BREXIT PONOVNO ODGOĐEN Ujedinjena Kraljevina će iz EU izaći tijekom predsjedanja Hrvatske Vijećem EU

Veleposlanici država članica Europske unije jutros su Londonu dali zeleno svjetlo za još jednu odgodu Brexita - do 31. siječnja.
Boris Johnson na sastanku G-7 raspravlja s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom
 Andrew Parsons / REUTERS

Unatoč tome što je Ujedinjena Kraljevina trebala iz EU izaći ovoga četvrtka, 'milom ili silom' kako je najavio novi britanski premijer Boris Johnson, zastupnici Donjeg doma su mu proceduralno zavezali ruke i natjerali ga da od Bruxellesa traži novu odgodu Brexita.

- Predstavnici EU27 odlučili su podržati zathjev Ujedinjene Kraljevine za odgodom Brexita do 31. siječnja 2020. godine. Očekuje se da će ova odluka uskoro biti objavljena u pismenom obliku. - napisao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk na svom službenom Twitter profilu.

Europska unija kratko je razmatrala zahtjev britanske vlade, kao i činjenicu treba li Londonu dati kratku, tehničku, odgodu ili onu dugu. No, veleposlanici su jutros zaključili da će se izlazak Ujedinjene Kraljevine iz EU, treći po redu, odgoditi do 31. siječnja 2020. godine, čime će loptica prebacuje na Hrvatsku koja će u tom periodu predsjedati Vijećem Europske unije.

S obzirom na promjene, nova predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, tražit će od Londona da u što skorijem roku dostavi ime britanskog povjerenika u svojoj Komisiji. Kako Boris Johnson nije želio imenovati povjerenika računajući da će iz EU izaći do 31. listopada, prije početka mandata nove Komisije, novom odgodom Brexita London nema svog predstavnika u izvršnoj vlasti kojoj će još uvijek de facto pripadati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:04