Osjetljiva tema

Bruno Le Maire, francuski ministar financija: Europski su propisi o dugu zastarjeli

Državama članicama mogao bi se omogućiti veći utjecaj na odlučivanje o modusu smanjenja javnog duga.

Bruno Le Maire, francuski ministar financija

 Eric Piermont

Francuski ministar financija Bruno Le Maire ponovno je pozvao na ublažavanje europskih propisa o dugu uoči ovotjednog sastanka ministara financija EU-a, upozorivši da su zastarjeli.

"Propisi o dugu moraju se temeljiti na stvarnosti, a ne na snovima", kazao je francuski ministar za njemački list Welt. Iako Pakt o stabilnosti i rastu nije u cijelosti zastario, propis o javnom dugu jest, izjavio je Le Maire. Prema tom dokmentu, dopušten je javni dug od 60% bruto društvenog proizvoda (BDP).

Mnoge zemlje u Europi znatno su povećale svoj dug od početka pandemije. "Nakon krize, dug nekih zemalja članica dosegnuo je 168 BDP (Grčka, a i blizu je i Italija), a u nekima je ostao na oko 60 do 65 posto (Nizozemska)", kazao je Le Maire. O tom jazu treba voditi računa, poručio je.

Državama članicama, kako je rekao Le Maire, mogao bi se omogućiti veći utjecaj na odlučivanje o modusu smanjenja javnog duga. Francuski predsjednik Emmanuel Macron i talijanski premijer Mario Draghi nedavno su objavili tekst u kojem pozivaju na promjenu pravila Pakta o stabilnosti i rastu.

Europski povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni već je iznio sličan prijedlog, a među opcijama je i izuzimanje iz propisa o dugu ulaganja u zaštitu klime ili digitalizaciju. Izmjena propisa EU-a o dugu već je neko vrijeme predmet rasprava, ne samo zbog golemog zaduživanja zemalja članica u sklopu ublažavanja posljedica pandemije, već i zbog planova o ulaganju u zaštitu klime.

Sporazumom o stabilnosti i rastu predviđeno je da dugovi članica EU-a iskazani udjelom u BDP-u ne smiju biti veći od 60 posto, a proračunski deficit ne bi smio prekoračiti tri posto, prema kriterijima iz Maastrichta.

Pakt je trenutno suspendiran do 2023. godine zbog visokih troškova povezanih s pandemijom, podsjeća agencija dpa.

Njemački ministar financija Christian Lindner protivi se promjenama pravila Pakta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. ožujak 2024 04:04