Energenti

Direktorica Gazproma: Nismo odgovorni za sadašnje visoke cijene plina u Europi

"Na prirodni plin ne gledamo kao na diskontiranu imovinu, ne slijedimo cilj da ga prodamo što je moguće više što je prije moguće".

Gazpromovov plinsko polje Amur

 Pavel Lvov

Gazprom ne zanimaju ni ultravisoke ni niske cijene i nije odgovoran za visoke cijene plina u Europi, izjavila je zamjenica predsjednika uprave i generalna direktorica Gazprom Exporta Elena Burmistrova na konferenciji o plinskom tržištu "Flame", koja se održava od 2. do 4. studenoga u Amsterdamu.

Prema Burmistrovoj, Gazprom je izložen "nagađanjima i lažnim izvješćima" o svojim postupcima na tržištu plina i umiješanosti u poskupljenja. Kaže da takve tvrdnje ne iznose poslovni partneri i klijenti, nego "oni koji u najboljem slučaju imaju vrlo malo veze s plinskom industrijom".

Burmistrova je kazala kako je ove godine naglo smanjen priljev LNG-a na europsko tržište, a smanjena je i vlastita proizvodnja plina te je "u tom kontekstu čudno čuti optužbe da su Gazpromovi postupci doveli do povećanja cijena plina u Europi".

"Ne zanimaju nas rekordno niske ili rekordno visoke cijene plina. Ovo zadnje dovodi do urušavanja potražnje u Europi, što je u suprotnosti s našim interesima kao proizvođača i dobavljača. Želimo uravnoteženo i predvidljivo tržište na kojemu mi i naši kupci možemo uspješno razvijati naše poslovanje", rekla je.

Dugoročni ugovori pružaju predvidljivost i štite od nestalnosti cijena, istaknula je Burmistrova i dodala kako prednost tih u odnosu na spot ugovore uviđaju i "glavni europski igrači" na plinskom tržištu.

Gazprom po njezinim riječima polazi od strategije da će proizvodnja i potražnja za plinom i u Rusiji i u svijetu rasti, pri čemu holding nema cilj "prodati što više plina u najkraćem mogućem roku".

"Na prirodni plin ne gledamo kao na diskontiranu imovinu i ne slijedimo cilj da prodamo što je moguće više plina što je prije moguće. To bi narušilo predvidljivost tržišta, uključujući i kupce plina", rekla je Burmistrova.

Smatra da će se fokus potrošnje plina pomaknuti, udaljavajući se od izravnog izgaranja kod industrijskih potrošača i primičući se proizvodnji vodika i električne energije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. studeni 2021 12:06