Blago smirivanje

Dovoljno da Putin progovori i da odmah padnu cijene plina, a skoče dionice

Pozitivno je djelovala i najava Europske središnje banke da razmatra program otkupa obveznica kad u ožujku završi sadašnji, pandemijski
Russian President Vladimir Putin speaks with Russia's local authorities during a video link meeting at the Novo-Ogaryovo state residence outside Moscow on October 4, 2021. (Photo by Evgeny Paulin/SPUTNIK/AFP)
 Evgeny Paulin

Bloomberg piše: u četvrtak rastu dionice i ročnice (futures) jer ih je pogurao napredak u pregovorima oko privremenog povećanja državnog zaduživanja u SAD-u, što bi omogućilo vladi da uredno ispunjava svoje financijske obveze.

Ulagače na azijskim burzama ohrabrio je rast na Wall Streetu, ali i pad cijena energenata zbog čega su splasnula strahovanja od jačanja inflacije.

U Europi je važnu ulogu u oporavku cijena dionica imao pad cijena plina. ICE, platforma koja prati cijene plina, objavilo je u četvrtak pad cijena ročnica plina za 15%. Sve zbog nekoliko riječi ruskog predsjednika Vladimira Putina (o čemu više uskoro na jutarnji.hr)

Bloomberg navodi da je pozitivno djelovala i najava Europske središnje banke, ECB, da razmatra novi program otkupa obveznica kad završi ovaj, vezan uz javnozdravstvenu krizu. Iz Frankfurta, gdje je sjedište ECB-a, planiraju sadašnji program prekinuti krajem idućeg ožujka.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 1,1 posto, nakon što je jučer pao više od 1 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 1,0 posto, na 7.066 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,10 posto, na 15.137 bodova, a pariški CAC 1,15 posto, na 6.567 bodova.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 1,2 posto, nadoknadivši veći dio gubitaka iz proteklih dana. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao gotovo 1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,6 i 2,5 posto.

Cijene obveznica su bile stabilne, u SAD-u i Europi.

Cijene nafte pale su drugi dan zaredom, nakon što su početkom tjedna dosegnule najviše razine u više godina. Na londonskom je tržištu cijena barela jutros skliznula 0,25 posto, 80,85 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,60 posto, na 76,97 dolara.

Porasle su vrijednosti i na tržištima u nastajanju.

Rast cijena energenata posljednjih tjedana izazivao je strahovanja od dodatnog jačanja inflacije, što bi američki Fed i druge središnje banke u svijetu moglo natjerati da zaoštre monetarnu politiku prije nego što se procjenjivalo.

“Snažan rast cijena energenata doveo je do rasta prinosa na obveznice, što je bilo povezano sa slabošću tržišta dionica u svijetu”, pišu analitičari Capital Economicsa u osvrtu na situaciju na tržištu.

Plafon zaduživanja u SAD-u određen je na 28.400 milijardi dolara, a ako se ne poveća, država je suočena s rizikom da za dva tjedna neće moći plaćati svoje dugove.

Dow Jones porastao je 102 boda ili 0,30 posto, na 34.416 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,41 posto, na 4.363 boda, a Nasdaq indeks 0,47 posto, na 14.501 bod.

Veći dio dana ti su indeksi proveli u negativnom području jer su ulagači, nakon boljih nego što se očekivalo pokazatelja s tržišta rada, zaključili da će američka središnja banka uskoro početi smanjivati poticaje gospodarstvu.

Prema izvješću agencije za zapošljavanje ADP, u rujnu je broj zaposlenih u privatnom sektoru SAD-a porastao za 568.000, dok su analitičari u anketi Reutersa očekivali 428.000.

“Vijesti s tržišta rada su pozitivne i pokazuju da se gospodarstvo i dalje stabilno oporavlja. No, s druge strane, to bi moglo značiti da će Fed smanjivati poticaje bržim tempom, što je negativno za tržište kapitala”, kaže Mike Loewengart, direktor u tvrtki E*TRADE Financial.

Cjelovito izvješće o zapošljavanju u SAD-u u rujnu bit će objavljeno u petak i ono bi moglo dati jasniju sliku o tome kada će Fed početi smanjivati monetarne poticaje.

Rast indeksa zahvaljuje se i rastu cijena dionica Microsofta i Amazona za više od 1 posto. Ti tehnološki divovi imaju golemu tržišnu kapitalizaciju, a time i značajan udjel u burzovnim indeksima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. listopad 2021 11:19