VIDEO Velika analiza prvog obraćanja Mislava Kolakušića: 'On je ušao u Europski parlament da bi iz njega izašao!'

Mislav Kolakušić iznenađenje je ovogodišnjih izbora za Europski parlament. Njegova lista nije imala vidljivu kampanju, on sam navodi da su koristili samo društvene mreže i nekoliko štandova. Ali, javnost ga je prepoznala i nagradila.
Mislav Kolakušić
 Boris Kovačev / CROPIX

Jasno, tome je pripomogla i njegova ranije prisutnost u javnosti: kad je oštro istupio protiv zakona o predstečajnoj nagodbi, a zatim je dobio prostor u nekim od najgledanijih televizijskih emisija, a stranice su mu otvorili i tiskani mediji.

Gospodin Kolakušić je krenuo u kampanju za europske izbore s jasnom porukom da ga ti izbori ne zanimaju. Ove izbore on smatra odskočnom daskom za predsjedničke izbore jer mu je cilj postati premijerom.

Kad je pak osvojio mandat u Europskom parlamentu, odlučio je to odšutjeti. Neki bi rekli da je to zato što nije očekivao da će osvojiti mandat. U svakom slučaju, uz Živi zid je bio jedini osvajač mandata koji se nije obratio javnosti.

To je napravio u ponedjeljak kad je okupio medije i iznio sliku svog političkog programa u kojoj je prvo rekao da se Hrvatska mijenja iz Hrvatske - sa čime se svatko slaže - a zatim rekao kako Europski parlament donosi odluke protiv Hrvatske. S čime se jako teško složiti: ukidanje roaminga, geoblockinga, naknada za prekogranično plaćanje karticama i sl. u svakom slučaju nije usmjereno protiv građana Hrvatske. A onda gospodin Kolakušić kaže da Hrvatsku treba mijenjati iz Europskog parlamenta. Dosta ozbiljna kontradikcija.

Koja zatim raste: gospodin Kolakušić tvrdi da ne želi biti dijelom niti jedne grupacije u Europskom parlamentu, ali želi utjecati na odluke - što nije moguće. Da bi zatim rekao da njemu neće biti teško pročitati prijedloge jer je pravnik. No, problem je u tome što nikoga, ako neće biti član neke grupacije, neće biti briga što on o tome misli.

Konačno, gospodin Kolakušić je svojim nastupom pokazao ozbiljno nepoznavanje rada Europskog parlamenta navodeći kako “do predsjedničkih izbora ima jedna, dvije sjednice”. Plenarne sjednice su važne, ali jednako je tako važan rad prije sjednica, pripreme. Ali, to sve očito gospodina Kolakušića ne zanima. On je u EU parlament ušao da bi izašao. A to je onda problem u pristupu i - prijevara birača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 04:18