tu ključnu ulogu igraju zadani parametri koje u većoj mjeri ispunjavamo: najveći je problem javni dug koji ne bi smio biti veći od 60 posto: trenutno je 74,6 posto.

Kancelarka Merkel je rekla da će tijekom predsjedanja dvije države "tijesno surađivati".

Sveobuhvatni sporazum o suradnji Hrvatske i Njemačke, potpisan u ožujku ove godine, trasirao je buduće odnose dviju država i doveo ih na pohvalnu razinu izravne koordinacije. Što se već vidjelo u Bruxellesu gdje je Hrvatska počela otvorenije definirati svoja stajališta usklađena s Njemačkom. Berlin ima jasan plan da 2020. godinu pretvori u godinu svojeg upravljanja EU: u prvoj polovici posredno preko Hrvatske, a u drugoj svojim predsjedanjem. Dobra vijest: hrvatsko će predsjedanje biti uspješno.

Njemačka kancelarka istaknula je da Berlin "načelno podržava" europsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana, ali da "pritom treba uzeti u obzir da kriteriji moraju biti ispunjeni".

Poruka svima koji bacaju drvlje i kamenje na vladu tvrdeći da je “blaga” u kad je riječ o pregovorima Srbije za članstvo. Kriteriji prije svega. Ali i jasna poruka Hrvatima u BiH da moraju postati kooperativniji partner: prevedeno, smanjiti uvezanost s Miloradom Dodikom i želje za trećim entitetom. I više se baviti Sarajevom, ne samo Mostarom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:35