Zeleni traže četiri povjerenika u Komisiji u zamjenu za podršku novoj predsjednici

Grupacija Zelenih u Europskom parlamentu iznijela je svoje uvjete za usvajanje budućih zakonskih prijedloga Komisije Ursule von der Leyen, koja će na dužnost stupiti početkom studenog, izvještava Euractivov medijski partner Ouest-France.
- Želite nas? Trebat ćete nas platiti! - izjavio je potpredsjednik grupacije Zelenih Philipe Lambert (lijevo) na tiskovnoj konferenciji nakon odabira Ursule von der Leyen za predsjednicu Komisije
 Mathieu CUGNOT / © European Union 2019 - Source : EP-090677A

Otkad je njemačka ministrica obrane u utorak izabrana za predsjednicu Europske komisije, u pitanje se počeo dovoditi njezin legitimitet, zato što je imala samo 9 glasa više od minimuma koji joj je bio potreban.

Philippe Lambert, potpredsjednik grupacije Zelenih u Europskom parlamentu, već je u srijedu tražio novu predsjednicu Komisije da njegovoj grupaciji u budućem sastavu osigura četiri povjerenika. Zauzvrat, Lambert nudi suradnju svoje grupacije koja broji 74 zastupnika.

- Ne može računati na to da će joj Zeleni dati podršku u Parlamentu, bez da za nas osigura mjesto u Komisiji - izjavio je Lambert tijekom konferencije za novinare.

- Žele nas? Moraju platiti - rekao je belgijski europarlamentarac.

S obzirom na uspjeh koji je grupacija Zelenih ostvarila na europskim izborima 26. svibnja, 'to bi odgovaralo četiri povjerenika', izračunao je.

Belgijski zastupnik izjavio je da ga 'smeta' stav francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njemačke kancelarke Angele Merkel, koji smatraju kako je jedan povjerenik iz redova Zelenih u budućem timu Ursule von der Leyen dovoljan.

Početkom srpnja, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk pozvao je na 'uključivanje Zelenih' u dijeljenje visokopozicioniranih radnih mjesta u EU. Međutim, dosad niti jedno mjesto u EU nije dodijeljeno političarima te grupacije, unatoč tome što su postigli bolje rezultate na izborima.

Ursula von der Leyen izabrana je u utorak navečer s 383 glasa, 9 više od potrebnih 374. Zeleni, koji nisu glasali za von der Leyen, ipak su joj čestitali te ponudili suradnju.

- Proeuropski govor koji je jutros održala pozitivno nas je iznenadio - kazali su u priopćenju.

- Zeleni su izabrani na temelju programa za promjenu i nastavit ćemo poštivati tu obvezu. Gdje god predsjednica Komisije želi biti saveznica u ovome cilju, naša vrata ostaju otvorena i spremni smo proaktivno raditi s novom Komisijom - dodali su.

Zahtjev koji je teško zadovoljiti

Do trenutka stupanja na dužnost 1. studenog, von der Leyen će morati formirati novu Komisiju koja će se sastojati od jednog povjerenika po državi članici (ukupno 27 ako Ujedinjeno Kraljevstvo napusti EU). S obzirom na to da povjerenike imenuju vlade država članice, a da još uvijek niti jednom europskom zemljom ne upravljaju Zeleni, u obzir dolaze jedino države u kojima su koalicijski partneri vladi. Takav je slučaj u Danskoj, no mjesto povjerenice je u tom slučaju popunjeno, zato što je vlada najavila dati podršku Margrethe Vestager iz redova liberala za još jedan mandat; ovaj put kao potpredsjednici Europske komisije. Luksemburžani su dogovorili da će funkcija biti dodijeljena socijaldemokratu, a Finska i Švedska još uvijek traže svoje zastupnike, tako da Zeleni u tim državama trenutno imaju najviše šanse.

Članak je u potpunosti preuzet i preveden s portala Euractiv.com. Preveli su ga Daniel Eck (s francuskog) te Mia Lui (s engleskog).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 22:51